Αντίο στον σπουδαίο Θεόδωρο Νικολαϊδη

Μοιάζει συνηθισμένη έκφραση … «Η ελληνική αθλητική δημοσιογραφία είναι πλέον πολύ πιο φτωχή»… Όμως, όταν η είδηση αυτή έχει σχέση με τον τελευταίο των Μοϊκανών, τον τελευταίο των πραγματικών εκδοτών, έχει ως σημείο αναφοράς τον Θόδωρο Νικολαϊδη, τότε η έννοια της σχετικής έκφρασης αποκτά όλη τη σημασία της… Σήμερα, το πρωί ο Ελληνικός αθλητικός Τύπος είναι χωρίς τον πατέρα του, καθότι σε ηλικία 92 ετών, ο Θόδωρος Νικολαϊδης άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Ηταν ένας κύριος με όλη τη σημασία της λέξης, ευπατρίδης της δημοσιογραφίας, άνθρωπος που αγαπούσε τον αθλητισμό και τον Ολυμπιακό. Η συλλογική του προτίμηση όμως, δεν τον εμπόδιζε να κάνει καλά τη δουλειά του και το ΦΩΣ να αποτελεί υπόδειγμα δημοσιογραφικής δουλειάς, σε εποχές που δυστυχώς αυτό σπανίζει.

Ο κυρ Θόδωρος, όπως ήταν γνωστός στην πιάτσα των ΜΜΕ ήταν ο άνθρωπος που «γέννησε» την εφημερίδα «Αθλητικών Φως» το 1955, η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια «Φως των Σπορ» και αποτέλεσε το πιο παραδοσιακό έντυπο για τους φίλους του Ολυμπιακού. Μάλιστα, η αποδοχή της εφημερίδας από τους φίλους των «ερυθρόλευκων» ήταν τέτοια που κέρδισε το προσωνύμιο «το ευαγγέλιο», ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κέρδισε τον σεβασμό ακόμη και αντίπαλων οπαδών με τον τρόπο που παρουσίαζε τα θέματα. Μεγάλη χαμένη πάντως είναι και η Μύκονος καθότι ο Θόδωρος ήταν σχεδόν όλο το καλοκαίρι στο «νησί των Ανέμων» και φιλοξενούσε κατά διαστήματα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον οποίο είχε άριστες σχέσεις…

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον Θόδωρο Νικολαϊδη

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925, παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος υφασμάτων στο κέντρο του Πειραιά.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», στην οποία έκανε το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Ωστόσο, όταν η διεύθυνση της εφημερίδας του ζήτησε να γράψει ένα άρθρο για να «χτυπήσει» κάποιον γνωστό ποδοσφαιρικό παράγοντα της εποχής, εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να απολυθεί. Μαζί μ’ εκείνον απολύθηκε και μετέπειτα η σύζυγός του Ειρήνη, με την οποία έως τότε διατηρούσαν σχέση.

Στις 11 Απριλίου 1955, ο Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αθλητικόν Φως», η οποία τελικά μετονομάστηκε σε «Φως των Σπορ» και κυκλοφορεί ανελλιπώς μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του, έχοντας λόγο σε όλα τα θέματα της εφημερίδας. Υπήρξε άνθρωπος χαμηλών τόνων, ελάχιστες φωτογραφίες του έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ υπήρξε επιστήθιος φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή!

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΑΟ Μυκόνου που αναφέρει ανάμεσα στα άλλα «Η Διοίκηση, ο Πρόεδρος, οι προπονητές και οι αθλητές όλων των τμημάτων του Α.Ο. Μυκόνου εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στα παιδιά του καθώς και σε όλους τους οικείους του, και τον ευχαριστεί για την προσφορά του για τον Μυκονιάτικο Αθλητισμό αλλά και για την άμεση ενημέρωση για όλα τα αθλητικά δρώμενα της Μυκόνου μέσω της αθλητικής εφημερίδας «Φως των Σπορ».