Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήLifestyleΟχι, δεν είναι ανέκδοτο: Οι "Πυξ Λαξ" στο μέλλον ενεργή μπάντα

Οχι, δεν είναι ανέκδοτο: Οι “Πυξ Λαξ” στο μέλλον ενεργή μπάντα

|

Πυξ Λαξ… Ενα συγκρότημα, με ξεχωριστή ιστορία στο χώρο της Ελληνικής δισκογραφίας – Με περισσότερα από ένα εκατομμύριο δίσκους – Τελευταία (επίσημα) συναυλία το 2004 – Και δεν αποκλείεται από του χρόνου να τους δούμε και πάλι μαζί, ενεργά αυτή τη φορά…  

Είχε καταντήσει ανέκδοτο: το επιτυχημένο συγκρότημα που μεσουρανούσε στα 90s και στα 00s, οι Πυξ Λαξ, με επικεφαλής τους Φίλιππο Πλιάτσικα, Μπάμπη Στόκα αλλά και Μάνο Ξυδούς –ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή–, είχαν διαλυθεί, αλλά με κάποιον τρόπο ήταν «ξανά μαζί», πάντα για μια ύστατη, τελευταία συναυλία.

Αυτή τη φορά όμως ίσως να είναι διαφορετικά τα πράγματα. «Και στο μέλλον θα παίζουμε, θα βρισκόμαστε, θα είμαστε μια ενεργή μπάντα από εδώ και στο εξής» είπε ο Φίλιππος Πλιάτσικας ο οποίος έδωσε τη Δευτέρα μία σύντομη συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (σ.σ. χωρίς τον Στόκα για τον οποίο είπε “είναι στη Καλαμάτα και φτιάχνει καφέδες στο μπιτς μπαρ που διαθέτει), ανακοινώνοντας ότι η μπάντα επανενώνεται και θα πορευτεί «ενεργά» στο μέλλον.

Η επιβεβαίωση μιας όχι και τόσο πρωτάκουστης είδησης, στοχεύει σε πρώτη ανάγνωση να διαφημίσει τις προγραμματισμένες συναυλίες των Πυξ Λαξ για τον Σεπτέμβριο (στις 7 στη Θεσσαλονίκη, στις 23 στην Αθήνα), στις οποίες θα παρουσιάσουν τραγούδια από έναν νέο δίσκο («με παλιά και νέα κομμάτια» όπως είπε). Θα είναι και τα παλιά μέλη της μπάντας (Γιαννόπουλος, Γιαννάτος, Σπυρόπουλος), «αλλά και νέα ονόματα που προσθέτουν στον ήχο μας μια φρεσκάδα και νέο τρόπο αντίληψης και στις ενορχηστρώσεις και στο παίξιμο» εξήγησε.

«Ετσι κι αλλιώς πάντα κάναμε του κεφαλιού μας» σχολίασε για το γεγονός ότι μετά από 30 χρόνια ασταμάτητα on-off στην κοινή τους πορεία τώρα αποφάσισαν να πορευτούν μαζί (στις δύο συναυλίες του Σεπτεμβρίου δεν θα παίξουν προσωπικά τους τραγούδια, αλλά μόνο των Πυξ Λαξ).

Σε κάθε περίπτωση οι μπάντες που μετρούν πολλά χρόνια κοινής πορείας βρίσκουν στην επανένωση ένα καταφύγιο. Πέρα από το κουρασμένο μάρκετινγκ που προστάζουν δηλώσεις του τύπου «μην χάσετε την τελευταία τους συναυλία!», θυμίζουν και κάτι ακόμα: κάτι κουρασμένα ζευγάρια, που ύστερα από πολλά χρόνια ευτυχισμένου γάμου, αποφασίζουν να δώσουν τέλος στη σχέση τους και να βγουν ξανά εκεί έξω, στη ζούγκλα και στη γύρα, για να συνειδητοποιήσουν λίγο καιρό μετά, πόσο τους λείπει η ασφάλεια και η θαλπωρή της παλιάς και δοκιμασμένης συνταγής.

