Αμερική: Το twitter στα χέρια του Ελον Μασκ

Mask - twitter

Με ένα πανηγυρικό μήνυμα ο Έλον Μασκ γιόρτασε το κλείσιμο της συμφωνίας για την εξαγορά του Twitter έναντι του ποσού των 44 δισεκ. δολαρίων το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, την ώρα που η είδηση αντιμετωπίστηκε ψυχρά τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από τον Ντόναλντ Τραμπ.

"Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας", αναφέρει ο Μασκ σε ανακοίνωση για τη συμφωνία. "Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες – ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να το ξεκλειδώσω."

Οι συζητήσεις με το Δ.Σ. της εταιρείας, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν σίγουρο ότι θα κατέληγαν σε κάποιο αποτέλεσμα, απέκτησαν νέα ορμή μέσα στο σαββατοκύριακο. Τελικά το Δ.Σ. συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία στον Έλον Μασκ, αλλάζοντας την αρχική του στάση που ήταν να αντισταθεί σε μια προσπάθεια εξαγοράς.  Όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα του Πάσχα η εταιρεία, το Δ.Σ. ομόφωνα δέχτηκε την προσφορά του επικεφαλής της Tesla στα 54,20 δολ. ανά μετοχή ή περίπου 44 δισ. δολ. Η τιμή είναι περίπου 38% πάνω από το κλείσιμο της μετοχής την 1η Απριλίου, πριν ο Μασκ γνωστοποιήσει στις αρχές ότι απέκτησε μερίδιο περίπου 9% στην εταιρεία. 

 

Οι αντιδράσεις 

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία εξαγοράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανησυχεί εδώ και καιρό για τη δύναμη που έχουν αποκτήσει οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ο προκάτοχος του κ. Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει στο Twitter, ακόμη και αν ο λογαριασμός του ξεμπλοκαριστεί.

Ο κ. Τραμπ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι θα ανοίξει επισήμως λογαριασμό στη δική του εταιρεία Truth Social εντός των επόμενων επτά ημερών, όπως είχε ήδη προγραμματίσει να κάνει. «Δεν θα πάω στο Twitter, θα μείνω στο Truth. Ελπίζω ο Έλον να αγοράσει το Twitter επειδή θα κάνει βελτιώσεις και είναι καλός άνθρωπος, αλλά εγώ θα μείνω στο Truth», είπε.

Ο κ. Μασκ είχε προτείνει στα μέσα Απριλίου να αγοράσει όλον τον όμιλο έναντι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή. Τελικά σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters κατέληξε σε συμφωνία να καταβάλει 44 δισεκ. δολάρια. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι θα λάβουν 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο, στο οποίο εισήχθη το 2013.

Ο ίδιος ο κ. Μασκ με ανάρτηση του υπαινίσσεται ότι η συμφωνία έχει ουσιαστικά επιτευχθεί και καλεί τους επικριτές του να παραμείνουν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News