Νάξος - Ευδ. Κατσάνη: Το δικό της "αντίο" στον Τσιμάρα Τζανάτο

Κατσάνη - Τζανάτος

Θλίψη προκάλεσε στο καλλιτεχνικό - και όχι μόνο - στερέωμα η χθεσινή (ξαφνική είναι η αλήθεια) είδηση θανάτου του θεατρικού συγγραφέα Τσιμάρα Τζανάτου. Ενός ανθρώπου που έφυγε νωρίς... Και μάλιστα, είχε μιλήσει για το θάνατό του... 

O Τσιμάρας Τζανάτος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου (Σχολή Σταυράκου), Θέατρο (Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη) και Ιστορία της Τέχνης (Ε. Βακαλό).

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Έφυγε αλλά θα είναι μαζί μας. Καλό κατευόδιο Τσιμάρα γενναίε» 

 

Κατσάνη "θα μας λείψεις" 

Ενδιαφέρουσα και η τοποθέτηση της Ευδοκίας Κατσάνη - Επιχειρηματίας στο Φιλώτι της Νάξου -  που όπως αποδεικνύεται είχε μία σταθερά καλή σχέση με τον εκλιπόντα που του άρεσε να έρχεται στη Νάξο...  Και μέσα από ανάρτησή της στα social media στέλνει το δικό της ιδιαίτερο "αντίο" με θέα τι άλλο τον πλάτανο στο Φιλώτι... Τι αναφέρει; 

"Είναι στιγμές που οι λέξεις φαίνονται τόσο φτωχές για να περιγράψουν έναν άνθρωπο... Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι δεν θα έρθεις φέτος το καλοκαίρι, δεν θα σε δω, δεν θα κάνουμε για ώρες αυτές τις συζητήσεις που μου έδινες δύναμη και μου μοιραζες τη σοφία σου...
Ένας από τους πιο γλυκούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου δεν είναι πλέον μαζί μας...
Ένας ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ, ένας ΆΝΘΡΩΠΟΣ με κεφαλαία γράμματα....
Το να μιλήσω εγώ για το ποιος ήταν ο Τσιμάρας Τζανατος είναι ανούσιο...
Οι καλλιτέχνες έχουν ένα καλό... Ακόμα και όταν φεύγουν μένει πίσω το έργο τους και μας τους θυμίζει...
Τσιμάρα μου δεν μπορώ να το πιστέψω αλήθεια...
Δεν πρόλαβα ποτέ να σε ευχαριστήσω για όσα μου χάρισες...
Καλή ξεκούραση αγαπημένε μου!!!
Θα λείψεις σε όλους μας !!!"

 

Το "ταξίδι" του Τσιμάρα... 

Ο Τζανάτος Τσιμάρας δούλεψε αρχικά σαν ηθοποιός στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Από τα μέσα του ΄90 αποσύρθηκε για να επιστρέψει το 2012 -κατ΄ εξαίρεση- επί σκηνής.

Παράλληλα, από το 1985 εργάστηκε ως ραδιοφωνικός παραγωγός μουσικών εκπομπών και λόγου (Ράδιο 5, Τικ-Τακ FM, ΕΡΑ 2, ΕΡα Sport, Planet) αλλά και ως δημοσιογράφος σε έντυπα και περιοδικά (Εξουσία, Κλικ, Metropolis Press, Music.gr, κ.ά). Ασχολήθηκε με το σενάριο και την στιχουργία/ποίηση. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση είτε στην αρχισυνταξία εκπομπών είτε ως κειμενογράφος ( Εκατομμυριούχος, Αδύναμος Κρίκος, κ.ά).

Ως θεατρικός συγγραφέας εμφανίστηκε το 2004 με το κείμενο Έξοδος στο έργο «Ονείρου Οδύσσεια» (Δ. Δημητριάδη, Ν. Δήμου, Μ. Πολιτοπούλου, Ε. Πέγκα) που ανέβηκε στο Κ.Θ.Β.Ε (εκδ. Univercity Press) και το Μαζί Ποτέ το 2009 στο Κινητήρας Studio (βασισμένο στην ταινία του Φατίχ Ακίν Gegen die Wand/Head On), και τα δύο σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη και την ομάδα DameBlanche.

Tον Μάιο του 2013 παρουσιάστηκε στις «Αναγνώσεις» του Εθνικού Θεάτρου το έργο του Εκκρεμότητα σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα με την ομάδα Nova Melancholia.

Τον Δεκέμβριο του 2013 σε επαφή με κρατουμένους οροθετικούς και χρήστες των φυλακών Κορυδαλλού και την Μ.Κ.Ο ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ, παρουσιάστηκε το έργο του Κ, που γράφτηκε για να παιχτεί από τους ίδιους τους κρατούμενους στον χώρο της φυλακής.

Τον Μάρτιο του 2014 η Εκκρεμότητα παρουσιάστηκε στο Λονδίνο από το Theater Lab Company της Αναστασίας Ρεβή σε μετάφραση Έλσης Σακελλαρίδου με τον τίτλο Suspense σε σκηνοθεσία Jason Warren σε μορφή μονολόγου.

Το έργο του “H δεσποινίς Δυστυχία” παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο 2014 στις Αναγνώσεις του Θεάτρου Τέχνης– Κ. Κουν σε σκηνοθετική επιμέλεια Άσπας Τομπούλη.

Η Εκκρεμότητα/Suspense (εκδ. ΗΡΟΔΟΤΟΣ) ανέβηκε ως ολοκληρωμένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα/Nova Melancholia στις 17 Νοεμβρίου του 2014 στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα in.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News