Η ιστορία 

Οι Πυξ Λαξ είναι ελληνικό εναλλακτικό μουσικό συγκρότημα, που είχε αξιοσημείωτη επιτυχία κατά τη δεκαπενταετή δισκογραφική πορεία του, έχοντας στο ενεργητικό του δώδεκα χρυσούς και πλατινένιους δίσκους . Η ονομασία τους προέρχεται από την αρχαιοελληνική γλώσσα και σημαίνει “Με γροθιές και κλωτσιές”. Δημιουργήθηκαν το 1989 και εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1990 με το δίσκο “Τι άλλο να πεις πιο απλά”. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2004. Επανασυνδέθηκε το 2011 με μια πανελλαδική περιοδεία, ως φόρο τιμής στον Μάνο Ξυδούς. Συνολικά, οι πωλήσεις δίσκων των Πυξ Λαξ κατά την δεκαπενταετή πορεία τους στην ελληνική μουσική, έφτασαν περίπου στα 1.000.000 αντίτυπα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, δυο παιδικοί φίλοι προερχόμενοι από τις δυτικές συνοικίες γύρω από την Αθήνα, παρέδωσαν κάποια ηχογραφημένα τραγούδια στον Μάνο Ξυδού, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε δισκογραφική εταιρεία και με τη βοήθεια του τρίτου άρχισε να διαφαίνεται δισκογραφικά η ύπαρξη των Πυξ Λαξ. Το όνομα του συγκροτήματος δόθηκε από έναν υπάλληλο της δισκογραφικής, τον Δημήτρη Φεργάδη. Ένα χρόνο αργότερα πραγματώθηκε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος.

Ο πρώτος τους δίσκος ονομαζόταν Τι άλλο να πεις πιο απλά και κυκλοφόρησε το 1990. Ένα χρόνο μετά εκδόθηκαν οι Ζόρικοι Καιροί, και 2 χρόνια αργότερα Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί, στον οποίο τους βοήθησε συμμετέχοντας ο Βασίλης Καρράς. Από το δίσκο αυτό και ύστερα, το συγκρότημα άρχισε να καθιερώνεται και να γίνεται όλο και γνωστότερο στο κοινό.

Ακολουθούν το Για τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης (1994), και το Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες (1996) το καθένα εκ των οποίων ξεπέρασε τα 50.000 αντίτυπα. Στον πρώτο, καθοριστική είναι η συμμετοχή των αδερφών Κατσιμίχα, ενώ στο δεύτερο συμμετέχει ο Gordon Gano των Violent Femmes.

Το 1997 εκδίδονται δυο άλμπουμ (single + LP) σε συνεργασία με το Γιώργο Νταλάρα, το Νυχτερινός περίπατος στην Ιερά Οδό και η Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό που έγιναν πλατινένια. Το δεύτερο μάλιστα έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία, καθώς πούλησε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα, πράγμα πρωτόγνωρο έως τότε για το συγκρότημα.

Ακολουθεί η κυκλοφορία του δίσκου Παίξε παλιάτσο, τα τραγούδια σου τελειώνουν (1997) που περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις της περιόδου 1993-1997. Το επόμενο άλμπουμ, ηΣτίλβη, κυκλοφόρησε το 1998, έγινε πλατινένιο και περιέχει τραγούδια που ακούγονται μέχρι σήμερα όπως τα Μοναξιά μου όλαΜια συνουσία μυστικήΈπαψες αγάπη να θυμίζειςSenor (διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού του Μπομπ Ντίλαν). Στη Στίλβη, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται τραγούδια γραμμένα για την ταινία “Μοναξιά μου όλα”.

Το 1998 επίσης, το συγκρότημα πραγματοποίησε περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία και αποτέλεσμα αυτής ήταν τέσσερις sold-out εμφανίσεις, φαινόμενο πρωτόγνωρο για ελληνικό συγκρότημα σε προσπάθεια εκτός συνόρων.

Ακολουθεί ο διπλός δίσκος με τίτλο Υπάρχουν Χρυσόψαρα εδώ; (1999), όπου στο πρώτο μέρος περιέχονται καινούργια κυρίως κομμάτια (“Μέλυδρον”, “You get in love”, “Ένα γέλιο κρεμασμένο στο μπαλκόνι”, “Πίνακας”, “Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;”) αλλά και κάποιες διασκευές παλιότερων κομματιών τους. Στο δεύτερο μέρος συμπεριλαμβάνονται ηχογραφήσεις παλιότερων επιτυχιών του συγκροτήματος από ζωντανές εμφανίσεις. Ο δίσκος ήταν και η μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία, καθώς έγινε τριπλά πλατινένιος.

Λίγο μετά ακολουθούν δυο cd singles – συνεργασίες με το Λάκη Παπαδόπουλο (Νετρίνο) και με τους I. Muvrini & Sting (Ασ’ την εικόνα να μιλάει). Ύστερα από κάποια προσωρινή (τουλάχιστον συναυλιακά) αποχή ως συγκρότημα, επανέρχονται στη δισκογραφία το 2001 με Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά, ένα ακόμα διπλό άλμπουμ που γίνεται πλατινένιο.

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορούν cd με τις περισσότερες συνεργασίες τους κατά το παρελθόν, που ονομάζουν Από εδώ κι από κει…. Το 2003 κυκλοφορεί το νέο τους άλμπουμ Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών στο οποίο συμμετέχουν γνωστά ονόματα της ξένης μουσικής σκηνής όπως ο Έρικ Μπάρτον (γνωστός από τους Animals), ο Gordon Gano (Violent Femmes), οι Marc Almond και Steve Wynn.

Το 2004 οι Πυξ Λαξ ανακοινώνουν πως θα διαλυθούν αφού προηγηθούν συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ένας ακόμη ζωντανός δίσκος. Ο δίσκος ονομάστηκε Τέλος, και περιέχει πολλά από τα γνωστά τραγούδια τους με συμμετοχές καλλιτεχνών που παραβρέθηκαν στις εμφανίσεις του Λυκαβηττού στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Καρράς, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οι Όναρ, οι Domenica. Αυτό ήταν το τέλος των Πυξ Λαξ, που χαρακτηρίστηκαν ως ένα από τα πιο αξιόλογα ελληνικά συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών. Με την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού τα μέλη του συγκροτήματος ακολούθησαν αυτόνομη δισκογραφικά πορεία.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ανακοινώθηκε επισήμως μια νέα περιοδεία το καλοκαίρι του 2018 με αφορμή τα 30 χρόνια του συγκροτήματος. Στις 25 Μαίου του 2018, οι Πυξ Λαξ επέστρεψαν με τον καινούργιο δίσκο Μια Μέρα Πριν Τον Χειμώνα, που περιλαμβάνει 14 νέα τραγούδια.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα wikipedia.org


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Blue Star Ferries: Έκπτωση 50% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ποιο το χρονικό διάστημα

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχει έκπτωση 50% στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από την Blue Star Ferries

Ολυμπιακή Φλόγα – Σαντορίνη: Ποιοι θα είναι οι Λαμπαδηδρόμοι

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων στην Σαντορίνη

Σαντορίνη: Διήμερο απαγόρευσης πρόσβασης στο Αμμούδι, ποιος ο λόγος

Απαγόρευση - για δύο ημέρες - πρόσβασης στο Αμμούδι λόγω εργασιών συντήρησης των πλεγμάτων

Zante Ferries – “Διον. Σολωμός”: Τροποποίηση σημερινού (19/04) δρομολογίου προς Δυτικές Κυκλάδες

Πως διαμορφώνεται το σημερινό δρομολόγιο του "Διον. Σολωμός" προς τις Δυτικές Κυκλάδες ... (πρόγραμμα)

Ολυμπιακή Φλόγα: Πρώτη στάση στο Αιγαίο, το Καστελόριζο

Από το ακροτελεύτιο άκρο της Ελλάδας η Ολυμπιακή Φλόγα φώτισε όλη την οικουμένη, στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση

Φ. Μαυρομμάτης: “Ερχεται σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς νερού από Άγιο Γαλάτη προς τη δεξαμενή Οσκέλου”

Νέο έργο για την καλύτερη υδροδότηση στα δυτικά της Νάξου ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ύδρευσης Φώτη Μαυρομμάτη - Ποιο είναι και το κόστος του

Κορυφαία καλοκαιρινά γυναικεία και ανδρικά αρώματα

Για να επιλέξετε το τέλειο άρωμα για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τα χαρακτηριστικά των καλοκαιρινών αρωμάτων

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη