Ας διατηρήσουμε τον παράδεισο

Αρχές Μαΐου και ενόψει της συζήτηση για την εκμίσθωση και χρήση του αιγιαλού από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας Κουφονησίου έστειλε επιστολή όπου όρθωσε το ανάστημά του και δήλωσε ότι δεν έχει καμία διάθεση να δει ιδιωτική παρέμβαση / οργάνωση στις παραλίες τους. Άλλωστε παραλίες όπως το Παρί ή η Ιταλίδα αλλά και οι υπόλοιπες του νησιού, είναι διάσημες για την φυσική τους ομορφιά και το γεγονός ότι είναι σε …πρωτόγονη κατάσταση (σ.σ. δεν έχουν οργάνωση τύπου ξαπλώστρες και ομπρέλες ιδιωτών) που αρέσει ιδιαίτερα στους επισκέπτες. Κι αυτή την ιδιαιτερότητα θέλει όχι απλά να την διαφυλάξει αλλά εάν είναι δυνατόν να την διατηρήσει ακόμη και με Προεδρικό διάταγμα.

Όμως έχει και συνέχεια.. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφονησίου «Κέρος» με ανοιχτή τους επιστολή ζητούν από τους επισκέπτες και κυρίως τους φορείς του νησιού να σεβαστούν το χαρακτήρα που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και με σημείο αναφοράς τα μηχανοκίνητα και τις …ομπρέλες.

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή

«Το Κουφονήσι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει χαρακτηριστεί ως επίγειος παράδεισος. Ένας χαρακτηρισμός ο οποίος οφείλεται στις παρθένες παραλίες του, στα κρυστάλλενα, γαλαζοπράσινα νερά του, στο έντονο κυκλαδίτικο χρώμα του, με τα κάτασπρα σπίτια και τα γραφικά σοκάκια.

Γι’αυτούς τους λόγους, λοιπόν αλλά και για πολλούς άλλους, συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές, όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.

Όλοι οι φορείς στο νησί προσπαθούν να το κρατήσουν αναλλοίωτο, παρά την έντονη άνοδο του τουρισμού και το γεγονός ότι πρέπει να καλυφθούν ανάγκες για χιλιάδες τουρίστες που περνούν κάθε καλοκαίρι τις διακοπές τους σ’αυτό.

Πρώτον λοιπόν, επειδή το νησί είναι πολύ μικρό και χωρίς καλό οδικό δίκτυο, σ’όλα τα φυλλάδια για το Κουφονήσι γίνεται λόγος για τη μη αναγκαιότητα των μέσων μεταφοράς. Αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες είναι άχρηστα και όλοι βέβαια συμφωνούμε ότι είναι πιο ευχάριστος ο ήχος του κύματος και το τραγούδι των πουλιών από το συριστικό κορνάρισμα ή το μούγκρισμα των αυτοκινήτων ή των μηχανών! Οι επισκέπτες μπορούν να μετακινηθούν ευχάριστα περπατώντας ή με ένα ποδήλατο στο πλάι της θάλασσας ή στην πλάτη της θαλάσσης με τη λάντζα του νησιού. Μέσα που δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον του νησιού.

Δεύτερον, οι παραλίες μας είναι τόσο όμορφες που ο λόγος για ομπρέλες και ξαπλώστρες βρίσκει αντίθετους όλους τους Κουφονησιώτες!

Όλοι οι επιχειρηματίες του νησιού, λοιπόν, ας σεβαστούν αυτή την προσπάθεια που γίνεται για τη μη αλλοίωση του νησιού μας κι ας μην προβαίνουν σε πράξεις ενάντιες σ’αυτό. Ας διατηρήσουμε αυτόν τον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ είναι καλό για όλους μας!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News