Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΠάρος: Το BBC αποθεώνει την Πάρο για τη πάλη με τα ...πλαστικά

Πάρος: Το BBC αποθεώνει την Πάρο για τη πάλη με τα …πλαστικά

|

BBC για Πάρο:Ο ελληνικός παράδεισος που θέλει να καταργήσει τα πλαστικά – Το αφιέρωμα του ΒΒC στην προσπάθεια της Πάρου να γίνει το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά.

«Όπως  πολλά νησιά στις κυκλάδες η παραγωγή αποβλήτων στο νησί της Πάρου εκρήγνυται το καλοκαίρι. Περισσότεροι από 400.000 τουρίστες επισκέπτονται το νησί με τοπικό πληθυσμό μόλις 13.000 κατοίκων. Η Πάρος βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας προσπάθειας να γίνει το πρώτο νησί του κόσμου που είναι πραγματικά ελεύθερο από τα πλαστικά. . Μοιάζει αρκετά μεγάλη πρόκληση».

Αυτά, μεταξύ άλλων αναφέρει το BBC στο εκτενές αφιέρωμά του για την προσπάθεια του Δήμου Πάρου με την πρωτοβουλία Clean Blue Paros να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα και συγχρόνως ένα εκ των πρωτοπόρων παγκοσμίως στον αγώνα εναντίον του πλαστικού στις θάλασσες του κόσμου.

Η δράση Clean Blue Paros είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Πάρου με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Common Seas, την εταιρεία εφαρμοσμένων τεχνολογιών και μεταφορών απορριμμάτων WATT. Το Cyclades Preservation Fund και το World Wildlife Fund (WWF) Ελλάς υποστηρίζουν επίσης την πρωτοβουλία, που έχει στόχο να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα (πλαστικά κύπελλα του καφέ, καλαμάκια, μπουκάλια νερών, συσκευασίες φαγητού και πλαστικές τσάντες) αντικαθιστώντας τα όλα με εναλλακτικές λύσεις.

Το Clean Blue Paros θα καθοδηγήσει και θα συμβάλλει με προγράμματα εκπαίδευσης για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της Πάρου. Θα εντοπίσει και θα επενδύσει σε λύσεις που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξάλειψη και μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζονται στις θάλασσες της Πάρου. Όλοι μαζί, θα συνδράμουν στην αποτελεσματική μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και της ρύπανσης.

Στην περίοδο υψηλού τουρισμού οι καφετέριες δίνουν σχεδόν 1000 πλαστικά ποτήρια την ημέρα. Χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια νερού χρησιμοποιούνται επίσης καθημερινά, επειδή πολλοί πιστεύουν ότι το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, κάτι που οι αρχές δηλώνουν πως δεν ισχύει.

Το BBC σημειώνει πως το ελληνικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων υπέστη σοβαρές περικοπές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι η ανακύκλωση συχνά δεν γίνεται και πολλές τοποθεσίες υγειονομικής ταφής δεν πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ.

Οι κάτοικοι της Πάρου, Στέλλα Σερβέλλο και Ζάνα Κονταμανώλη, βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία Clean Blue Paros, που περιλαμβάνει τον δήμο και αρκετές ΜΚΟ. «Ήμουν πραγματικά συγκλονισμένη όταν έφτασα, δεν μπορούσα να πιστέψω πόσα πλαστικά κύπελλα υπήρχαν γύρω από την παραλία», λέει η Σερβέλλο, η οποία άρχισε να προσπαθεί να κάνει το νησί πιο βιώσιμο όταν μετακόμισε εδώ από τη Γαλλία το 2016.

 

Και ενώ η Σερβέλλο ξεκίνησε μια ομάδα στο Facebook και μίλησε στις επιχειρήσεις για πιθανές εναλλακτικές λύσεις αντί του πλαστικού, η Τζο Ροίλ από την μκο Sea Seas προσπάθησε να εντοπίσει ένα νησί της Μεσογείου που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά απόβλητα.

«Τα νησιά παρέχουν ένα μικρόκοσμο ενός συστήματος που μας επιτρέπει να βλέπουμε σαφώς τις ροές υλικών», λέει η Ρόιλ σημειώνοντας πως στην Πάρο μπορούν να αξιολογήσουν εάν λειτουργούν τα συστήματα που δοκιμάζουν.

Η Πάρος επιλέχθηκε επειδή οι μεταβολές της στον πληθυσμό της ανά εποχή περιπλέκουν την κατάσταση και διότι οι άνθρωποι εργάζονταν ήδη στο θέμα του πλαστικού. Μεγάλες πινακίδες υποδέχονται τώρα τους τουρίστες στο αεροδρόμιο για να τους πουν σχετικά με την πρωτοβουλία. «Είναι αυτό που χρειάζεται το νησί», λέει η Σερβέλλο.

Το πρώτο καθήκον της ομάδας ήταν να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να χρησιμοποιούν άχρηστα πλαστικά όπως καλαμάκια και πλαστικά μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό. «Από τις 70 επιχειρήσεις που έχουμε μιλήσει, 50 έχουν υπογράψει», λέει η Ζάνα Κονταμανώλη.

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η αναδιάρθρωση της διαχείρισης αποβλήτων. Δεκατέσσερις επιχειρήσεις δοκιμάζουν ήδη τη χωριστή συλλογή πλαστικών φιαλών για ανακύκλωση. Το πλαστικό που συγκεντρώνεται θα ανακυκλωθεί έπειτα στην ηπειρωτική χώρα και μπορεί να επιστρέψει ξανά στο νησί σε άλλη μορφή που θα επαναχρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ομάδα. Πολλοί κάδοι στο νησί δεν κλείνουν, οπότε οι ισχυροί άνεμοι σκορπίζουν τα απόβλητα στη θάλασσα. Επίσης, αν και πολλοί κάτοικοι είναι ενθουσιασμένοι με το σχέδιο, υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που χρειάζονται περισσότερη πίεση. Σε αυτή την κατηγορία είναι τα αρτοποιεία και τα φαρμακεία που πρέπει να πειστούν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες. Κάποιοι επιχειρηματίες που σταμάτησαν να δίνουν νερό σε πλαστικό μπουκάλι λένε πως υπέστησαν πλήγμα στις επιχειρήσεις τους.

Η ομάδα εστιάζει τώρα και στην ευαισθητοποίηση των περίπου 2.500 μαθητών του νησιού. Πλέον, χρησιμοποιούν μόνο επαναχρησιμοποιημένα μπουκάλια, ενώ στις βρύσες των σχολείων έχουν εγκατασταθεί φίλτρα νερού. 

Αν και το σχέδιο ξεκίνησε μόλις πριν έξι μήνες, η ομάδα είναι αισιόδοξη ότι μεγάλες αλλαγές μπορούν να γίνουν μόλις περάσει η τουριστική περίοδος καθώς οι κάτοικοι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί το θέμα του πλαστικού.

Με πληροφορίες από την Lifo.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες