Σαντορίνη: Ο γάιδαρος "Μαθιός" δίνει οδηγίες για τον Κορωνοϊό

Ο Μαθιός, ένας γάιδαρος από τη Σαντορίνη, μας δίνει οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό
Αυτό το διάστημα όλο και περισσότεροι δράττονται της ευκαιρίας και παίρνουν τον λόγο ώστε να μας μιλήσουν για τον κορονοϊό. Έχουμε ακούσει διάσημους, επιστήμονες και απλούς πολίτες να μπαίνουν στα social media ή να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να μας δίνουν οδηγίες, ώστε να μείνουμε εμείς και οι γύρω μας ασφαλείς και όλη η περιπέτεια να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.  

Ποιος δεν μας είχε μιλήσει καθόλου μέχρι τώρα για την κατάσταση; Ένας γάιδαρος. Αυτό ήρθε να το αλλάξει ο Μαθιός, ένας γάιδαρος από τη Σαντορίνη. Με τη φωνή του Ιάκωβου Δακουτρού, τα κείμενα του Αντώνη Καραμολέγκου και την έμπνευση και τη σκηνοθεσία της Φωτεινής Τζάνη, ο Μαθιός μας υπενθυμίζει όλα όσα πρέπει να κάνουμε και να προσέχουμε την περίοδο αυτή, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, τη σαντορινιά διάλεκτο.  

Τι οδηγίες μας δίνει ο Μαθιός για τον Κορωνιός; Κατ’ αρχάς, αυτό που ακούμε και ξανακούμε αυτές τις μέρες, να μείνουμε σπίτι μας. Δεν πηγαίνουμε και δεν δεχόμαστε επισκέψεις και, φυσικά, δεν κάνουμε άσκοπα βόλτες. Επιπλέον, ο σαντορινιός γάιδαρος μας επισημαίνει ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και μας θυμίζει την επαναλαμβανόμενη οδηγία των γιατρών για τον κορονοϊό να πλένουμε καλά τα χέρια μας με πολύ σαπούνι και να κρατάμε δυο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον.  

Ο Μαθιός απευθύνθηκε και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ξεχωριστά. Αν αισθάνεσαι άρρωστος, σού υπογραμμίζει να μιλήσεις πρώτα με τον γιατρό σου και να μην αρχίσεις να παίρνεις φάρμακα από μόνος σου. Αν είσαι ηλικιωμένος, τότε να μη βγεις από το σπίτι σου και, αν θες σόνι και καλά να μιλήσεις με κάποιον, βγες στο παράθυρο και συζήτησε με τον γείτονα. Αν είσαι Αθηναίος και αποφάσισες να πας στο χωριό ή στο νησί, τότε τουλάχιστον φρόντισε να μη βγεις από το σπίτι για δύο βδομάδες. 

Οι οδηγίες του για τον κορονοϊό, όμως, δεν τελειώνουν εκεί. Μας συμβουλεύει να μην εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες εξόδου για άσκηση ή για βόλτα κατοικίδιων, για να αρχίσουμε τις βόλτες. Έτσι, θα πάει χαμένο όλο το διάστημα που οι υπόλοιποι έμειναν πράγματι στα σπίτια τους. Αν χρειαζόμαστε βοήθεια με κάτι, το οποίο απαιτεί έξοδο, μπορούμε να ελέγξουμε πρώτα αν μπορεί να γίνει για εμάς από τον δήμο ή την κοινότητά μας. 

Ο Μαθιός μας υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, αλλά ούτε και να παίρνουμε την κατάσταση του κορωνοϊού στην πλάκα. Αν κάνουμε όλα όσα μας είπε, ο κορονοϊός θα ξεπεραστεί και όλα θα πάνε καλά.  

Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες του Μαθιού από τη Σαντορίνη για τον κορονοϊό