Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΝάξος - Γλέζος: Το μήνυμα της ΕΣΗΕΑ για τον έναν χρόνο απουσίας...

Νάξος – Γλέζος: Το μήνυμα της ΕΣΗΕΑ για τον έναν χρόνο απουσίας του

|

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα Τρίτη 30 Μαρτίου από τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου – Τι αναφέρει στο μήνυμά της η ΕΣΗΕΑ 

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 και η είδηση σκάει σαν βόμβα. Φεύγει από τη ζωή, στα 98 του χρόνια ο θρύλος της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς, ο Ναξιώτης πολιτικός Μανώλης Γλέζος. Εϊναι τέτοια η δύναμη της προσωπικότητάς του που ακόμα και στο θάνατό του καταφέρνει για ακόμα μία φορά, αυτό για το οποίο όλη του τη ζωή πάλεψε – να ενώσει τις φωνές των Ελλήνων απέναντι σε κάθε ορατή ή αόρατη, καταπιεστική απειλή.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, άνθρωποι των γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και απλοί πολίτες τον αποχαιρετούν με συγκίνηση και με τον πόνο που αφήνει η είδηση του θανάτου μιας ιστορικής προσωπικότητας, όπως αυτή του Γλέζου.

Μπορεί οι περισσότεροι να τον γνωρίζουν ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ντε Γκολ, για την παράτολμη ενέργειά του να αποκαθηλώσει και να κατεβάσει μαζί με τον Λάκη Σάντα τη σβάστικα από την Ακρόπολη στις 30/5/1941, αλλά σίγουρα ήταν πολλά περισσότερα 

Ανάμεσά τους ήταν και δημοσιογράφος. Με το πέρας της κατοχής και την απελευθέρωση δούλεψε στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» ως συντάκτης και από τις 10 Αυγούστου 1947 έως το κλείσιμό της ως αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής.

Τον Δεκέμβριο του 1956 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας «Η Αυγή» και δύο χρόνια αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου 1958 συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας και καταδικάστηκε. Αποφυλακίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1962, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή.

Μπορεί στη συνέχεια να μην είχε κάποια θέση σε εφημερίδα ή περιοδικό αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει όταν ένιωθε ότι ήθελε κάτι να πει… (Πέρα βέβαια από την συγγραφική του δράση που δεν σταμάτησε σχεδόν ποτέ)… 

Τον Δεκέμβριο του 2015 εμφανίζεται στη είσοδο του κτηρίου της Ενωσης Συντακτών, στο κατώφλι της Ακαδημίας 20 για να ευχηθεί στο προσωπικό και το Δ.Σ. της Ένωσης ενόψει των εορτών και πρόσφερε κουραμπιέδες (!!!)  Η παραμονή του στα γραφεία της Ενώσεως ήταν ολιγόλεπτη, αλλά προδήλως συμβολική, της συμπαράστασης του προς τον δοκιμαζόμενο Κλάδο των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2016 με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, έγινε το αυτόνητο. Ο Μανώλης Γλέζος στα 93 του χρόνια έγινε τακτικό μέλος της Ένωσης και ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη επιθυμία του σπουδαίου αυτού αγωνιστή, ο οποίος και με τη διαδρομή του στη δημοσιογραφία τίμησε τη δημοκρατία. Ο ίδιος, άλλωστε, δήλωνε πάνω από όλα δημοσιογράφος και μέσα από το λειτούργημα της δημοσιογραφίας υποστήριξε και υπερασπίστηκε, μαζί με τα οράματα και τα ιδανικά του, τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του ατόμου και του πολίτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αναφέρει ο Τύπος εκείνων των ημερών ότι ο Μανώλης Γλέζος απέστειλε επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, αιτούμενος τα ακόλουθα: «Παρακαλώ, να με εγγράψετε , ως τακτικό μέλος στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α)». Μάλιστα, πέρασε κανονικά από όλες τις διαδικασίες που περνούν οι νέοι δημοσιογράφοι: δηλαδή, έπρεπε να αποδείξει ότι έχει «κολλήσει» κάποια χρόνια δημοσιογραφικά ένσημα (πράγμα εύκολο, αφού έχει διατελέσει διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας «Αυγή») και φυσικά έδωσε και… προφορικές εξετάσεις.  

Και πάμε στο σήμερα… Το διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την απουσία του Μανώλη Γλέζου και αναφέρει: “Συμπληρώθηκε σήμερα ένας χρόνος από την απώλεια του αγωνιστή και δημοσιογράφου Μανώλη Γλέζου.

Η πορεία, η ανιδιοτελής του δράση και οι αγώνες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα μας είναι πολύτιμη κληρονομιά για όλον τον ελληνικό λαό και ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι περήφανος που ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε δημοσιογράφος συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των δημοσιογράφων – αγωνιστών μελών της Ενώσεως.

Δεν ξεχνάμε το πάθος, τη δύναμη, την επιμονή του και το κουράγιο το οποίο έδινε σε όλους μας κάθε φορά που είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε, να συναναστραφούμε ή να συστρατευθούμε σε έναν δίκαιο αγώνα μαζί του.

Και είναι η αλύγιστη θέλησή του που πάντα θα μας καθοδηγεί και θα μας δίνει δύναμη σε κάθε δίκαιο αγώνα για την πατρίδα, τη δημοκρατία και τα εργασιακά δικαιώματα».

Γνωρίζουμε ότι στους νέους αγώνες ο Μανώλης Γλέζος θα είναι δίπλα μας και θα μας συντροφεύει, γιατί ο ίδιος αποτελεί πρότυπο αγωνιστή που θα εμπνέει κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν