Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΜΜΕSportime: Παιχνίδια εντυπώσεων πάνω από μία εφημερίδα που κάποτε είχε χάρη και...

Sportime: Παιχνίδια εντυπώσεων πάνω από μία εφημερίδα που κάποτε είχε χάρη και όνομα.. Τώρα;

|

Κόντρα Αδωνι Γεωργιάδη – Ελενα Ακρίτα μέσω social media για τις αμβλώσεις και το πρωτοσέλιδο της πάλαι ποτέ Sportime που έγραψε ιστορία με ξεχωριστά πρωτοσέλιδα και τώρα (με νέα διεύθυνση) επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις καθότι κανείς πλέον δεν ασχολείτια με τις αθλητικές εφημερίδες… 

Πριν από χρόνια (τις δύο προηγούμενες δεκαετίες) υπήρχε μία αθλητική εφημερίδα που είχε σπάσει τα ταμπού με αναφοράς έξω από τα συνηθισμένα και έκανε τους αναγνώστες της να μην ντρέπονται που την κρατούσαν… Ηταν το Sportime (ακολούθησε αργότερα ο “Κόσμος των Σπορ” που έφυγε …νωρίς και το Goal news) που έδωσε μία άλλη διάστημα με πρωτοσέλιδα όπως εκείνο αφιερωμένο στον Ελύτη, την ώρα που όλοι μιλούσαν με ξύλινη γλώσσα για τις οπαδικές επιτυχίες…

Και όχι μόνο… Πρόσφατα, το Sportime επέστρεψε, Με νέα διεύθυνση και σε μία προσπάθεια να δείξει ότι ακολουθεί την πεπατημένη του ονόματος που κουβάλησε όταν πουλούσε ακόμη και 50.000 φύλλα την ημέρα, τη στιγμή που σήμερα όλες οι αθλητικές εφημερίδες τον μήνα δεν πιάνουν τις 50.000 (!!!) Και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, το πρωτοσέλιδο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στο ελληνικό διαδίκτυο καθότι τάχθηκε κατά των αμβλώσεων.

Αφιερώθηκε στην «Ημέρα Αγέννητου Παιδιού», η οποία με πρωτοβουλία της κίνησης κατά των αμβλώσεων «Αφήστε με να ζήσω» και με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφασίστηκε να τιμάται κάθε πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Η εφημερίδα υποστηρίζει- με στοιχεία τουλάχιστον υπερβολικά- ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πάνω από 350.000 αμβλώσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «χωρίς αμβλώσεις, σε 4 μόνο χρόνια ο πληθυσμός της χώρας μας θα ήταν κατά 1 εκατομμύριο μεγαλύτερος.»

Το μπράβο του Αδωνι Γεωργιάδη:

Την πρωτοβουλία της εφημερίδας Sportime να αναφερθεί στις αμβλώσεις εξήρε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης συνεχάρη την εφημερίδα για την ενέργειά της και υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται το δικαίωμα, της γυναίκας στην άμβλωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το να έχουμε διπλάσιες εκτρώσεις από γεννήσεις γεννά ζητήματα επιβίωσης του Έθνους μας». Να σημειωθεί ότι ο υπουργός ανάρτησε και ένα πρόσφατο ρεπορτάζ για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Η ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη:

Άδωνις Γεωργιάδης✔@AdonisGeorgiadi

Συγχαίρω την Εφημερίδα παρά τις αντιδράσεις. Στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται το δικαίωμα, της γυναίκας στην άμβλωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το να έχουμε διπλάσιες εκτρώσεις από γεννήσεις γεννά ζητήματα επιβίωσης του Έθνους μας https://www.kathimerini.gr/1045239/gallery/epikairothta/ellada/dhmografikh-vomva-gia-th-xwra …

Προβολή εικόνας στο Twitter

706

Λίγα λεπτά αργότερα, στο ζήτημα των αμβλώσεων παρενέβη η Ελενα Ακρίτα, αρθρογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα». 

