Υπόθεση "Mega": Το ΕΣΡ ανακοίνωσε "τίτλοι τέλους"

Το καλώδιο βγήκε από την πρίζα… Και διά χειρός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)…. Η Ανεξάρτητη Αρχή πριν από λίγο με ψήφους 6 - 3 απέρριψε το υπόμνημα που κατέθεσε το Δ.Σ. της Τηλέτυπος (MEGA) λέγοντας «όχι» στην αίτηση της εταιρείας να θεωρηθεί το κανάλι «μη ενημερωτικό» ώστε να συνεχίσει να εκπέμπει σήμα μέχρι και τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Και ουσιαστικά μπαίνει τέλος σε ένα σίριαλ σχεδόν δύο ετών όπου ο ένας μετά τον άλλο οι μεγαλομέτοχοι του «Μεγάλου Καναλιού» (από τους Μπόμπολα – Ψυχάρη έως Βαρδιονογιάννη – Μαρινάκη και Σαββίδη) έπαιξαν με τους περίπου 400 εργαζόμενους καθότι τους κράτησαν όμηρους σε μία ψυχοφθόρα κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια οδήγησε στο …μαύρο.

Και με την οριστική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αρχίζει να αδειάζει η κλεψύδρα καθότι το ΕΣΡ αναμένεται να στείλει την απόφασή του στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με κοινοποίηση και στην Digea, η οποία και θα είναι υποχρεωμένη να διακόψει τη μετάδοση του σήματος του MEGA.

Η απόφαση του ΕΣΡ

 «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναγνωρίζει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός με το διακριτικό τίτλο «MEGA CHANNEL» εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017 και υποχρεώνει τη λειτουργούσα αυτόν εταιρεία με την επωνυμία «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» να τερματίσει τη λειτουργία του», αναφέρει το διατακτικό της απόφασης.

Το βασικό επιχείρημα του ΕΣΡ όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα typologies.gr είναι πως ο σταθμός λειτούργησε επί πολλά έτη, με βάση διοικητικές  πράξεις ως ενημερωτικός εθνικής εμβέλειας, δεν έλαβε μέρος δε μέρος στη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, που άρχισε με την προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ (δημοσιευθείσα την 27.11.2017). Ο σταθμός συνεχίζει η απόφαση του ΕΣΡ «δεν είχε υποβάλει δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματος του, είναι δεν κοινώς γνωστό (πανελλήνια πασίδηλο)  ότι από τον μήνα Σεπτέμβριο του 2016 διέκοψε την μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων”. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το ΕΣΡ με ψήφους 6-3 κρίνει πως “εμπίπτει στην ρύθμιση του  άρθρου 28 παρ 10 του Ν.4496/2017 και πρέπει να αναγνωρισθεί τούτο και να αποφασισθεί ο τερματισμός της λειτουργίας του».

Χθες η Τηλέτυπος είχε στείλει υπόμνημα και σήμερα κάποια συμπληρωματικά στοιχεία. Ωστόσο, τα τελευταία δεν ελήφθησαν υπόψη.   Eντονες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, που περίμεναν στην είσοδο των γραφείων του ΕΣΡ, μόλις άκουσαν την απόφαση,και αποφάσισαν να προσφύγουν στο ΣτΕ διεκδικώντας την αναστολή της απόφασης του ΕΣΡ, μέχρι την κύρια εκδίκασης της προσφυγής της Τηλέτυπος ΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΣΡ είχε κατατεθεί πριν μια εβδομάδα υπόμνημα από τους μετόχους του Mega, προκειμένου να επιτρέψει την μετατροπή του από ενημερωτικό σε θεματικό, ώστε να συνεχίσει να εκπέμπει σήμα μέχρι και τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Την περασμένη Πέμπτη είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ συναντήθηκαν και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, από τον οποίο ζήτησαν να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση έτσι ώστε να αποδεσμευθούν χρήματα που είναι δεσμευμένα στις τράπεζες, για να αποπληρωθούν οι εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ βρίσκονται δεσμευμένα περίπου 55 εκατομμύρια ευρω, από τις διαφημίσεις που προέβαλλε το κανάλι. Την ίδια στιγμή, ασκήθηκαν πιέσεις από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς που υποστηρίζουν ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Σημειώνεται πως ο ΣΚΑΪ είχε καταθέσει επιστολή στο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, όπου κάνει λόγο για παράνομη λειτουργία του MEGA, καθώς έχει λήξει το τρίμηνο που ορίζει ως προθεσμία ο νόμος για όσους δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό, οπότε και πρέπει να διακοπεί το σήμα τους.