Νάξος: "Χωρίς Πυξίδα" με Φραγκίσκο και Τσάπη στη Νάξο (video)

Δύο νέοι άνθρωποι, οι Άρης Τσάπης και Γιάννης Φραγκίσκος (σ.σ. με καταγωγή από τη Νάξο) αφήνουν σε λίγο το επάγγελμα του ηθοποιού και αναλαμβάνουν έναν διαφορετικό ρόλο... Καταγράφουν τις εικόνες και τα βιώματα που αποκόμισαν από τα ταξίδια τους κατά τη διάρκεια των θεατρικών περιοδειών τους στη νησιωτική Ελλάδα και τα παρουσιάζουν στους τηλεθεατές με μια δροσερή ματιά. Πρωταγωνιστές όλης αυτής της περιπέτειας είναι ο νεανικός αυθορμητισμός, οι κάτοικοι, οι παραλίες, η γαστρονομία, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου.

Πριν από μία εβδομάδα τους είδαμε στην Κύθνο.. Τώρα; Η εκπομπή "Χωρίς Πυξίδα" μέσα από την τηλεοπτική οθόνη της ΕΡΤ 2 και στις 12.15 το μεσημέρι της Κυριακής (2/06) έρχεται στη Νάξο...  Κι όπως αναφέρει και το εισαγωγικό σημείωμα "  Αυτή τη φορά βρίσκονται στη Νάξο, στη βασίλισσα των Κυκλάδων! Τους καλοσωρίζει η Πορτάρα, η τεράστια πύλη στα ερείπια του ναού του Απόλλωνα. Κολυμπούν στα όμορφα νερά της και κάνουν βουτιές σε απόκρυφα μέρη.

Μας ξεναγούν στο Μουσείο του Ιάκωβου Καμπανέλη και είχαν την τύχη να βρεθούν στην λιτανεία του Αγίου Νικοδήμου. Μας παρουσιάζουν την Απείρανθο και την ιστορία της… εκεί κάθε σημείο της είναι και ένας στίχος. Δεν θα συναντήσετε σε κανένα άλλο νησί ένα τέτοιο παρόμοιο χωριό! Ο Γιάννης και ο Άρης μίλησαν μέχρι και με παραγωγό πατάτας στο νησί και μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της φημισμένης ναξιώτικης πατάτας. Δοκίμασαν και το κρασί της, γευστικό και μεθυστικό. Γεμάτος εύφορες κοιλάδες αυτός εδώ ο τόπος και απέραντα περιβόλια με φρούτα και λαχανικά. Μας δίνουν τόσους λόγους να την ερωτευτούμε.

Οι πρωινές τους βόλτες στα σοκάκια της Χώρας είναι απόλαυση με θολωτά περάσματα και γοτθικές αψίδες, που καταλήγουν στο μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο κατοικείται… αδιαλείπτως έξι χιλιετίες!

Θα ζηλέψετε όμως και τα νυχτοπερπατήματα τους στη Νάξο! Από τα μεγάλα της πανηγύρια στα χωριά μέχρι τις μικρές τοπικές μαζώξεις στις αυλές και από τα μεγάλα club της χώρας μέχρι τα beach bar στις ακτές, δύο πράγματα είναι σίγουρο ότι κυριαρχούν: ο χορός και η μυρωδιά του γιασεμιού!"

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News