Η κυρία Ακρίτα έγραψε το εξής: «Ορισμένοι (όχι όλοι) από αυτούς που οδύρονται για τις αμβλώσεις,..
αν γεννηθούν τα παιδιά και γίνουν π.χ. ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ευχαρίστως θα τα έπνιγαν στο Αιγαίο. Κι αφού μερικοί είναι τόσο ευαίσθητοι, γιατί υπάρχουν εγκαταλελειμμένα παιδάκια σε ιδρύματα και μαιευτήρια;»

katagrafi.jpg

Οι διευκρινίσεις της sportime:

H εφημερίδα που φιλοξένησε το επίμαχο δημοσίευμα για τις αμβλώσεις επανήλθε με μια νέα -«πυροσβεστική»- ανάρτηση. «Ευχή μας, πρόθεσή μας – όπως άλλωστε θα πρέπει να είναι για κάθε μέσο– ο κάθε προβληματισμός, η κουβέντα που προκλήθηκε, να διατηρηθεί και αύριο και κάθε μέρα. Μακριά από δόγματα, κορώνες, αφορισμούς και μηδενισμούς» έγραψε ο Γεράσιμος Μανωλίδης, της Sportime.

Η ανάρτηση της Sportime μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τις αμβλώσεις

viber_image_2019-12-29_22-08-40.jpg

Θα μου επιτρέψετε να πιάσω το θέμα γενικά. Κωλύομαι στα επιμέρους. Δεν είμαι γυναίκα βλέπετε, ούτε υποψήφια μητέρα. Δύσκολο να μπω στη θέση της. Ευκολότερο να μπω στη θέση όμως –ως υποψήφιος γονιός- όσων… μητέρων, θα ήθελαν να είναι μητέρες και δεν μπορούν. Δεν είμαι αριστερός (ούτε κανονικός, ούτε ψευτοπροοδευτικός) για να συναισθανθώ ως έγκλημα καθοσιώσεως το σημερινό πρωτοσέλιδο του Sportime. Δεν είμαι δεξιός, εθνικιστής, ή δογματιστής του «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια». Δεν είμαι και έμβρυο. Άρα, τις αντιδράσεις, το σωστό και το λάθος, δεν μπορώ να το κρίνω. Είμαι όμως ένας άνθρωπος που εδώ και πέντε χρόνια βγάζω πρωτοσέλιδα αθλητικής εφημερίδας…

Η ετυμολογία της λέξης εφημερίδα είναι σαφής. Εφημερίδα = επί της ημέρας. Καταγραφή, παρουσίαση και ανάδειξη δηλαδή των όσων ξεχωρίζουν ειδησεογραφικά από την ημέρα κυκλοφορίας του εκάστοτε εντύπου. Η χτεσινή λοιπόν τι προσέφερε για καταγραφή, παρουσίαση και ανάδειξη; Χωρίς καμία διάθεση κρίσης για την αξιολόγηση, καταγράφτηκαν για νιοστή φορά και χωρίς τίποτα το συγκεκριμένο σενάρια για τα χαρακτηριστικά και μόνο των μεταγραφικών στόχων των ομάδων.

Η 29η του Δεκέμβρη αφιερώθηκε στο αγέννητο παιδί. Από την εκκλησία. Και το Sportime αποφάσισε να την τιμήσει. με ένα πρωτοσέλιδο Χωρίς καμία κρίση ή επίκριση. Καταγράφοντας στο πρωτοσέλιδο του αριθμούς. Και μόνο. Χωρίς επιθετικούς χαρακτηρισμούς. Χωρίς να μπαίνει στην υποκειμενικότητα μιας απόφασης που για δεκαετίες προκαλεί έριδες στον δυτικό – και σαφώς πιο συντηρητικό – κόσμο. Χωρίς να κατακρίνει τις αμβλώσεις και τους λόγους που οδηγούν σε αυτές. Χωρίς την παραμικρή στοχοποίηση των γυναικών.

Μόνο αριθμοί. Και μια θέση. Υπέρ της ζωής. Ανεξαρτήτως αιτιών και λόγων. Για εμάς στο Sportime, κάθε επιλογή είναι σεβαστή. Μα δεν γίνεται όμως και να κλείσουμε τα μάτια στο κατά την γνώμη μας σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός και που τις επόμενες δεκαετίες θα γίνει σαφέστερο: το δημογραφικό. Εννοείται πως δεν ευθύνονται μόνο οι αμβλώσεις γι’ αυτό. Εννοείται όμως πως παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο.

Καμία εθνικιστική διάθεση ή χροιά. Μακριά από εμάς αυτές οι ταμπέλες. Το να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, το να αγνοούμε δεδομένα που θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές, βάζοντας δίπλα σε αυτά λεζάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν μια (τείνουσα στην) καθολική προσέγγιση του «μην αγγίζετε ό,τι ενοχλεί τη μακαριότητά μας», δεν είναι… επί της ημέρας. Όταν υπολογίζεται πως σε μισό αιώνα ο πληθυσμός της χώρας μας θα έχει μειωθεί κατά 4 εκατομμύρια, την ώρα που οι γείτονες θα έχουν ξεπεράσει τα 100, τι πρέπει να κάνουμε; Να το αφήσουμε – και αυτό – στους επόμενους;

Προφανώς, οι αμβλώσεις δεν είναι η μόνη αιτία του δημογραφικού προβλήματος. Καλώς ή κακώς όμως, είναι και αυτές, από τη στιγμή που φτάνουν τις 350.000 οι αμβλώσεις ετησίως στην Ελλάδα. Αντί να συζητάμε λοιπόν για την ορθότητα ενός θέματος που προφανώς χαλάει την εορταστική διάθεση της καθημερινότητας μας, δεν θα ήταν πιο εποικοδομητικό να συζητήσουμε τις αιτίες, την πορεία και στο μέτρο που μπορούμε, την καταπολέμηση του προβλήματος;

Και τι ακριβώς δηλαδή να λέει που το Sportime είναι εφημερίδα αθλητικού περιεχομένου; Ποιος αποκλείει και με ποια ερείσματα, ποιες δικαιολογίες, από ένα μέσο να κρίνει το σημαντικότερο «επί της ημέρας» και να το αναδείξει με τον τρόπο που επιθυμεί; Είπαμε, μακριά από εμάς οι λεζάντες και οι ταμπέλες. Η ζωή, δεν έχει τέτοιες. Προβλήματα όπως το δημογραφικό, θέματα όπως αυτό των αμβλώσεων, δεν μπαίνουν σε καλούπια.

Στο Sportime δεν επιδιώκουμε θετικά σχόλια. Δεν παρασυρόμαστε από αρνητικές κρίσεις. Τα δεχόμαστε όλα. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά ούτε και απολογούμαστε για τις επιλογές και την κρίση μας. Για εμάς, χτες το σημαντικότερο απ’ όλα ήταν η ανάδειξη ενός προβλήματος που θα έπρεπε να είναι Νο1 πολιτικός, εθνικός στόχος. Και το κάναμε με σεβασμό, επιδιώκοντας μόνο και μόνο να υπηρετήσουμε την σκοπιμότητα της ημέρας. Χωρίς να κατακρίνουμε τίποτα, κανέναν και καμία επιλογή. Απλώς, αναδεικνύοντας αντικειμενικά δεδομένα.

Ευχή μας, πρόθεση μας – όπως άλλωστε θα πρέπει να είναι για κάθε μέσο βάσει της θεματολογίας που αναδεικνύει – ο κάθε προβληματισμός, η κουβέντα που προκλήθηκε, να διατηρηθεί και σήμερα. Και αύριο. Και κάθε μέρα. Μακριά από δόγματα, κορώνες, αφορισμούς και μηδενισμούς. Και αυτό, για εμάς εδώ στο Sportime θα είναι το μεγαλύτερο και μόνο κέρδος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν