Αποκαλύπτονται τα "Κρυμμένα τοπία της Νάξου"

Η Νάξος αποκαλύπτεται.. Πρωτότυπο θα πείτε… Ναι. Αυτό είναι. Και είναι, γιατί μας δείχνει μία Νάξο που ενδεχομένως οι περισσότεροι από εμάς όχι να μην την έχουμε γνωρίσει, αλλά να την έχουμε ξεχάσει. Και είναι ευκαιρία να την δούμε και πάλι. Μέσα από μία διαφορετική  οπτική. Που τις περισσότερες φορές είναι πανέμορφη… Αναφερόμαστε στο ντοκιμαντέρ «Κρυμμένα τοπία της Νάξου», παραγωγής Γενικής Διεύθυνσης Νέων Μέσων της ΕΡΤ σε συνεργασία με το McCord Centre – Newcastle University και το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εργασιών του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Τοπίου, που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, σε συνεργασία με το International Association of Landscape Archaeology.

Ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, στην ενδοχώρα των νησιών, μακριά από τη θέα της θάλασσας και την παραλία εκεί που  κρύβονται τοπία οργανωμένα από τη φύση και σμιλεμένα από τους ανθρώπους για εκατοντάδες χρόνια. Τοπία και μνημεία της δραστηριότητας των κοινωνιών που πέρασαν από εκεί και που αν τα ρωτήσεις, θα σου πουν την ιστορία τους.
Αφορμή; Οι έρευνες γύρω από το Κάστρο τ' Απαλίρου. Και οι αρχαιολόγοι και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Newcastle, με επικεφαλής τον Νάξιο αρχαιολόγο Στέλιο Λεκάκη και τη συνεργασία της ΕΡΤ (Νέα Μέσα), παρουσιάζουν την εξέλιξη του αγροτικού τοπίου, από τους Βυζαντινούς χρόνους έως και τη δεκαετία του ’60, όταν ξεκινάει η μετοίκηση στα αστικά κέντρα, η ανάπτυξη του θερινού τουρισμού και του τριτογενούς τομέα και κατ΄ επέκταση η αλλαγή της οικονομίας του νησιού.

“Με το ντοκιμαντέρ προσπαθούμε να αφηγηθούμε κομμάτια μιας ιστορίας γνωστής στους Ναξιώτες αλλά κρυμμένης ίσως για τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού, που μένουν μόνο στη Χώρα και τις παραλίες” επισημαίνει ο αρχαιολόγος Στέλιος Λεκάκης και συμπληρώνει “μιλάμε για την ιστορία του τοπίου και των ανθρώπων της ημιορεινής Νάξου, τη δύσκολη καθημερινότητα μέχρι τη δεκαετία του 1960 και τις αλλαγές που τότε έρχονται στον τρόπο ζωής τους".  

Το ντοκιμαντέρ «Κρυμμένα τοπία της Νάξου» ξεναγεί τους θεατές στο αγροτικό τοπίο περιμετρικά του κάστρου τ' Απαλίρου, εξερευνώντας και ιχνηλατώντας τους τόπους που στήριξαν την οικονομία της περιοχής, μέσα από τη φύση, τα αγροτικά μνημεία και τις ζωντανές μαρτυρίες των κατοίκων που έζησαν και εργάστηκαν εκεί. 

Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχει σκοπό να εξετάσει τις φυσικές και τις άυλες πτυχές των αστικών, αγροτικών και θαλάσσιων τοπίων και περιλαμβάνει έρευνα για τη θεωρία, τη μέθοδο και την ερμηνεία.

Να σημειώσουμε ότι η έρευνα, το σενάριο και η παρουσίαση είναι του Στέλιου Λεκάκη (Πανεπιστήμιο του Newcastle), η σκηνοθεσία της Βάσιας Χατζηγιαννάκη, η ηχοληψία του Σωτήρη Ταμπανά, η μουσική επιμέλεια της Τζουλιέττας Καρόρη, ενώ την κάμερα χειρίζεται ο Γιώργος Κελίδης.

Με πληροφορίες από την ιστσοσελίδα naxiotypia.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News