Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΝάξος - The Sunday Times: Βρετανικοί ύμνοι για το "νησί της Αριάδνης"

Νάξος – The Sunday Times: Βρετανικοί ύμνοι για το “νησί της Αριάδνης”

|

Πρόσφατο άρθρο των The Sunday Times για τη Νάξο.. Πως βλέπουν το “νησί της Αριάδνης” οι βρετανοί  – Οι επιλογές 

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, αυθεντικό, γνήσιο και με παράδοση, η Νάξος, τα έχει όλα: ιστορία που κρατά από την αρχαιότητα, φανταστικές παραλίες με νυχτερινή ζωή και γαστρονομία γεμάτη αρώματα που αναδύονται από τα ντόπια της προιόντα. Ένα κομμάτι αληθινής Ελλάδας. Η Νάξος αφού βρίσκεται στο κέντρο, ενδείκνυται για μετακινήσεις και περιηγήσεις στα γύρω νησιά την Πάρο, τα Κουφονήσια και την Σχοινούσα. 

Αρθρο των The Sunday Times – Απόδοση Μάγδα Παράσχου 

Για κάποιον βέβαια που προτιμάει να μείνει στον νησί, οι δραστηριότητες είναι επίσης πολλές. Οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις στα ορεινά χωριά της Νάξου βοηθάνε στην εξερεύνηση του τόπου αλλά και στο να απολαύσει ο επισκέπτης πολλές και διαφορετικές παραλίες. Ο Άγιος Προκόπιος ξεχωρίζει για τις χρυσές αμμουδιές του και τα γαλάζια του νερά. Τα Λιμανάκια—μια δεύτερη Σαχάρα για τους ντόπιους—είναι τόσο αμμώδη που δικαίως φέρει και το παρατσούκλι. Το νησί όμως δεν μένει μόνο σ’ αυτό αφού η ιστορία του το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό. Τα μουσεία, τα Ενετικά κάστρα, τα μοναστήρια και οι μεσαιωνικοί πύργοι είναι αυτά που οι περισσότεροι τουρίστες βρίσκουν ως σημαντικό θέμα επίσκεψης. Στην Νάξο το δέσιμο διασκέδασης και πολιτισμού είναι πηγή έμπνευσης για κάθε Ευρωπαίο, και όχι μόνο.   

iria.jpg

 Με ιστορία περίπου 5000 χρόνων (που άλλωστε τα μαρτυρούν και τα χιλιάδες ελαιόδεντρα), οι κάτοικοι της Νάξου κρατάνε γερούς και δυνατούς δεσμούς, με ιστορία που δεν έχει τέλος. Ξεκινώντας από τα Υρια στη πεδινή Νάξο και μεταφερόμαστε στο ναό της θεάς Δήμητρας, η Παναγιά η  Δροσιανή, το ορεινό χωριό της Απειράνθου όπου φιλοξενεί πέντε μουσεία, το νεοκλασικό Χαλκί, οι Μέλανες με τα αρχαία της τοπία, το όρος Ζα όπου λέγεται πως μεγάλωσε η Δίας, η προιστορική ακρόπολη του Πανόρμου, το Κάστρο της Χώρας, το κάστρο του Απαλίρου, το κάστρο του Καλογήρου και το Απάνω Κάστρο του Τσικαλαριού, οι διάσπαρτοι αρχαίοι πύργοι, αλλά και ο πύργος του Χειμάρρου, οι πολλοί μεσαιωνικοί πύργοι, όπως του Della Rocca στα Καλαμίτσια, του Μπελόνια, του Παλαιολόγου, Γρατσία, Παπαδάκη, Μαρκοπολίτη, των Barozzi, της Αθαλασσάς, του Μπαζαίου, του Οσκέλου και της Αγιάς αλλά και τα μεγάλα οχυρωμένα μοναστήρια όπως η μονή Φωτοδότη είναι μοναδικά σημεία ενδιαφέροντος.

Μετά έρχεται η ήσυχη περιήγηση με ποδήλατο ή και με τα πόδια για όσους λατρεύουν την φύση και την κίνηση.

