Ελλάδα: δικαίωση για τέσσερις απολυμένους «Στο Κόκκινο»

Με δικαστική απόφαση δικαιώνονται πανηγυρικά τέσσερις απολυμένοι από το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, η οποία και έκρινε άκυρες και καταχρηστικές τις απολύσεις τους. Η δημοσιογράφος, Ειρήνη Προμπονά - με καταγωγή από το Φιλώτι της Νάξου και όπως θα καταλάβετε όταν διαβάσετε την ανάρτησή της και δικό μας, εδώ στο naxospress.gr συνεργάτης - μία εκ των απολυμένων του ραδιοφωνικού σταθμού, με εκτενή ανάρτηση της στο facebook ενημέρωσε για τη δικαστική δικαίωση των εργαζόμενων που προσέφυγαν στο δικαστήριο, ενώ εξηγεί και το χρονικό.

Όπως εξηγεί και διαβάζουμε στο thepressproject.gr, οι απολύσεις κρίθηκαν άκυρες και καταχρηστικές περιέχοντας εκδικητικότητα και εμπάθεια εναντίον των εργαζομένων που, ενώ ευσυνείδητα, με καλή την πρόθεση και παρ’ όλες τις καθυστερήσεις μισθοδοσίας και των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν έχοντας για βιοπορισμό την συγκεκριμένη-και μόνο- εργασία, ανέπτυξαν συνδικαλιστική δράση και κατέφυγαν θεσμικά στα αρμόδια όργανα διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, διαμαρτυρόμενοι για την μονομερή απόφαση του εργοδότη (6.11.17) για μείωση μισθών και παρακράτηση δεδουλευμένων.

«Δικαιωμένοι λοιπόν στο δικαστήριο είναι -με σειρά απόλυσης- οι: Γιάννα Αθανασίου, Αλέξανδρος Ζέρβας, Ειρήνη Προμπονά και Μπούλικα Μιχαλοπούλου έχοντας έναν πολύτιμο σύμμαχο στο πλευρό μας: Την άρτια καταρτισμένη δικηγόρο Αλίκη Γκερλιώτη, που χάρη στην αμέριστη υποστήριξη της, το σθένος, τις γνώσεις της, την εργατικότητά της, την ευσυνειδησία και την ακεραιότητα της, φτάσαμε ως εδώ», αναφέρει χαρακτηριστικά αναφορικά με τις απολύσεις που είχαν γίνει το χρονικό διάστημα από το 2018-2019.

Αναλυτικά, το «μικρό ιστορικό» της υπόθεσης όπως το παρουσίασε η Ειρήνη Προμπονά στο προφίλ της:

Οι απολύσεις κρίθηκαν άκυρες και καταχρηστικές περιέχοντας εκδικητικότητα και εμπάθεια εναντίον των εργαζομένων που, ενώ ευσυνείδητα, με καλή την πρόθεση και παρ’ όλες τις καθυστερήσεις μισθοδοσίας και των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν έχοντας για βιοπορισμό την συγκεκριμένη-και μόνο- εργασία, ανέπτυξαν συνδικαλιστική δράση και κατέφυγαν θεσμικά στα αρμόδια όργανα διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, διαμαρτυρόμενοι για την μονομερή απόφαση του εργοδότη (6.11.17) για μείωση μισθών και παρακράτηση δεδουλευμένων.
Να σημειώσω ότι η γράφουσα είχε προσφύγει ήδη στον ΣΕΠΕ από τον Ιούλιο του 2017 διαδικασία που ακολούθησα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 όπου και η τελευταία μου προσφυγή ενσωματώθηκε με αυτή των συναδέλφων μου.

Για την ιστορία παρουσία του δικηγόρου της LEFT MEDIA Α.Ε. στον ΣΕΠΕ στις 15.01.18, αν καλώς ενθυμουμαι, η απόφαση πάγωσε μέχρι νεοτέρας, για να επανέλθει λίγες μέρες αργότερα με την αιφνίδια αλλαγή του ΔΣ της επιχείρησης και να ξεκινήσουν λόγω της αδιαλλαξίας οι εκβιαστικές απολύσεις εργαζομένων και παράλληλα οι κινητοποιήσεις τους.

Η τελεσίδικη απόφαση

Στο σύνολο τεσσάρων αγωγών, μια τελεσιδίκησε.

Η δική μου.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1583/2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απόφασης που αριθμεί 18 σελίδες, η απόλυση μου κρίνεται άκυρη και καταχρηστική, ενώ επιδικάζεται και αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Απόσπασμα θα δείτε στις εικόνες που επισυνάπτονται και σε σχόλιο το κείμενο για τη διευκόλυνση σας, προκειμένου να μην κάνω το παρόν μεγαλύτερο «σεντόνι» απ’ όσο ήδη είναι.

Πράγμα που σημαίνει πως η απόλυσή μου έχει κριθεί άκυρη και καταχρηστική από το δικαστήριο και ο εργοδότης LEFT MEDIA A.E. που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλει:

α) να με δεχθεί πίσω στην εργασία μου, στα καθήκοντα που είχα πριν απολυθώ και να με αποζημιώσει για τις μέρες που έχει καταστεί υπερήμερος πληρώνοντας και τα δικαστικά έξοδα συν την αποζημίωση για ηθική βλάβη

β) να μη με δεχθεί πίσω (δικαιούται) και να με αποζημιώσει για το σύνολο των ημερών που έχει καταστεί υπερήμερος, πληρώνοντας τα δικαστικά έξοδα συν την αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Για να γίνει κατανοητό «σε απλά ελληνικά» το θέμα μισθοί υπερημερίας, το δικαστήριο έκρινε και αποφάσισε πως δεν αποχώρησα ποτέ από τη δουλειά μου, αφού η καταγγελία της σύμβασης μου από τον εργοδότη είναι άκυρη.

Τω αυτώ ισχύει και για τους συναδέλφους των οποίων η υπόθεση δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει.

Οι εξελίξεις μέχρι τώρα

Η δικηγόρος μας, ως όφειλε, ενημέρωσε ήδη τον δικηγόρο της LEFT MEDIA A.E. η εκτίμηση του οποίου ήταν πως η πλευρά που εκπροσωπεί θα είναι αρνητική στα ως άνω.

Ελπίζω να γνωρίζουν πως το επίθετο «αρνητική» ως αντίδραση δεν αφορά το πρόσωπο μου, στο οποίο ολοφάνερα δεν έχουν καμία εκτίμηση, αλλά αποτελεί άρνηση της νομιμότητας που αφορά τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου.

Για τη νομιμότητα άλλωστε, πολύς λόγος έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τη χρήση της φράσης του αείμνηστου Ηλία Ηλιού «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα!» που ακούσαμε πολλές φορές να λέγεται -και επικροτήσαμε- στο βήμα της Βουλής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νομιμότητα όμως δεν είναι a la cart. Δεν είναι «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Αυτό καλείται να το αποδείξει.

Εν κατακλείδι

Επειδή:

- Επί 12 συναπτά έτη-ανασφάλιστη τα 6 από αυτά, άγνωστο γιατί παρ’ όλες τις προσπάθειες μου να πάψει αυτό το καθεστώς- υπηρέτησα ευσυνείδητα το δημοσιογραφικό λειτούργημα, έχοντας υπ’ όψιν μου τη δεοντολογία και κάνοντας πράξη το σπουδαίο ρητό «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» πάντα υπέρ της κοινωνίας και κυρίως υπέρ των πιο αδύναμων μελών της
- Δεν αρνήθηκα ποτέ εργασία που μου ανατέθηκε
- Ήμουν πάντα παρούσα όπου με καλούσε το δημοσιογραφικό μου καθήκον καλύπτοντας ιστορικά γεγονότα -με το μεγαλύτερο απ’ αυτά να είναι η δίκη της Χρυσής Αυγής- χωρίς φόβο
- Εργάστηκα ώρες ατελείωτες, αργίες και Σαββατοκύριακα χωρίς πληρωμή
και
Επειδή ό,τι ήταν να πω το έκανα σε κάθε περίπτωση στο ακέραιο, συνδέοντας τον λόγο μου με την πράξη
Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου και περιμένω να εφαρμοστεί από σήμερα κιόλας η νομιμότητα και το δίκαιο.

Το παρόν μπορεί να κοινοποιηθεί και να δημοσιευτεί ως έχει. Όσοι εκ των συναδέλφων επιθυμούν περαιτέρω στοιχεία για τα Μέσα τους, στη διάθεσή τους.

Αυτά για την ώρα.

Φιλιά διαγωνίως

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News