Ελλάδα: Ο μπαχτσές του επταημέρου με Γιάννα και Απόστολο

Υπάρχει εβδομάδα χωρίς ενδιαφέρον; Γίνεται; Δεν γίνεται. Συνταγματική Αναθεώρηση έχουμε. Ανθρώπινα δικαιώματα, επίσης. Γιάννα Αγγελοπούλου κι απ' αυτή έχουμε. Και πολύ επεξηγηματική. Αργεί, όμως, αργεί να μας καταθέσει τον απολογισμό της. Και ΠΟΤΑΜΙ, ωστόσο, υπάρχει. Ως είδηση. Γιατί κατά τα άλλα, μας άφησε χρόνους.

Του Αλέξανδρου Αρβανιτά 

Ολίγον από διορισμούς διοικητών σε νοσοκομεία έχουμε. Πρωταγωνιστής ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μόλις 80 ετών, ο οποίος δεν πρόλαβε να χαρεί τη θέση του επικεφαλής στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Δοξιάδης και Μπέος πάνε χέρι χέρι. Καθένας μάς απασχολεί για δικούς του λόγους. Δυστυχώς, από το μενού δεν μπορεί να λείψει και ολίγον ρατσισμός. Δηλαδή, τι ολίγον. Πολύς και καραμπινάτος. Και για να μην ξεχνιόμαστε, σ' αυτόν τον τόπο λειτουργεί και η δικαιοσύνη. Γρήγορα, ακούραστα και κυρίως... αποστομωτικά. Αρκεί να μην είσαι καθαρίστρια! Το τέλος της εβδομάδας επιφύλασσε μια έκπληξη. Αν και στη χώρα μας τίποτα δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Απόστολος Γκλέτσος έκλεισε συμφωνία με την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταγραφή της τελευταίας στιγμής. Πώς λέμε μεταγραφή αεροδρομίου; Καμία σχέση... Ας πάμε, λοιπόν, στα γεγονότα:

- «Ο ''Γηρυόνης''... έπνιξε την Κινέτα. Το βουνό κατέβηκε στο δρόμο. Εικόνες βιβλικής καταστροφής και ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη χώρα». Βλέπετε τι ωραία πλασάρεται μια είδηση. Βιβλική καταστροφή και ακραία καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να αποφύγουμε να μιλήσουμε για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Ούτε το επιτελικό κράτος ούτε οι κυβερνητικές προθέσεις μπορούν να τα βάλουν με τον... κακό μας τον καιρό.

Για «αριστεροφοβία» κατηγόρησε ο Κυριάκος Βελόπουλος την κυβέρνηση, στην ομιλία του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αναφέρθηκε στη μη προώθηση της ιδιωτικής παιδείας και ζήτησε τη θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ συνδικαλισμού και κομματικής ιδιότητας. Παρεμπιπτόντως, ο κύριος πρόεδρος τον Μάη του 2019 είχε δηλώσει: «Απεχθάνομαι αυτά τα πολύ ναζιστικά». Ωστόσο, ο ίδιος δεν δίστασε να προτείνει δομές σε ακατοίκητα νησιά για τους... λαθροεισβολείς. Άμα είσαι ανοικτό μυαλό, βρε παιδί μου, πάντα υπάρχει λύση. Δεν ξέρω αν είναι «Ελληνική Λύση». Πάντως δεν είναι και... πολύ ναζιστική. Τα απεχθάνεται αυτά ο κύριος πρόεδρος...

Καταψηφίστηκε από τη Βουλή η τροποποίηση του Συντάγματος για την απαγόρευση διακρίσεων, η οποία προέβλεπε τη ρητή προσθήκη της απαγόρευσης διακρίσεων και βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, ηλικίας και συμμετοχής σε εθνική μειονότητα. 178 ήταν οι πατέρες του έθνους, οι οποίοι δεν συναίνεσαν στην τροποποίηση. Μιλάμε ότι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προσθέσει τα παραπάνω κάμποσες δεκαετίες πριν. Η δε Διεθνής Αμνηστία «εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση για την αποτυχία του ελληνικού Κοινοβουλίου να παραπέμψει προς αναθεώρηση το άρθρο 5, παράγραφος 2 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο εγγυάται την προστασία όλων όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, χωρίς διακρίσεις». Να μιλήσουμε για «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», για επαρχία του Ιράν, για «πνεύμα και ηθική»; Πάντως, σ' αυτόν τον τόπο ακόμη προσπαθούμε να υπερβούμε τις αγκυλώσεις που παραπέμπουν ευθέως σε Μεσαίωνα.

mitsotakis-aggelopoulou-maximou-epitropi-2021.jpg

- «Είμαι υποχρεωμένη να διευκρινίσω -και δεν θα επανέλθω- ότι κάθε δαπάνη που συνδέεται με το πρόσωπό μου ως προέδρου της επιτροπής ''Ελλάδα 2021'' δεν επιβαρύνει παρά μόνο εμένα την ίδια». Καλά κάνει και το διευκρινίζει η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου. Θα περιμέναμε, ως πολίτες, και έναν αναλυτικό απολογισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τόσο από την ίδια όσο και από τις τότε κυβερνήσεις. Έτσι από περιέργεια. Για να ξέρουμε, βρε αδερφέ, πόσο ήρθε ο λογαριασμός. Σε μας και όχι στην κυρία Γιάννα, έτσι;

- Επίσημοι τίτλοι τέλους για το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη. Το εν λόγω κόμμα άφησε το δικό του αποτύπωμα στην πολιτική σκηνή. Μας έμαθε τι σημαίνει μιντιακή... δημοκρατία. Πώς γίνεται να μη λες τίποτα για μια σειρά θέματα και τι μαεστρία χρειάζεται για να αποφεύγεις τις... καυτές πατάτες. Και, κυρίως, πώς να έχεις αναδείξει ως στρατηγικό άξονα της πολιτικής σου την επικοινωνία και όχι την ίδια την κοινωνία. Να πω ότι θα μας λείψει; Θα πω ψέματα και δεν το θέλω...

Ο κακός χαμός έγινε με το διορισμό του 80χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού ως διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Το ότι ακολούθησε η παραίτηση ή... παραίτηση μικρή σημασία έχει. Άλλωστε, ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος. Εκείνο που ωστόσο εντυπωσιάζει είναι μια δήλωσή του, τρεις μέρες μετά τις εκλογές, 10 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6, δήλωσε: «Με κάλεσε ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ζήτησε να βοηθήσω τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ του ζήτησα δύο συγκεκριμένα πράγματα και πιστεύω ότι μία από τις δύο θέσεις θα μου τη δώσει. Η μία είναι η θέση διοικητή στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Και η δεύτερη είναι εξίσου σημαντική. Ίσως και ανώτερη. Ελπίζω γρήγορα να μάθω αν αξιοποιούμαι και πού;». Η... αξιοποίηση, έστω και για λίγες ώρες, ήρθε στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και όχι Τρικάλων. Αλλά τι σημασία έχει; Τα δικά μας παιδιά -τα άριστα- να τακτοποιηθούν και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε...

- Ο δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, κτύπησε ξανά, για το θέμα των χειραγωγημένων παιχνιδιών: «Ποιος θα πήγαινε δηλαδή, αν δεν πήγαινα εγώ; Δεν είμαι υπέρ των ημερίδων και των διαβουλεύσεων, διότι πας, μιλάς και δεν βγαίνει τίποτα. Είμαι άνθρωπος ουσίας. Το ζητούμενο είναι να θέλουν λύση στο θέμα. Αν θέλουν, να κάτσουν να μιλήσουν σοβαρά. Το να έρχεται ο υπουργός και κάτι περίεργοι δημοσιογράφοι, δεν λέει τίποτα. Αν δεν πάω εγώ, ποιος θα πάει; Βίωσα στο πετσί μου μια τεράστια αδικία. Με οδήγησαν στη φυλακή, τι να πούνε οι άλλοι;».

Ουγκάγκα μπουμ μπουμ, χι, γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά. Αούγκιγκι, αούγκιγκι, μπάγκαλα γκάουγκα γκα.

- Σε ανοικτή επιστολή του ο κ. Απόστολος Δοξιάδης ζήτησε -εμμέσως πλην σαφώς- από την ιδιοκτησία της εφημερίδας «ΝΕΑ» να απολύσει το δημοσιογράφο, Δημήτρη Μανιάτη, γιατί ο τελευταίος τόλμησε να ασκήσει κριτική, στον προσωπικό λογαριασμό του, στο facebook, στη συνεργάτιδα του κ. Δοξιάδη, Ειρήνη Αγαπιδάκη, και να την επικρίνει για σχόλιά της στα social media. Η κ. Έλενα Ακρίτα απάντησε στον κ. Δοξιάδη, λέγοντας: «Ο Δημήτρης Μανιάτης είναι ένας έντιμος και ακέραιος δημοσιογράφος, ένας αρθρογράφος με εξαιρετικά κείμενα, ένας άνθρωπος με γνώσεις, ουσία και περιεχόμενο. Τον τιμώ. Είμαι στο πλευρό του. Εννοείται...».

Γνωρίζαμε ότι πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι ζητούν κατά καιρούς από μιντιάρχες να απολύουν συναδέλφους, όταν τα κείμενά τους ή τα ρεπορτάζ τους ασκούν κριτική στο... έργο τους. Τόσο φανερά, όμως, και απροκάλυπτα ποτέ... Ας ελπίσουμε ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, θα σταθεί στο πλευρό του υπαλλήλου του και θα τον κρατήσει στα «ΝΕΑ». Γιατί ο δημοσιογράφος πρέπει να ενοχλεί την εξουσία. Αλλιώς είναι είτε υπηρέτης της είτε... λαπάς.

Ακροδεξιά στοιχεία συγκεντρώθηκαν στη Σπάρτη και καταφέρθηκαν κατά των προσφύγων, με σχόλια που αφορούσαν τη θρησκεία και την καταγωγή τους. Δυστυχώς, από τον ρατσιστικό οχετό δεν γλίτωσαν ούτε γυναίκες ούτε μικρά παιδιά. Μια κυρία επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, λέγοντάς του: «Εγώ θα πάω τα παιδιά μου στον τάφο του Λεωνίδα. Εσύ θα τα πας;». Ένας άλλος γηραιός κύριος, ο οποίος δήλωνε υπερήφανος για τη μικρασιατική του καταγωγή, υπήρξε λάβρος κατά των προσφύγων: «Εμείς φέραμε την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Αυτοί τι φέρανε; Τον Αλλάχ;».

xryses.jpg

Ο Δημήτρης Θεοτοκάς, ωστόσο, είχε... μιλήσει επί του θέματος: «Δεν κατορθώνουν να πιστέψουν οι Έλληνες ότι, ένας άνθρωπος που σκέπτεται διαφορετικά απ' αυτούς, μπορεί να είναι πολύ άξιος, πολύ έντιμος, πολύ χρήσιμος άνθρωπος. Άξιοι, έντιμοι, χρήσιμοι είναι μονάχα όσοι συμφωνούν μαζί μας. Οι άλλοι: φωτιά και τσεκούρι!».

Ελεύθερος είναι πλέον, με τελεσίδικη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο κύριος Φλώρος. Όσοι δεν ενθυμούνται, μιλάμε για τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, Energa. Πριν από λίγους μήνες είχε βγει εκτός φυλακής λόγω σοβαρότατης βλάβης της υγείας του. Μικρή λεπτομέρεια, βεβαίως, ότι εκείνη την περίοδο διασκέδαζε με τρυφερές υπάρξεις στη Μύκονο! Η πρωτόδικη απόφαση λοιπόν των 21 χρόνων «κατέβηκε» στα 5 με αναστολή. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον επιχειρηματία για λαθρεμπορία, νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων και υπεξαίρεση. Ωστόσο, αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά: ειλικρινή μεταμέλεια, σύννομο βίο και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο κύριος Άρης ή Αριστείδης εξέτισε ποινή 3 ετών και 11 μηνών, εκ των οποίων τα δύο έτη πραγματοποιούσε μεροκάματα στη φυλακή. Και ως γνωστόν, τα μεροκάματα μετρούν διπλά ως προς την έκτιση της ποινής. Δηλαδή, με λίγα λόγια, το Ελληνικό Δημόσιο του χρωστάει, καθώς έμεινε παραπάνω διάστημα από το προβλεπόμενο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ζητήσει δικαστικώς και τα ρέστα. Ο συνήγορός του πάντως δήλωσε ότι «η κρίση του δικαστηρίου αποκαθιστά τη λογική». Το ίδιο πάνω-κάτω δήλωσε και ο συνήγορος του άλλου κατηγορουμένου κ. Μηλιώνη, Μανώλης Τρούλης: «Πάντα υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για τα δικαστικά χρονικά της χώρας».

«Μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής της δικαιοσύνης υπάρχει ένας κόσμος που τις χωρίζει», έλεγε η διάσημη Βρετανίδα σουφραζέτα της εποχής της, Έμελιν Πάνκχαρστ. Ο δικός μας Γιώργος Γεωργίου μάς τα εξηγεί ωραία, λέγοντας τη γνωστή ατάκα του: «Ήμαρτον». Τι, δεν ξέρετε τον Γεωργίου; Όχι, δα. Ένας είναι ο Γιώργαρος...

Ο Απόστολος Γκλέτσος, αυτός ο καλλιτέχνης δεξιός εξτρέμ, έκλεισε συμφωνία με την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συμβάλλει, μαζί με κάμποσους ακόμη, στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, των εργατικών διεκδικήσεων και των σοσιαλιστικών ιδεών. Ο κύριος Αποστόλης κυκλοφορούσε ελεύθερος στο μεταγραφικό παζάρι και η Κ.Ο. έδρασε αστραπιαία. Τέτοιο κελεπούρι δεν χάνεται. Το γεγονός ότι ο εν λόγω κύριος είχε περάσει την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γενεές 14 μικρή σημασία έχει. Ειδικά τον Αλέξη Τσίπρα τον αποκάλεσε «παιδάκι που κάνει μόνο για 15μελές».

Θα μου πείτε, και το δίκιο σας βουνό, τι σημασία έχουν οι δηλώσεις μπρος στα προσώπατα. Οι δηλώσεις είναι δηλώσεις και τα προσώπατα προσώπατα...