Δημιουργία στην ξεχασμένη Ελλάδα

Εννέα χρόνια συμπληρώνει φέτος η Αγονη Γραμμή Γόνιμη, που φέρνει τον πολιτισμό στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου και από πέρσι και στην ακριτική ηπειρωτική Ελλάδα. Οταν το πρόγραμμα πρωτοξεκίνησε διστακτικά, πολλοί το θεωρούσαν ανεφάρμοστο, ουτοπικό. Χαρακτήριζαν τον εμπνευστή και συντονιστή του Στέφανο Νόλλα και τη δραστήρια ομάδα του σύγχρονους Δον Κιχώτες. Κι όμως. Αγκαλιάστηκε αμέσως από τους κατοίκους, μικρούς και μεγάλους, τους έκανε ισότιμους κοινωνούς στις τέχνες και την εκπαίδευση. Εγινε θεσμός ουσιαστικός και αναγνωρίσιμος, κέρδισε την εμπιστοσύνη σημαντικών καλλιτεχνών και συνόλων, όπως η Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, και την υποστήριξη χορηγών.

Φέτος η Αγονη Γραμμή Γόνιμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων ταξιδεύει από τον Φεβρουάριο, πραγματοποιώντας τέσσερα διαφορετικά προγράμματα σε 25 νησιά (από την Αμοργό, την Αντίπαρο, την Ηρακλειά, την Κίμωλο, τα Κουφονήσια ώς τους Λειψούς, την Πάτμο, τη Σχοινούσα, τη Χάλκη) και σε 22 χωριά της Ηπείρου και της Θράκης. Αξονες, οι τέχνες, η εκπαίδευση, το περιβάλλον και η υγεία.

■ Δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη, οι μαθητές παίρνουν μέρος σε εργαστήρια ρομποτικής σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διαδραστικής τέχνης με την Κατερίνα Αντωνοπούλου. Οργανώνονται εργαστήρια ψηφιδωτού με την Ειρήνη Συριανού, εικαστικών με τον Παύλο Νικολακόπουλο, κοσμήματος με την Ελεάννα Καρούμπα, ψηφιακής τέχνης σε συνεργασία με τους Paramana Puppet Theater, κουκλοθέατρου με την Εύα Νικηφόρου και κινηματογράφου με την Ολίβια Τφαρντόφσκα και τη Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου. Τους δίνεται επίσης η ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα πιάνου, βιολιού και κιθάρας από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, kung–fu από τον Αθλητικό Σύλλογο «Αετός», κεραμικής με τη Νατάσσα Καλογεροπούλου, επαγγελματικού προσανατολισμού με τη Στέλλα Κάσδαγλη.

■ Μάλιστα από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου οι μαθητές θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων που παρακολούθησαν, οπότε το πρόγραμμα κορυφώνεται με το καθιερωμένο φεστιβάλ. Τότε θα καταπλεύσουν στα νησιά σύνολα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η Οπερα Στούντιο της Λυρικής, το κουαρτέτο PlectrumLab, ενώ θα οργανωθεί παιχνίδι με τις τέχνες από την ομάδα Λόγου Παίγνιον και κυνήγι χαμένου θησαυρού σε συνεργασία με τους Playroom.

Περιβάλλον και υγεία

■ Η Αγονη Γραμμή Γόνιμη δείχνει ευαισθησία προς τον περιβάλλον. Η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» είναι ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, σπέρνοντας ιδέες, σκέψεις και γνώσεις οικολογικού περιεχομένου στους μαθητές, αλλά και στους ενήλικους. Περιλαμβάνει βιωματικού χαρακτήρα εργαστήρια σε εφτά νησιωτικούς προορισμούς (Ερείκουσα, Γαύδο, Καστελόριζο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κύθηρα και Παξούς) και για πρώτη φορά σε πέντε ηπειρωτικούς (Βοβούσα, Δελβινάκι, Μηλιωτάδες, Πάπιγκο και Πωγωνιανή). Για την πραγματοποίηση των συνολικά 69 εργαστηρίων συνεργάζονται 15 φορείς, ανάμεσά τους ΜΚΟ, μουσεία, πολιτιστικές ομάδες, ιδρύματα, ινστιτούτα και φορείς.

■ Η κοινωνική προσφορά στον τομέα της υγείας είναι ιδιαίτερα αναγκαία στις μέρες μας. Προς αυτή την κατεύθυνση το «Ταξίδι στην ακριτική Ελλάδα με πυξίδα την υγεία» πραγματοποιεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό 25 επισκέψεις σε χωριά της Θράκης, των Ιωαννίνων αλλά και σε νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για μια δίωρη διαδραστική εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες-Πρόληψη Ατυχημάτων, την οποία παρακολουθούν οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού. Επίσης στα σχολεία θα δοθούν πλήρως εξοπλισμένα φαρμακεία και βιβλία Πρώτων Βοηθειών, ενώ τα Κέντρα Υγείας θα ενισχυθούν με φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Συμμετοχή και χαμόγελα

Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 επισκέψεις σε 32 νησιά. «Δίνοντας γνώση, το πρόγραμμα ανοίγει τα μάτια των παιδιών σε πολλά πράγματα και έχει να κάνει και με την ανθρώπινη επαφή» επισημαίνει η Σοφία Κωβαίου, κάτοικος Σχοινούσας. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση σε όλα τα εργαστήρια. Δεδομένου ότι έχουν βιωματικό χαρακτήρα, προκαλούν το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων. Δρουν αποτελεσματικά αναπτύσσοντας τον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο μικρών και μεγάλων και φέρνουν στην επιφάνεια τη δημιουργική πλευρά του καθενός» λέει η διευθύντρια του Γυμνασίου Χάλκης, Κορίνα Παπαφράγκου.

Οι συντελεστές της Αγονης Γραμμής Γόνιμη συνεχίζουν με ενθουσιασμό: «Με τις δράσεις μας, σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καλλιεργούμε αγάπη και σεβασμό απέναντι στην τέχνη και τον πολιτισμό. Η ανταπόκριση, τα χαμόγελα που μας σκορπίζουν τα παιδιά αποτελούν πηγή έμπνευσης για την αειφορία του προγράμματος. Οι στόχοι παραμένουν πάντα οι ίδιοι, όπως και προσδοκίες. Να είμαστε σε θέση κάθε χρονιά να οικοδομούμε ουσιαστικές γέφυρες επικοινωνίας και δημιουργίας με τα παιδιά, τα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News