Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΜΜΕΣτοίχημα: "Κόκκινες διαβολικές" συμπτώσεις τριάντα χρόνια μετά...

Στοίχημα: “Κόκκινες διαβολικές” συμπτώσεις τριάντα χρόνια μετά…

|

Οι συμπτώσεις με την τελευταία χρονιά αποκλεισμού του αγγλικού ποδοσφαίρου:  Η Λίβερπουλ, η Γιουνάιτεντ, η Θάτσερ, η τιμωρία και το νομοσχέδιο που άλλαξε τα πάντα –  Βραδιά για special bets, από 2.17 έως 3.85 με την υπογραφή του Νίκου Μποζιονέλου 

Σεζόν 1988-89. Οι συμπτώσεις, ορισμένες φορές, είναι διαβολικές. Δεν υπάρχει ακόμη Premier League, ονομάζεται ακόμη First Division και η Λίβερπουλ κατακτά το πρωτάθλημα με 9 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Αστον Βίλα. Το προ 12 μηνών δράμα με την ήττα από την Αρσεναλ στο «Ανφιλντ», τελευταία αγωνιστική από το γκολ του Τόμας, δείχνει να σβήνει.

Το Κύπελλο κατέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε δύο ματς μέσα σε πέντε ημέρες με την Κρίσταλ Πάλας και το Λιγκ Καπ η Νότιγχαμ Φόρεστ, νικώντας στο «Γουέμπλεϊ» την Ολνταμ, στον τελευταίο της μεγάλο τίτλο και, φυσικά, στον τελευταίο του τεράστιου Μπράιαν Κλαφ ο οποίος αποσύρθηκε τρία χρόνια αργότερα και πέθανε το 2004. Και υποβιβάζονται η Σέφιλντ Γουένσντεϊ (υστερώντας σε ισοβαθμία με τη Λούτον), η Τσάρλτον και η Μίλγουολ.

For the record, εισιτήριο για τα ευρωπαϊκά κύπελλα η Αγγλία δεν είχε από το 1956-86 και το «Χέιζελ»: οι αγγλικές ομάδες είχαν τιμωρηθεί με πενταετή αποκλεισμό και η Λίβερπουλ με δέκα. Εντέλει η UEFA εκείνο το καλοκαίρι του ’90 άνοιξε δύο θέσεις, μία στο Κυπελλούχων και μια στο Κύπελλο UEFA, τις οποίες έλαβαν η Γιουνάιτεντ και η Βίλα. Η δε ποινή της Λίβερπουλ τελείωσε ένα χρόνο μετά. Η Βίλα μένει πρόωρα εκτός αλλά η Γιουνάιτεντ βάζει το πρώτο λιθαράκι στον δικό της μύθο: κατακτά το Κυπελλούχων του 1991 επικρατώντας 2-1 της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ στο Ρότερνταμ με ισάριθμα τέρματα του Μαρκ Χιουζ και σε εποχή που ο Φέργκιουσον έπαιζε ακόμη με Μπλάκμουρ, Πάλιστερ, Σαρπ και ΜακΚλερ. Και σε εποχή βέβαια που το παμε στοιχημα ποδοσφαιρο ήταν… σπάνιο εκτός Αγγλίας.

Τούτα, απόρροια της τιμωρίας του 1985: όχι από τη Μάργκαρετ Θάτσερ ως έχει λανθασμένα γραφτεί κατά κόρον, αλλά από την UEFA. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ήταν αυτή που τιμώρησε τις αγγλικές ομάδες (και, παραπάνω, τη Λίβερπουλ) με την τότε πρωθυπουργό να φέρεται να λέει στον τότε πρόεδρο της UEFA, Μαρκ Ζορζ, ότι ήταν… επιεικής. Η τιμωρία ήταν αρχικώς «επ’ αόριστον» και τροποποιήθηκε στη συνέχεια. Επίσης, κανένα μαχαίρι δεν έφτασε τότε ως το κόκκαλο μετά το «Χέιζελ» καθώς εντός αγγλικών συνόρων το ξύλο έπεφτε συχνά, μέσα ή έξω από τα αγγλικά γήπεδα. Τα πάντα άλλαξαν μετά το «Χίλσμπορο» το 1989 και τον ημιτελικό ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Φόρεστ στο Σέφιλντ με τον θάνατο 96 φιλάθλων. Κατόπιν ψηφίστηκε, το 1989, το νομοσχέδιο Football Spectators Act που προέβλεπε την κατάργηση των θέσεων για όρθιους, την υποχρεωτική χρήση των καμερών, την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα και την υποχρεωτική έκδοση κάρτας φιλάθλου από τους συλλόγους.

Πώς και γράφω για 30 χρόνια πριν και τη σεζόν 1989-90 που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στο αγγλικό ποδόσφαιρο; Ε, η Λίβερπουλ παίρνει, φέτος, το πρώτο της πρωτάθλημα από… τότε. Και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 34 βαθμούς μετά από 23 αγωνιστικές, κάνει τη χειρότερη βαθμολογική της… συγκομιδή στην κατηγορία (ω, ναι) από τότε.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.