Δημοτική Ιστοσελίδα: Για λίγους και εκλεκτούς ή για όλους;

Από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή την … εξουσία έβαλε στο παιχνίδι τα social media. Επένδυσε σ΄ αυτά αντιλαμβανόμενη ότι το μέλλον της διαφήμισης και προβολής είναι ο κυβερνοχώρος. Εξού και η κόντρα για την εμφανίσεις ή όχι σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη δύναμη της ιστοσελίδας προβολής του δήμου και κυρίως να μεταφέρει εντυπώσεις από ξένους για την πληρότητα και δυναμική της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Όμως, έρχεται η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου και ταράσσει τα νερά… Και τα ταράσσει γιατί αποδεικνύει μέσα από ένα έγγραφο που δίνει στη δημοσιότητα ότι στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα μπορεί να μην γίνονται διακρίσεις αλλά σίγουρα εμφανίζονται κάποιες επιχειρήσεις (τουριστικές) που περνούν διαφημιστικό μήνυμα δημιουργώντας το αίσθημα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Μάλιστα αναφέρουν ότι εδώ και ένα μήνα (από τις 11 Απριλίου 2017) υπάρχει επιστολή προς το Δήμο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κο Δημήτρη Λιανό με αίτημα την αλλαγή πολιτικής στο θέμα αυτό, δηλαδή αφενός να διαγραφούν τα όποια διαφημιστικά μηνύματα έχουν αναρτηθεί έως τώρα και στη συνέχεια να αποδοθούν ευθύνες προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον ανάλογη αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική, παράνομη και αθέμιτη διαφημιστική πρακτική, που θίγει τόσο τον επαγγελματικό μας κλάδο όσο και την αξιοπιστία και την απροσωποληψία, που πρέπει να επιδεικνύει ως Δημοτική αρχή.

Ποια η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίμαχο δημοσίευμα «κατέβηκε»  με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κο Λιανό να επιλέγει ως απάντηση την πρόσκληση ώστε όλες οι επιχειρήσεις να έρθουν και να διαφημιστούν μέσω της δημοτικής ιστοσελίδες. Από τη πιο μικρή έως την πιο μεγάλη. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχη πρόταση – απάντηση είχε καταθέσει αλλά προφορικά όταν έγινε γνωστό ότι υπάρχει η ένσταση από την Ένωση για προώθηση συγκεκριμένων επιχειρήσεων μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου. Βέβαια στο ερώτημα εάν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να διαθέσουν χρήματα για να προβληθούν μέσω της ιστοσελίδας του δήμου με την έννοια της δημιουργίας διαφημιστικού υλικού ή υλικού προβολής η απάντηση δεν είναι εύκολη… Κάποιες έχουν να διαθέσουν χρήματα κάποιες άλλες όχι. Και από τη στιγμή που υπάρχει έστω και μία επιχείρηση που δεν μπορεί να αφαιρέσει χρήματα από τον προϋπολογισμό της για δημιουργία διαφημιστικού σποτ, ή όποιας άλλης μορφής διαφήμισης, τότε ο Δήμος οφείλει στα πλαίσια της αξιοπιστίας να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να μην δέχεται αυτού του είδους προβολής και ας είναι εις βάρος του αφού οι επιχειρήσεις είναι αυτές που λειτουργούν ως πυραμίδα για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το όνομα του νησιού. Έως τότε, η Ένωση Ξενοδόχων έχει …δίκιο.

Ακολουθούν οι επιστολές της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου.. 

Η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου, απέστειλε το έγγραφο με αριθμό πρωτ. 2133 - 10/4/2017  (ακολουθεί) προς το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με ιδιαίτερη κοινοποίηση στο κ. Λιανό Δημήτρη, ως πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής, το οποίο και πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο με το υπ. αρ. 6823- 11/4/2017.

Καθώς έχει παρέλθει ένας και πλέον μήνας από την επιστολή μας, η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου οφείλει να την κοινοποιήσει καθώς ουδέποτε δόθηκαν απαντήσεις περί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε αλλά και για το ότι μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο δημοσίευμα – διαφήμιση παραμένει στην επίσημη σελίδα του Δήμου Νάξου & ΜΚ.

Ως Ε.Ξ.Ν επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας για την άμεση διαγραφή τόσο του διαφημιστικού μηνύματος της ξενοδοχειακής επιχειρήσεως όσο και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, που προβάλλονται στα πλαίσια της ίδιας διαφημιστικής πρακτικής.  Ζητούμε επίσης την απόδοση ευθυνών προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον ανάλογη αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική, παράνομη και αθέμιτη διαφημιστική πρακτική, που θίγει τόσο τον επαγγελματικό μας κλάδο όσο και την αξιοπιστία και την απροσωποληψία, που πρέπει να επιδεικνύει ως Δημοτική αρχή.

