Ενα διαφορετικό παντοπωλείο

Το 2015, μετά από σαράντα χρόνια ταξίδια σε Κουφονήσια και Ηρακλειά, ανακάλυψα ότι τα δυό αγαπημένα μου στέκια, που τα γνώρισα όταν ακόμα φωτίζονταν με ασετυλίνη, το μαγέρικο του Μαύρου στο Κουφονήσι και το Καφενείο-Μπακάλικο-Πρακτορείο εισιτηρίων του Γαβαλά στην Ηρακλειά, έχουν όχι μόνο τον ίδιο τίτλο, αλλά και τον ίδιο χαρακτηρισμό. «Οινοπαντοπωλείο Μέλισσα». Έπρεπε να μπουν στο ηλεκτρονικό μου σύστημα για να φανεί η μοναδική ταύτισή τους, γιατί σε μας όταν βρισκόμασταν εκεί, μετρούσαν τα ονόματα των ιδιοκτητών, του Μαύρου και του Γαβαλά και όχι οι ταμπέλες.

Το Οινοπαντοπωλείο Μέλισσα του Βαγγέλη Γαβαλά στην Ηρακλειά εκτελεί πολλές υπηρεσίες ταυτόχρονα: καφενείο με τα όλα του, καφέδες, ούζα, τάβλια και χαρτοπαιξίες, πρακτορείο εισιτηρίων όλων των πλεούμενων που φτάνουν στο νησί, παντοπωλείο αθηναϊκών προϊόντων αλλά και ντόπιων που προβάλλονται σε ειδικό εκθετήριο. Eδώ θα βρεις ντόπιο μέλι θυμαρίσιο, φάβα Ηρακλειάς, τουρσιά, λικεράκια από μήλα μέχρι φραγκόσυκα, κι όλα αυτά με ετικέττα που έχει το λογότυπο του καταστήματος “Μέλισσα”.

Κόσμος πολύς το καλοκαίρι, άλλοι για εισιτήρια άλλοι για πληροφορίες, άλλοι για ψώνια. Εδώ κυκλοφορούν επίσης από στόμα σε στόμα οι αθηναϊκές ειδήσεις και τα ντόπια νέα. Η Βουλή της Ηρακλειάς.

Ο κυρ-Βαγγέλης βαστά το μαγαζί από το 1983 και το θυμάται από το 1953, όταν το πρωτοάνοιξε ο πατέρας του. “Μην κοιτάς τώρα που έχει κόσμο, έλα το χειμώνα να μας δεις στην ερημιά. Ογδόντα άτομα το χωριό, 15 παιδιά και άλλοι τόσοι δασκάλοι, γιατί έχουμε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο”.“Παππού 13 γινήκαν τα παιδιά, γιατί ο Κώστας και Άννα έφυγαν φέτος”, απαντά ο εγγονός, Βαγγέλης κι αυτός, που βαστά πλάϊ στον παππού τους λογαριασμούς. Κάτι μου λέει πως ο Βαγγέλης δεν θα παρατήσει εύκολα τον παππού του και το νησί!

Πηγή: greekgastronomyguide.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News