Νάξος - Γλέζος: Το μήνυμα της ΕΣΗΕΑ για τον έναν χρόνο απουσίας του

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 και η είδηση σκάει σαν βόμβα. Φεύγει από τη ζωή, στα 98 του χρόνια ο θρύλος της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς, ο Ναξιώτης πολιτικός Μανώλης Γλέζος. Εϊναι τέτοια η δύναμη της προσωπικότητάς του που ακόμα και στο θάνατό του καταφέρνει για ακόμα μία φορά, αυτό για το οποίο όλη του τη ζωή πάλεψε – να ενώσει τις φωνές των Ελλήνων απέναντι σε κάθε ορατή ή αόρατη, καταπιεστική απειλή.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, άνθρωποι των γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και απλοί πολίτες τον αποχαιρετούν με συγκίνηση και με τον πόνο που αφήνει η είδηση του θανάτου μιας ιστορικής προσωπικότητας, όπως αυτή του Γλέζου.

Μπορεί οι περισσότεροι να τον γνωρίζουν ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ντε Γκολ, για την παράτολμη ενέργειά του να αποκαθηλώσει και να κατεβάσει μαζί με τον Λάκη Σάντα τη σβάστικα από την Ακρόπολη στις 30/5/1941, αλλά σίγουρα ήταν πολλά περισσότερα 

Ανάμεσά τους ήταν και δημοσιογράφος. Με το πέρας της κατοχής και την απελευθέρωση δούλεψε στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» ως συντάκτης και από τις 10 Αυγούστου 1947 έως το κλείσιμό της ως αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής.

Τον Δεκέμβριο του 1956 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας «Η Αυγή» και δύο χρόνια αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου 1958 συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας και καταδικάστηκε. Αποφυλακίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1962, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή.

Μπορεί στη συνέχεια να μην είχε κάποια θέση σε εφημερίδα ή περιοδικό αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει όταν ένιωθε ότι ήθελε κάτι να πει... (Πέρα βέβαια από την συγγραφική του δράση που δεν σταμάτησε σχεδόν ποτέ)... 

Τον Δεκέμβριο του 2015 εμφανίζεται στη είσοδο του κτηρίου της Ενωσης Συντακτών, στο κατώφλι της Ακαδημίας 20 για να ευχηθεί στο προσωπικό και το Δ.Σ. της Ένωσης ενόψει των εορτών και πρόσφερε κουραμπιέδες (!!!)  Η παραμονή του στα γραφεία της Ενώσεως ήταν ολιγόλεπτη, αλλά προδήλως συμβολική, της συμπαράστασης του προς τον δοκιμαζόμενο Κλάδο των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2016 με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, έγινε το αυτόνητο. Ο Μανώλης Γλέζος στα 93 του χρόνια έγινε τακτικό μέλος της Ένωσης και ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη επιθυμία του σπουδαίου αυτού αγωνιστή, ο οποίος και με τη διαδρομή του στη δημοσιογραφία τίμησε τη δημοκρατία. Ο ίδιος, άλλωστε, δήλωνε πάνω από όλα δημοσιογράφος και μέσα από το λειτούργημα της δημοσιογραφίας υποστήριξε και υπερασπίστηκε, μαζί με τα οράματα και τα ιδανικά του, τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του ατόμου και του πολίτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αναφέρει ο Τύπος εκείνων των ημερών ότι ο Μανώλης Γλέζος απέστειλε επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, αιτούμενος τα ακόλουθα: «Παρακαλώ, να με εγγράψετε , ως τακτικό μέλος στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α)». Μάλιστα, πέρασε κανονικά από όλες τις διαδικασίες που περνούν οι νέοι δημοσιογράφοι: δηλαδή, έπρεπε να αποδείξει ότι έχει «κολλήσει» κάποια χρόνια δημοσιογραφικά ένσημα (πράγμα εύκολο, αφού έχει διατελέσει διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας «Αυγή») και φυσικά έδωσε και… προφορικές εξετάσεις.  

Και πάμε στο σήμερα... Το διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την απουσία του Μανώλη Γλέζου και αναφέρει: "Συμπληρώθηκε σήμερα ένας χρόνος από την απώλεια του αγωνιστή και δημοσιογράφου Μανώλη Γλέζου.

Η πορεία, η ανιδιοτελής του δράση και οι αγώνες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα μας είναι πολύτιμη κληρονομιά για όλον τον ελληνικό λαό και ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι περήφανος που ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε δημοσιογράφος συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των δημοσιογράφων – αγωνιστών μελών της Ενώσεως.

Δεν ξεχνάμε το πάθος, τη δύναμη, την επιμονή του και το κουράγιο το οποίο έδινε σε όλους μας κάθε φορά που είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε, να συναναστραφούμε ή να συστρατευθούμε σε έναν δίκαιο αγώνα μαζί του.

Και είναι η αλύγιστη θέλησή του που πάντα θα μας καθοδηγεί και θα μας δίνει δύναμη σε κάθε δίκαιο αγώνα για την πατρίδα, τη δημοκρατία και τα εργασιακά δικαιώματα».

Γνωρίζουμε ότι στους νέους αγώνες ο Μανώλης Γλέζος θα είναι δίπλα μας και θα μας συντροφεύει, γιατί ο ίδιος αποτελεί πρότυπο αγωνιστή που θα εμπνέει κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News