Κάτι κινείται στην Σχοινούσα

«Πράσινο φως» για την προστασία, τη διαμόρφωση και την ανάδειξη της ανασκαφής στο χώρο των χερσαίων εγκαταστάσεων του νέου λιμανιού Σχοινούσας έδωσε το περιφερειακό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, εγκρίνοντας τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων – Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει νέα “πνοή” το λιμάνι. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 38.752 ευρώ και αφορά στην ανάδειξη της ανασκαφικής έρευνας, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για να σταματήσει το λιμενικό έργο στη Σχοινούσα, όπως και οι εργασίες στον περιφερειακό δρόμο που συνδέει την ενδοχώρα με το λιμάνι, αφού ανακαλύφθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

 

Ολοκλήρωση

Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος, τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Αντώνη Λούβαρη, “Με την με αριθμό 109/2011 απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας στο χώρο των χερσαίων εγκαταστάσεων του νέου λιμανιού Σχοινούσας. Η ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε από την π. 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2014”. Ως εκ τούτου, με την παρούσα προγραμματική σύμβαση στην οποία προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως πρόσθεσε ο κ. Λούβαρης “θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες μελέτες (Στατική, Λιμενική Μελέτη Προστασίας Ευρημάτων Ανασκαφής) για την ανάδειξη και προστασία των ευρημάτων των ανασκαφών”.

 

“βήμα”

Τη σημασία που αναδεικνύεται για το νησί της Σχοινούσας στις Δυτικές Κυκλάδες από την προάσπιση και ανάδειξη της ανασκαφικής κληρονομιάς κατανόησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, στηρίζοντας ομόφωνα την εισήγηση. Κατά την παρουσίαση του θέματος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπενθυμίστηκε, πως το λιμενικό έργο και το έργο του περιφερειακού δρόμου είχε συναντήσει καθυστερήσεις για πολλά χρόνια, καθώς τα ευρήματα είχαν εντοπισθεί στη χερσαία ζώνη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σχοινούσας, Μιχάλης Σιγάλας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για ένα “σημαντικό έργο” που αφορά στο λιμάνι, το οποίο αποτελεί την πύλη εξυπηρέτησης των κατοίκων, αλλά και την πύλη εισόδου των επισκεπτών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Μάλιστα, σημείωσε, πως η Σχοινούσα, ως ένας εκ των σταθμών που έχει στη γραμμή της η ακτοπλοϊκή εταιρεία της Blue Star Ferries, είναι επιβεβλημένο να διαθέτει ένα αξιοπρεπές κι ασφαλές λιμάνι, ώστε ενδεχομένως, να μπορέσουν να προσεγγίσουν μελλοντικά και μεγαλύτερα πλοία, με τα οποία επιθυμούν οι εταιρείες να εξυπηρετήσουν γραμμές των Κυκλάδων, στις οποίες “κρίκο” αποτελεί και το ίδιο το νησί.

 

Αναδρομή

Η υπόθεση της ανάδειξης των ανασκαφικών ευρημάτων έχει απασχολήσει έντονα κατά το παρελθόν, ενώ το ζήτημα της παύσης του λιμενικού έργου που ήταν απόρροια όσων η Αρχαιολογία έφερε στο φως έχει αποτελέσει περιεχόμενο ειδησεογραφίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί πως, το 2010 είχε εγκριθεί η τροποποίηση των χερσαίων εγκαταστάσεων του λιμανιού, προκειμένου ο μόλος να μην βρίσκεται μπροστά στα ανασκαφικά ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη παλαιοχριστιανικού οικισμού, ώστε αυτά, να μπορέσουν να αναδειχθούν. Πλην της ανωτέρω απόφασης, είχε αποφασισθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί κι ενάλια έρευνα στη χερσαία ζώνη. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως, το έργο του λιμανιού είχε “παγώσει” από το 2007 όταν ακόμη υπήρχε η π. Νομαρχία Κυκλάδων.

Πηγή: Κοινή Γνώμη 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News