Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΚυριακάτικος Ριζοσπάστης: Για πρώτη φορά από το 1920 έγινε ... Σαββατιάτικος

Κυριακάτικος Ριζοσπάστης: Για πρώτη φορά από το 1920 έγινε … Σαββατιάτικος

|

Βασικό επιχείρημα προβλήθηκε το επιχείρημα ότι ο νέος «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» θα είναι για μία μέρα επιπλέον στη διάθεση των Κομματικών Οργανώσεων (από το Σάββατο) «για να τον διακινούν πλατιά στα σπίτια των εργαζομένων και στους τόπους δουλειάς».

Μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη, έλαβε προ ημερών η ηγεσία του ΚΚΕ, συρρικνώνοντας την κυριακάτικη έκδοση του ιστορικού «Ριζοσπάστη» και εντάσσοντάς την στην σαββατιάτικη έκδοσή του. Ο Περισσός έσπευσε να επιτεθεί σε όσους έκαναν λόγο για αναστολή της κυριακάτικης έκδοσης κάνοντας λόγο για «ευσεβείς πόθους που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», ωστόσο οι εντυπώσεις από την απόφαση της ηγεσίας δεν διασκεδάστηκαν, καθώς ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» κυκλοφορούσε από την δεκαετία του 1920 και καθ’ όλη την νόμιμη περίοδο δράσης του ΚΚΕ. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Περισσός οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση προκειμένου να αντιμετωπίσει το πιεστικό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το έντυπο τα τελευταία χρόνια παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε το κόμμα για διασφάλιση της καθημερινής απρόσκοπτης έκδοσης του «Ριζοσπάστη» με οικονομικές εξορμήσεις, μειώσεις προσωπικού (απολύσεις, εθελουσία), μείωση σελίδων κλπ.

Πάντως στον Περισσό υπήρξαν έντονες αντιδράσεις όσον αφορά τον τρόπο που υποδέχθηκαν τα μέσα ενημέρωσης την είδηση για την κομματική απόφαση περί συνένωσης του κυριακάτικου φύλλου με το σαββατιάτικο: «Η κυριακάτικη έκδοση λοιπόν του “Ριζοσπάστη” όχι μόνο δεν ”αναστέλλεται”, αλλά εμπλουτίζεται και από τις 9 Δεκέμβρη κυκλοφορεί ως Σαββατοκυριακάτικη», ενώ «από 32 οι σελίδες του γίνονται 40, με ακόμα πιο πλούσια ύλη, αρθρογραφία, ρεπορτάζ, έρευνες, ειδικά αφιερώματα κλπ.», επισημάνθηκε με προφανή ενόχληση. Ενώ ως βασικό επιχείρημα προς την κομματική βάση προβλήθηκε το επιχείρημα ότι ο νέος «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» θα είναι για μία μέρα επιπλέον στη διάθεση των Κομματικών Οργανώσεων (από το Σάββατο) «για να τον διακινούν πλατιά στα σπίτια των εργαζομένων και στους τόπους δουλειάς».

«Ένας πιο ενισχυμένος ”Ριζοσπάστης”, καλύτερο εφόδιο στις μάχες που δίνει το Κόμμα», αναφέρει το ΚΚΕ, επιδίωξη του οποίο είναι το επίσημο κομματικό έντυπο «να αναβαθμιστεί, να ανεβάσει την ποιότητά του περιέχοντας πιο πλούσια ύλη από αυτήν που έβρισκαν μέχρι τώρα οι αναγνώστες του στην κυριακάτικη έκδοση, εμπλουτισμένη και με άλλα θέματα της επικαιρότητας, αφού θα ενσωματώσει και ένα μέρος της ύλης που τώρα δημοσιεύεται στο σαββατιάτικο φύλλο». «Στόχος μας η άνοδος της κυκλοφορίας και της αξιοποίησης της εφημερίδας», φιλοδοξεί ο Περισσός. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο παρελθόν, το ΚΚΕ προκειμένου να μην υπάρχει ούτε μια ημέρα χωρίς την κομματική εφημερίδα στα περίπτερα είχε εκδώσει τον απογευματινό «Ρίζο της Δευτέρας», ημέρα κατά την οποία δεν κυκλοφορούσε ο «Ριζοσπάστης» καθότι πρωινό φύλλο.

Ο «Ριζοσπάστης» εκδόθηκε πρώτη φορά ως πολιτική εφημερίδα το 1908 από τον Γεώργιο Φιλάρετο και το 1911 έκλεισε, ενώ πέντε χρόνια αργότερα αγοράστηκε από τον κομμουνιστή Γιάννη Πετσόπουλο. Η πρώτη έκδοσή του «Ριζοσπάστη» έγινε τον Ιούνιο 1916 στην Θεσσαλονίκη, ενώ το 1917 μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Η έκδοσή της απαγορεύτηκε πολλές φορές τόσο στην διάρκεια του μεσοπολέμου (δικτατορία Πάγκαλου και δικτατορία Μεταξά, κατά την οποία είχε κυκλοφορήσει η Ασφάλεια του Μανιαδάκη πλαστό «Ριζοσπάστη»), όσο και μετά (μετεμφυλιακό κράτος, δικτατορία). Κατά την επανέκδοσή του το 1944 εκδόθηκε πρώτη φορά η απογευματινή εβδομαδιαία έκδοση «Ο Ρίζος της Δευτέρας» μέχρι το 1947, ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου 1974 επανακυκλοφόρησε νόμιμα ο «Ριζοσπάστης» και την δεκαετία του ’80 εκδόθηκε και πάλι για κάποια χρόνια «Ο Ρίζος της Δευτέρας».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες