Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΧοζοβιώτισσα: Θρησκευτικόν Μνημείον παγκοσμίου αναγνωρίσεως

Χοζοβιώτισσα: Θρησκευτικόν Μνημείον παγκοσμίου αναγνωρίσεως

|

Άρθρο του Μιχάλη Στρατουδάκη με αφορμή την σημερινή εορτή της Παναγίας με την Αμοργό να έχει τη τιμητική της καθότι γιορτάζει η περίπυστος Ιερά Μονή Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, προστάτιδα του Νησιού.

Εορτάζει σήμερον Τριτη 21 Νοεμβρίου η περίπυστος  Ιερά Μονή Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, τιμωμένη μετ’ απείρου ευλαβείας από τους κατοίκους, ως προστάτιδος του Νησιού.

του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Δεν πρόκειται για ένα σύνηθες θρησκευτικόν Τέμενος, αλλά δια κάτι το ασύλληπτον στο σύνολόν του. Είναι κτισμένον στην κατακόρυφην πλαγιάν του όρους Προφήτης Ηλίας, η οποία αγγίζει την θάλασσα, του απέραντου Γαλάζιου, εκεί όπου γυρίσθηκε η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία. Ευρίσκεται κτισμένη σε ύψους 300 μέτρων από την θάλασσαν και άλλο τόσον από το ξέφωτον του βουνού. Το τεράστιον οικοδόμημα είναι κτισμένον με έναν εξωτερικόν τοίχον μήκους 60 μέτρων. Εντός αυτού υπάρχουν δωμάτια κληρικών εκατόν περίπου, τραπεζαρίες, μαγειρεία, φούρνοι, ρειόν, δεξαμενές νερού και δύο εκκλησίες. Έχει ύψος οκτώ ορόφων. Η είσοδος γίνεται από την μικρήν προς ανατολάς θύραν και η αμέσως μετά αυτήν κλίμακα οδηγεί στον τέταρτον όροφον!!! Η πρόσβαση μεταξύ των ορόφων δεν είναι εφικτή. Π.χ. από τον τρίτον δια να μεταβεί κάποιος στον δεύτερον πρέπει να ανεβεί στον τέταρτον!! Ο δεύτερος και ο τρίτος δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!!

Η μεγάλη όμως και ασύλληπτη ιδιαιτερότητά του έγκειται στην τεχνικήν αλλά και την θέσην του. Είναι Μοναδικόν στον κόσμον από απόψεως θέας και αρχιτεκτονικής!! Όμοιόν του δεν υπάρχει πουθενά αλλού, αλλά το σπουδαιότερον δεν κτίζεται σήμερα με κανέναν τρόπον και σε κανένα μέρος!! Και αυτό γιατί ο εσωτερικός τοίχος είναι οι προεξοχές των βράχων οι οποίες συνέβαλαν στην διαμόρφωση των δωματίων και του συνόλου του κτηρίου. Επίσης είναι αόρατον από όλα τα μέρη του Νησιού, εκτός από κάποιον σημείον του δρόμου προς Κάτω Μεριάν.

Το κτήριον προκαλεί δέος και θαυμασμόν σε όλους τους προσερχομένους. Ακόμα και η καλντεριμωτή κλίμακα, περίπου 500 σκαλοπατιών που οδηγεί σ’ αυτό, μόλις το αντικρύσει ο επισκέπτης, είναι θεαματική, αν και κοπιώδης και επικίνδυνη, αφού καθ΄όλον το μήκος δεξιά διήκει η αγριότητα και το ύψος προς την πολύχρωμην στις αποχρώσεις του γαλάζιου θάλασσαν!

Πρόκειται για σύγχρονον θαύμα, ένα από τα σπάνια της Υφηλίου, το οποίον δυστυχώς οι υπεύθυνοι της ΟΥΝΕΣΚΟ το απέρριψαν στην τελευταίαν απόφασήν τους, για τα σπουδαιότερα έργα στον Κόσμον!! Το έχει επισκευθεί κάποιος;;; Σίγουρα όχι.

Το Μοναστήρι παραμένει εκεί ακλόνητον και φαεσίβρωτον επί 929 χρόνια!! αν και στους πρόποδές του υπάρχει ενεργόν σεισμικόν ρήγμα που έδωσε τον σεισμόν των 7.5 Ρίχτερ. Η κατασκευή του είναι από πολλούς τόννους πέτρας και αντέχει στις σεισμικές δονήσεις. Εκείνη που δεν αντέχει είναι η ανθρωπίνη ψυχική δύναμη, η οποία λυγίζει πάντα στην πρώτην θέαν του κτηρίου. Αλλά και συσπάται αδιαλείπτως με τις άφατες λεπτομέρειες εντός αυτού.

Χρόνια πολλά και να το απολαύσετε δια ζώσης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν