Πάρος: Το BBC αποθεώνει την Πάρο για τη πάλη με τα ...πλαστικά

«Όπως  πολλά νησιά στις κυκλάδες η παραγωγή αποβλήτων στο νησί της Πάρου εκρήγνυται το καλοκαίρι. Περισσότεροι από 400.000 τουρίστες επισκέπτονται το νησί με τοπικό πληθυσμό μόλις 13.000 κατοίκων. Η Πάρος βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας προσπάθειας να γίνει το πρώτο νησί του κόσμου που είναι πραγματικά ελεύθερο από τα πλαστικά. . Μοιάζει αρκετά μεγάλη πρόκληση».

Αυτά, μεταξύ άλλων αναφέρει το BBC στο εκτενές αφιέρωμά του για την προσπάθεια του Δήμου Πάρου με την πρωτοβουλία Clean Blue Paros να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα και συγχρόνως ένα εκ των πρωτοπόρων παγκοσμίως στον αγώνα εναντίον του πλαστικού στις θάλασσες του κόσμου.

Η δράση Clean Blue Paros είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Πάρου με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Common Seas, την εταιρεία εφαρμοσμένων τεχνολογιών και μεταφορών απορριμμάτων WATT. Το Cyclades Preservation Fund και το World Wildlife Fund (WWF) Ελλάς υποστηρίζουν επίσης την πρωτοβουλία, που έχει στόχο να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα (πλαστικά κύπελλα του καφέ, καλαμάκια, μπουκάλια νερών, συσκευασίες φαγητού και πλαστικές τσάντες) αντικαθιστώντας τα όλα με εναλλακτικές λύσεις.

Το Clean Blue Paros θα καθοδηγήσει και θα συμβάλλει με προγράμματα εκπαίδευσης για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της Πάρου. Θα εντοπίσει και θα επενδύσει σε λύσεις που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξάλειψη και μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζονται στις θάλασσες της Πάρου. Όλοι μαζί, θα συνδράμουν στην αποτελεσματική μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και της ρύπανσης.

Στην περίοδο υψηλού τουρισμού οι καφετέριες δίνουν σχεδόν 1000 πλαστικά ποτήρια την ημέρα. Χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια νερού χρησιμοποιούνται επίσης καθημερινά, επειδή πολλοί πιστεύουν ότι το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, κάτι που οι αρχές δηλώνουν πως δεν ισχύει.

Το BBC σημειώνει πως το ελληνικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων υπέστη σοβαρές περικοπές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι η ανακύκλωση συχνά δεν γίνεται και πολλές τοποθεσίες υγειονομικής ταφής δεν πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ.

Οι κάτοικοι της Πάρου, Στέλλα Σερβέλλο και Ζάνα Κονταμανώλη, βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία Clean Blue Paros, που περιλαμβάνει τον δήμο και αρκετές ΜΚΟ. «Ήμουν πραγματικά συγκλονισμένη όταν έφτασα, δεν μπορούσα να πιστέψω πόσα πλαστικά κύπελλα υπήρχαν γύρω από την παραλία», λέει η Σερβέλλο, η οποία άρχισε να προσπαθεί να κάνει το νησί πιο βιώσιμο όταν μετακόμισε εδώ από τη Γαλλία το 2016.

 

Και ενώ η Σερβέλλο ξεκίνησε μια ομάδα στο Facebook και μίλησε στις επιχειρήσεις για πιθανές εναλλακτικές λύσεις αντί του πλαστικού, η Τζο Ροίλ από την μκο Sea Seas προσπάθησε να εντοπίσει ένα νησί της Μεσογείου που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά απόβλητα.

«Τα νησιά παρέχουν ένα μικρόκοσμο ενός συστήματος που μας επιτρέπει να βλέπουμε σαφώς τις ροές υλικών», λέει η Ρόιλ σημειώνοντας πως στην Πάρο μπορούν να αξιολογήσουν εάν λειτουργούν τα συστήματα που δοκιμάζουν.

Η Πάρος επιλέχθηκε επειδή οι μεταβολές της στον πληθυσμό της ανά εποχή περιπλέκουν την κατάσταση και διότι οι άνθρωποι εργάζονταν ήδη στο θέμα του πλαστικού. Μεγάλες πινακίδες υποδέχονται τώρα τους τουρίστες στο αεροδρόμιο για να τους πουν σχετικά με την πρωτοβουλία. «Είναι αυτό που χρειάζεται το νησί», λέει η Σερβέλλο.

Το πρώτο καθήκον της ομάδας ήταν να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να χρησιμοποιούν άχρηστα πλαστικά όπως καλαμάκια και πλαστικά μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό. «Από τις 70 επιχειρήσεις που έχουμε μιλήσει, 50 έχουν υπογράψει», λέει η Ζάνα Κονταμανώλη.

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η αναδιάρθρωση της διαχείρισης αποβλήτων. Δεκατέσσερις επιχειρήσεις δοκιμάζουν ήδη τη χωριστή συλλογή πλαστικών φιαλών για ανακύκλωση. Το πλαστικό που συγκεντρώνεται θα ανακυκλωθεί έπειτα στην ηπειρωτική χώρα και μπορεί να επιστρέψει ξανά στο νησί σε άλλη μορφή που θα επαναχρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ομάδα. Πολλοί κάδοι στο νησί δεν κλείνουν, οπότε οι ισχυροί άνεμοι σκορπίζουν τα απόβλητα στη θάλασσα. Επίσης, αν και πολλοί κάτοικοι είναι ενθουσιασμένοι με το σχέδιο, υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που χρειάζονται περισσότερη πίεση. Σε αυτή την κατηγορία είναι τα αρτοποιεία και τα φαρμακεία που πρέπει να πειστούν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες. Κάποιοι επιχειρηματίες που σταμάτησαν να δίνουν νερό σε πλαστικό μπουκάλι λένε πως υπέστησαν πλήγμα στις επιχειρήσεις τους.

Η ομάδα εστιάζει τώρα και στην ευαισθητοποίηση των περίπου 2.500 μαθητών του νησιού. Πλέον, χρησιμοποιούν μόνο επαναχρησιμοποιημένα μπουκάλια, ενώ στις βρύσες των σχολείων έχουν εγκατασταθεί φίλτρα νερού. 

Αν και το σχέδιο ξεκίνησε μόλις πριν έξι μήνες, η ομάδα είναι αισιόδοξη ότι μεγάλες αλλαγές μπορούν να γίνουν μόλις περάσει η τουριστική περίοδος καθώς οι κάτοικοι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί το θέμα του πλαστικού.

Με πληροφορίες από την Lifo.gr