Με τιμή,

Πρόεδρος

Αντιπρόεδρος

Γεν. Γραμματέας

Ταμίας

Μέλος

 

Βαγγέλης Κατσαράς

Αλέξανδρος Φραντζέσκος

Μανώλης Μπαρδάνης

Γιάννης Πολυχρονάκος

Στέλιος Βαθρακοκοίλης

                 

 

Έγγραφο Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου - αριθμό πρωτ. 2133 - 10/4/2017

Αξιότιμε Κε Δημήτριε Λιανέ, αντιδήμαρχε τουρισμού και πρόεδρε της τουριστικής επιτροπής Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε δέκτες αρκετών και εντόνων διαμαρτυριών από μέλη της Eνώσεώς μας λόγω της προβολής διαφημιστικού μηνύματος (βίντεο), κάποιας ναξιακής ξενοδοχειακής επιχειρήσεως, σε επίσημο δημόσιο χώρο του Δήμου στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook:

https://web.facebook.com/naxosislandgreece?_rdr.

Λόγω των προαναφερόμενων διαμαρτυριών αποφασίστηκε η σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως για να συζητηθεί το προκύψαν θέμα και να αποφασισθούν  όλες οι απαραίτητες δράσεις, που πρέπει να αναλάβει η Ένωση αφενός για την επίλυση του προβλήματος και αφετέρου για την αναζήτηση των σχετικών ευθυνών.

Το Δ.Σ της Ενώσεως με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την διαφημιστική πρακτική, η οποία:

1ον Παραβιάζει την νομοθεσία περί διαφημίσεων και την νομοθεσία περί διαχειρίσεως των οικονομικών των Ο.Τ.Α.

2ον Αποτελεί παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας και Ηθικής των διοικητικών οργάνων καθώς και των Συνταγματικών αρχών  της ίσης μεταχείρισης των πολιτών  και του δικαιώματός τους σε ισότητα των ευκαιριών.

Κρίνεται αβάσιμος, ψευδής και παραπλανητικός οιοσδήποτε ισχυρισμός εκ μέρους των υπευθύνων της καταγγελλομένης πράξεως, περί της δήθεν δυνατότητας ελεύθερης φιλοξενίας  στον προαναφερόμενο ιστοχώρο όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς η καταγγελλόμενη διαφήμιση προϋποθέτει χρηματική δαπάνη για τη δημιουργία της και έτσι  καθίσταται  βέβαιη και αναμενόμενη η αδυναμία συμμετοχής σ΄ αυτήν όσων συναδέλφων μας αδυνατούν οικονομικά να την πραγματοποιήσουν. Καταπατάται επίσης με εμφατικό τρόπο, η αρχή της κοινής ωφέλειας και της διάθεσης της δημόσιας περιουσίας προς το δημόσιο συμφέρον!

3ον Η καταγγελλόμενη δραστηριότητα συνιστά αυταπόδεικτα πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού.

4ον Αποτελεί  δράση εξωθεσμικής λειτουργίας, η οποία αποφασίσθηκε χωρίς να τηρηθεί  οποιαδήποτε νόμιμη διοικητική διαδικασία.

Η Ένωσή μας, ως ο πλέον αρμόδιος και επίσημος τοπικός φορέας εκπροσώπησης ξενοδοχειακών μονάδων, δεν έλαβε ποτέ ενημέρωση με οιοδήποτε τρόπο, περί αυτής της διαφημιστικής πρακτικής. Επιπροσθέτως, η τουριστική επιτροπή του Δήμου δεν συνεκλήθη ποτέ για να συζητήσει τέτοιο θέμα και δεν υπάρχει καμία σχετική και νόμιμα δημοσιευμένη  διοικητική πράξη ή απόφαση ή τουλάχιστον επίσημη ενημέρωση του κοινού.  Εκ των θεσμικών παραλείψεων αποδεικνύεται και η απουσία οιασδήποτε καθορισμένης διαδικασίας και κριτηρίων συμμετοχής  των επιχειρήσεων, των τεχνικών και εικαστικών προδιαγραφών των διαφημιστικών θεμάτων, των κριτηρίων επιλογής διαφημιστικής εταιρίας κ.λπ.

5ον Θεωρούμε παράνομη την μη οικονομική συμμετοχή (καταβολή αντιτίμου φιλοξενίας) της διαφημιζόμενης ξενοδοχειακής επιχειρήσεως.

Εγείρονται επίσης απορίες σχετικά με τους λόγους  προβολής της διαφημιστικής επιχειρήσεως και αν αυτή βασίζεται σε μία επίσημη και θεσμικά κατοχυρωμένη σχέση με το Δήμο.

Ζητούμε την άμεση διαγραφή τόσο του διαφημιστικού μηνύματος της ξενοδοχειακής επιχειρήσεως όσο και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, που προβάλλονται στα πλαίσια της ίδιας διαφημιστικής πρακτικής.  Ζητούμε επίσης την απόδοση ευθυνών προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον ανάλογη αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική, παράνομη και αθέμιτη διαφημιστική πρακτική, που θίγει τόσο τον επαγγελματικό μας κλάδο όσο και την αξιοπιστία και την απροσωποληψία, που πρέπει να επιδεικνύει ως Δημοτική αρχή.

Αναμένουμε την σύντομη γραπτή σας απάντηση επί των θεμάτων που αναφέρομε και σας γνωστοποιούμε την πρόθεση μας για περαιτέρω αντιδράσεις μας, αν δεν ενεργήσετε ως σας ζητάμε και ως προσδοκούμε, βάσει της μέχρι τώρα αποδοτικής συνεργασίας μας. 

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

 

Μαργαρίτης Ιωάννης                    Μπαρδάνης Εμμανουήλ

Συνημμένα Αρχεία: