Πιάνουμε δουλειά

Η άμμος έχει αδειάσει στην κλεψύδρα όσον αφορά το θέμα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ σε όλη την Ελλάδα από τη στιγμή που η Ελλάδα καταδικάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου με βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Το οποίο όμως έχει και συνέχει και θα αρχίσει να μετράει από την 1η Ιουνίου για όσους ΧΑΔΑ παραμένουν ενεργούς με το πρόστιμο να αγγίζει τα 40.000 ευρώ το εξάμηνο. Και τα χρήματα αυτά δεν θα τα πληρώσει το κράτος αλλά οι ΟΤΑ μέσω παρακράτησης των τακτικών τους επιχορηγήσεων.
Και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι σε αγώνα δρόμου να προλάβει τις προθεσμίες για τους πέντε ΧΑΔΑ που έχει στη διάθεσή του. Το έργο στη κορφή Ξύδη είναι εντός προθεσμιών και αναμένεται έως τέλος του χρόνου να λειτουργεί κανονικά το πρώτο κύτταρο ώστε να έχουμε την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Παράλληλα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα ανάπλασης στις τέσσερις χωματερές στις Μικρές Κυκλάδες.

Αυτός είναι και ο λόγος που την περασμένη Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Μανόλη Πολυκρέτη, τον ανάδοχο του έργου και υπηρεσιακούς παράγοντες, μετέβησαν στο Κουφονήσι, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά (δεν μπόρεσαν να μεταβούν στην Δονούσα λόγω κακών καιρικών συνθηκών). Επισκέφθηκαν τους ΧΑΔΑ και συνομίλησαν με τις τοπικές Αρχές για τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά, τονίζοντας ότι με την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ΧΑΔΑ (σε σύντομο χρονικό διάστημα και με χρόνο ολοκλήρωσης το αργότερο έως τα τέλη Μαϊου) θα τεθούν σε λειτουργία οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Μικρές Κυκλάδες, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης τόνισε ότι «οι Μικρές Κυκλάδες αλλάζουν σελίδα! Η αποκατάσταση των χωματερών θα αλλάξει ριζικά την εικόνα των νησιών μας, προσφέροντας αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση.

Η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο του Δήμου, τον Χ.Υ.Τ.Α., ο οποίος περνώντας μέσα από σκοπέλους 14 ετών, ξεκίνησε να κατασκευάζεται, αποτελούσαν από την αρχή της θητείας μας σημαίνοντα και πρωταρχικό στόχο. Με την υλοποίηση των δύο αναπτυξιακών έργων επιλύουμε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα αισθητικά αναβαθμισμένο, καθαρό και υγιές περιβάλλον για τους δημότες μας» και κατέληξε «Η ολοκλήρωση των δύο αυτών έργων υποδομής, που είχαμε θέσει ως στόχο, θα δώσει την ώθηση που έχει ανάγκη ο τόπος μας, απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News