Η βόρεια πλευρά του νησιού είναι πιο άγρια, με δυνατούς ανέμους αλλά τα πιο θωρακισμένα από δυσμενή καιρικά φαινόμενα είναι ο Άγιος Γεώργιος, η Μικρή Βίγλα και η Πλάκα. Όλα προσφέρουν νυχτερινή ζωή, παραλίες, φαγητό και κάθε είδους θαλάσσια δραστηριότητα. 

Η Χώρα της Νάξου είναι η βάση για να εξερευνήσεις το νησί. Βολική τοποθεσία για να μετακινηθείς από και προς το αεροδρόμιο αλλά και το λιμάνι. Πέρα απ΄αυτό, στην Χώρα ο επισκέπτης θα περιηγηθεί στα Κάστρα, σε μουσεία αλλά και στην περίφημη Πορτάρα όπου θα λατρέψει την βουτιά του ηλιοβασιλέματος. Τα ξενοδοχεία στον Αι Γιώργη αλλά και τα γαστρονομικά στέκια στο μέρος αυτό είναι τόσα πολλά που σίγουρα δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοδιαλέξει. 

Αγαπημένα μέρη για να μείνει κανείς είναι η νοτιοανατολική πλευρά στον Άγιο Προκόπη—η θέση της την προστατεύει από τους δυνατούς ανέμους, η Στελίδα στο Naxian Collection με τις πολυτελείς βίλες και σουίτες με ιδιωτική πισίνα, η Πλάκα με την απέραντη παραλία της και την απόδραση στο Naxian on the Beach, αλλά και η Μικρή Βίγλα και το Καστράκι. Μια εξίσου χαλαρωτική διαμονή είναι στην Μονή σε ένα παραμυθένιο συγκρότημα που φέρει την ονομασία Ελαιόλιθος που προσφέρει μια βαθιά ανάσα ομορφιάς και ελευθερίας.

naxos-1.jpg

Μέρος παραγωγικό και γόνιμο η Νάξος παράγει τα δικά της προιόντα. Τα λαχανικά της, τα γαλακτοκομικά της , η πατάτα της, τα κρεατικά, τα ψάρια της αλλά και τα αλκοολούχα ποτά κάνουν το νησί αυτό ακόμη πιο αγαπητό στον επισκέπτη. Πολλά είναι τα χωριά που προσφέρουν την δική τους σπεσιαλιτέ με βάση πάντα το τυρί και την πατάτα. Ένα απ’ αυτά είναι η ταβέρνα Γιώργης στις Μέλανες και το Τυπογραφείο.

Για περισσότερη περιπέτεια οι περιηγήσεις μακριά από τα τουριστικά μέρη είναι ιδανικές. Με αυτοκίνητο ή και με βάρκα, ο Πάνερμος είναι μία από τις πολύ γνωστές αλλά και κρυμμένες παραλίες του νησιού. Η σπηλιά Ρήνα επίσης ενδείκνειται για κολύμπι και ηρεμία αλλά και η Μουτσούνα όπου το μικρό λιμανάκι της σου προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσεις φρέσκο ψάρι και μαγειρευτό φαγητό. 

Τα Μελτέμια του Αυγούστου είναι αναπόφευκτα στα ελληνικά νησιά. Για κάποιους μια ανάσα δροσιάς και για άλλους που αγαπούν τις αμμώδεις παραλίες, μια ενοχλητική παρεμβολή. Στα μέσα του μήνα το μουσικό φεστιβάλ ΑΧΙΑ, Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής, Τέχνης και Λόγου προτείνει μια σειρά αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ένα μυσταγωγικό ταξίδι γεμάτο μουσική, ποίηση και τέχνη. Και τέλος, τα Μικρά και Μεγάλα Διονύσια που γιορτάζονται με μεταμφιέσεις και ντόπιο φαγοπότι. 

# Αρθρο που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της βρετανικής εφημερίδας, του αρθρογράφου James Litston με τους Μαρία Πολυκρέτη και Γιάννη Μαργαρίτη Στα πλαίσια προώθησης της Νάξου στα μεγάλα ΜΜΕ της Ευρώπης (και όχι μόνο) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη