Πειρατές του Αιγαίου: Η απαγωγή του Στέφανου Βλασερού, ο οποίος έγινε διαβόητος πειρατής

"Φύγετε Αργειώτες, φύγετε, φύγετε Φιλοτίτες.
Εμένα Τούρκοι με βαστούν, Σαρακηνοί με σφάζουν".

Αυτό το μικρό δίστιχο, που έχει διασωθεί ως σήμερα στην προφορική παράδοση, δείχνει το μέγεθος της πειρατικής καταστροφής που υπέστη η Νάξος και ειδικά κάποια χωριά της όπως το Φιλότι και ο γειτονικός οικισμός των Αργιών ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σε μια από τις επιδρομές, Οθωμανοί πειρατές άρπαξαν από το επίνειο του Φιλοτίου, τον Καλαντό, τον μικρό Στέφανο Βλασερό. Τον εξισλάμισαν, τον ονόμασαν Τζαφέρ και αυτός έγινε ένας από τους πιο γνωστούς πειρατές. Ποτέ όμως δεν ξέχασε τη Νάξο.

Οι Πειρατές του Αιγαίου. Τρίτη 18/6 (23:15) στο OPEN TV, στο επεισόδιο με τίτλο "Η Άσπρη Θάλασσα" σειρά που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου 

Στον ρόλο του καπετάν Τζαφέρ, ο Παύλος Ιορδανόπουλος 
Στον ρόλο του πατέρα του Τζαφέρ, του Προκόπη Βλασερού, ο Αλκιβιάδης Ζούπας 

«Οι Πειρατές του Αιγαίου», η νέα σειρά ιστορικών δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ φέρει την υπογραφή του Γιώργου Αυγερόπουλου και αφηγείται την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου πελάγους από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα δηλαδή από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, μέχρι την σύσταση του ελληνικού κράτους.

Δεσπόζουσες μορφές αυτής της άγνωστης και σκοτεινής περιόδου, είναι πειρατές και κουρσάροι κάθε εθνικότητας, που σπέρνουν τον τρόμο στις ακτές και στη θάλασσα. 

Επί τέσσερις αιώνες κατακτούν, λεηλατούν και καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους, παίρνοντας για λεία τους αγαθά και ανθρώπους, τους οποίους θα τους πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα των Κυκλάδων, ή της Βόρειας Αφρικής. Η δράση τους άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στους παράκτιους πληθυσμούς, διαμόρφωσε την αρχιτεκτονική των νησιών και πέρασε στην λαϊκή παράδοση.

«Οι Πειρατές του Αιγαίου» ζωντανεύουν μια εποχή βουτηγμένη στην αλμύρα και στο αίμα. Με συνεντεύξεις διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ιστορικών, με σύγχρονα γυρίσματα στους τόπους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα, με δραματοποιημένες σκηνές που οπτικοποιούν την δράση των πρωταγωνιστών κάθε επεισοδίου, με 3D γραφικά που ζωντανεύουν αιματηρές ναυμαχίες και με έρευνα σε έργα τέχνης, χάρτες και γκραβούρες, η σειρά αφηγείται 400 σκοτεινά χρόνια από την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου. Το σημείο συνάντησης τριών ηπείρων, και το σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών, εθνοτήτων και θρησκειών. Μια άγνωστη ιστορία που πρέπει να ειπωθεί, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δείτε την Τρίτη 18 Ιουνίου το επεισόδιο "Άσπρη Θάλασσα"

Ο 17ος αιώνας είναι η Χρυσή Εποχή της Πειρατείας. Και η Άσπρη Θάλασσα, όπως αποκαλούσαν οι Οθωμανοί το Αιγαίο το οποίο αδυνατούσαν να ελέγξουν, έχει γίνει πιο επικίνδυνη από ποτέ.

Μέρα με τη μέρα, ολοένα και περισσότεροι πειρατές και κουρσάροι κάθε θρησκείας και εθνικότητας καταφθάνουν στο αρχιπέλαγος. Λυμαίνονται τις ακτές αρπάζοντας ανθρώπους και αγαθά. Μάταια οι κάτοικοι των νησιών, προσπαθούν να προστατευτούν από την πειρατική λαίλαπα, μέσα από περιτειχισμένες και δαιδαλώδεις χώρες, βίγλες, αθέατα σπίτια και κρυφά καταφύγια. Είναι η περίοδος του απόλυτου τρόμου. 

Ηγετική φυσιογνωμία εκείνης της περιόδου είναι ο Γάλλος πειρατής Ουγκώ ντε Κρεβελιέ, ένας ευγενής από την Προβηγκία, που παράτησε τα πλούτη και την ήσυχη ζωή για να κυνηγήσει την περιπέτεια και τη δόξα στο Αιγαίο. Έστησε μια πανίσχυρη εταιρεία πειρατών συσπειρώνοντας γύρω του όλους τους διαβόητους πειρατές και κουρσάρους της εποχής του. Μάζευαν φόρους από τους νησιώτες και ισοπέδωναν όσους προσπαθούσαν να αντισταθούν παίρνοντας σκλάβους και ομήρους. 

Μέλος αυτής της Εταιρείας ήταν και ο αδίστακτος Έλληνας πειρατής Μιχάλης Μανιάτης. Σε μια επιδρομή στην Ικαρία, θα αρπάξει ένα 7χρονο αγόρι, το οποίο αργότερα θα σφραγίσει την μοίρα ενός ολόκληρου νησιού. Το ίδιο θα κάνουν Οθωμανοί πειρατές, απάγοντας ένα παιδί από μια παραλία της Νάξου, το οποίο αφού γίνει πειρατής θα ανέλθει στα ύπατα αξιώματα της Πύλης. Ο ίδιος ο Κρεβελιέ θα αρπάξει τον Αδάμ, που μετά από χρόνια θα γίνει ο δήμιός του.

Στην Άσπρη Θάλασσα, οι μοίρες των ανθρώπων σφραγίστηκαν με αλμύρα και αίμα.

Βασικοί Συντελεστές Επεισοδίου:
Παραγωγοί: Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Χαντζής
Σενάριο: Αλέξανδρος Χαντζής, Γιώργος Αυγερόπουλος, Δημήτρης Δεμεσούκας
Έρευνα: Δημήτρης Δεμεσούκας, Φένια Χαλά
Μοντάζ: Κώστας Χριστακόπουλος
Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κώτσου
Αφήγηση: Σολ Σαλτιέλ

Μια παραγωγή της SmallPlanet Productions και του Open Beyond TV ©2019 - Φωτογραφία: Αλέξανδρος Χατζής 

Δείτε εδώ το τρέιλερ της εκπομπής