Η Κόρωνος δεν ζητά χάρες

Αργά χθες το βράδυ ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μανόλης Μαργαρίτης απάντησε http://www.naxospress.gr/article/%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7 στην ανακοίνωση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κορώνου κου Νίκου Χουζούρη ανεβάζοντας είναι η αλήθεια τους τόνους μιλώντας για ανούσιες δηλώσεις που έχουν ως στόχο τη «στείρα αντιπολίτευση» και τον «λαϊκισμό». Παράλληλα, άφηνε να αιωρείται ότι ο πρόεδρος της Κορώνου με τις πράξεις του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κατοίκων. Και είχαμε την απάντηση…  Ο κος Χουζούρης απάντησε ένα προς ένα τα θέματα που έθιξε ο κος Μαργαρίτης, μάλιστα έψεξε τον Δήμαρχο για τον τρόπο που διοικεί το Δήμο κάνοντας αναφορά στις επισκέψεις των προέδρων κοινοτήτων στα γραφεία του Δήμου, χρησιμοποίησε λαϊκές παροιμίες και στον επίλογο τόνισε ότι η «Δε ζητά από κανέναν χάρη η αγωνιστική Κόρωνος και οι περήφανοι Κορωνιδιάτες».

Ας δούμε αναλυτικά την απάντηση του προέδρου της Κορώνου κου Χουζούρη 

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε από τον δήμαρχο ή λαγός τη φτέρη έτριβε...

(Η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, οι πράσινες κοινότητες, η ύδρευση στ’ Αργοκοίλι και ο συμβουλός του από την Κόρωνο)

Η μόνη έκπληξη που μου προξένησε η χθεσινή δήθεν απάντηση του δημάρχου Μ. Μαργαρίτη στο δελτίο Τύπου της κοινότητας Κορώνου ήταν ότι υπερέβη τον εαυτό του σε προσωπικές επιθέσεις, ασύστολα ψέματα, παραπλανητικές αερολογίες, απίστευτες, άσφαιρες απειλές («δεν πρόκειται να χαριστούμε σ΄ αυτούς που δεν σέβονται τον τόπο μας») και περισσή θρασύτητα. Το μόνο ελαφρυντικό που μπορεί να του αναγνωρίσει κανείς είναι το ότι διάβασε το κείμενο που σύνταξαν οι αδρά-για να μην πω χοντρά-, αμειβόμενοι στοχαστικοί συνεργάτες του.

Και ερχόμαστε σε ένα-ένα θέμα, από αυτά που έθιξε, έτσι για να συνειδητοποιήσει ακόμα και ο πιο κακόπιστος ότι δεν είναι «ανούσιες δηλώσεις», «στείρα αντιπολίτευση», «λαϊκισμός», και «δημιουργία εντυπώσεων» το να ασχολείσαι πραγματικά και καθημερινά με τα προβλήματα του χωριού και των συγχωριανών σου, απέναντι σε μια παραταξιακή και ανίκανη δημοτική εξουσία:

1.- Για το ποσό των  104.216,82 ευρώ που θα αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές της κοινότητας Κορώνου μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχουμε κάνει επανειλημμένα έγγραφα και συναντήσεις με βουλευτές του νομού μας. Ο Ν. Συρμαλένιος μπορεί να μαρτυρήσει γι’ αυτό, όπως και για τη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Μόνο που εμείς δε ποζάρουμε σε υπουργικά γραφεία, για να τροφοδοτήσουμε τις εφημερίδες και το διαδίκτυο με φωτογραφίες, χωρίς λόγο και αποτέλεσμα. Να αναφέρουμε παραδείγματα και δημοσιεύματα;

 Μπορεί να υπάρχει νόμος και υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν διαδικασίες, αλλά αυτές είχαν ξεχαστεί. Το ΥΠΕΝ δεν κινήθηκε μόνο του.  Οι πιέσεις μας και οι πιέσεις άλλων ενδιαφερόμενων δήμων και κοινοτήτων έπιασαν τόπο. Αυτό δεν αρέσει στο δήμαρχο και την παρέα του, γιατί ήταν και είναι απόντες από αυτή τη διεκδίκηση, απ’ αυτή τη «θετική και ωφέλιμη εξέλιξη για το χωριό του», όπως παραδέχεται. Πού ήταν αυτός από το 2010; ‘Εχει κάνει ένα έστω έγγραφο; Να μας το δείξει. Έχει κάνει μια έστω παράσταση αρμοδίως για το θέμα; Να μας το πει. Να είστε σίγουροι ότι θα σιωπήσει, γιατί ήταν και είναι ηχηρά απών και από αυτό το ζήτημα, που το θεωρεί εξάλλου «εκτός των αρμοδιοτήτων του Δήμου»!!! Ποιος άραγε θα εξέφραζε ένα τέτοιο συλλογικό αίτημα; Όπως είναι ο δήμος ωσεί παρών και σε όλες εξελίξεις της εποχής μας, ιδίως στα προβλήματα επιβίωσης  που αντιμετωπίζει η Ορεινή Νάξος. Τι έκανε με τις κυβερνήσεις και τον υπουργό που στήριζε στο παρελθόν σαν πολίτης και δήμαρχος τόσο ένθερμα, ανεπιφύλακτα και προκλητικά;  Μήπως αυτό βαραίνει τις σημερινές διεκδικήσεις του, αν υπήρχαν ή υπάρχουν;

2.- Τι ήθελε να αναφερθεί στο πρόγραμμα «πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες-νέο πρότυπο ανάπτυξης; Μαζί με τον γνωστό ευρωσύμβουλό του Δ. Τσούκλερη παραμύθιαζαν τους Κορωνιδιάτες της Νάξου και της Αθήνας, με συναντήσεις, αιτήσεις, υποσχέσεις και ψέματα, τη στιγμή που έκαναν αίτηση στο γόνατο και απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων; Δε θέλαμε να ξεμπροστιάσουμε το δήμαρχο, αλλά η αίτηση του Δήμου για χρηματοδότηση αξιολογήθηκε προτελευταία, όπως φαίνεται από το συνημμένο έγγραφο. Πιθανότατα δεν το ξέρει. Γι’ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη να γράφει «ότι όταν υποβάλλεται μια πρόταση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εγκριθεί, καθώς αξιολογούνται και ιεραρχούνται προτάσεις από όλη την Ελλάδα». Όχι όμως και προτελευταία, επί συνόλου 72 αιτήσεων!!! Ποτέ με τέτοια τσαπατσουλιά δε θα έπαιρνε λεφτά η Κόρωνος. Του το είπε αυτό ο σύμβουλός του και αν ναι, πώς το αντιμετώπισε; Με τη συνήθη απάθεια της άγνοιας, της προχειρότητας και της έλλειψης ενδιαφέροντος; Και γιατί δεν ενημέρωσαν για την εξέλιξη «όλους τους Κορωνιδιάτες»;

3.- Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα της ύδρευσης στ’ Αργοκοίλι, που αποτελεί επιτομή των πρόχειρων, απρογραμμάτιστων, παράτυπων και παράνομων ενεργειών που...υδροδοτούν τη θητεία του. Κατά τραγική ειρωνεία θίγει αυτό το θέμα, τη στιγμή που σωρηδόν ακυρώνονται αποφάσεις του ίδιου και δημοτικών οργάνων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τη νομιμότητα, ως φαίνεται, τη γράφει στα παλιά του παπούτσια (αν έχει) και μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα πληρώσει από την τσέπη του το έργο, αν δεν προχωρήσει νομίμως! Αλήθεια, ποια είναι τα «ιδιαίτερα ωφέλιμα για την Κόρωνο έργα», τα οποία έκανε ή για τα οποία κόπτεται ο δήμαρχος; Ουδέν.

4.- Στην τελευταία παράγραφο της απανταχούσας του προδίδει τον τρόπο που θέλει να πολιτεύονται οι πρόεδροι κοινοτήτων:να πηγαίνουν συχνά στο δημαρχείο και να παρασολιάζουν την εύνοιά του. Χωρίς θεσμική σχέση με τις κοινότητες, που τις έχει απαξιώσει με την πρακτική του, που δεν καλύπτει βασικές ανάγκες τους, που δεν τους δίνει αρμοδιότητες, που δε δέχεται τις αποφάσεις τους, που τους δίνει τα ψίχουλα που πέφτουν από το γραφείο του δημοτικού συμβουλίου, ποιο νόημα έχουν η περιφορά και τα παρακάλια στο δημαρχιακό μέγαρο; Ο τοπικός σύμβουλος Κορώνου της μειοψηφίας, δηλαδή ο δικός του, με ποια ιδιότητα τον επισκέπτεται; Εκπροσωπεί νόμιμα την κοινότητα; Εκφράζει τη συλλογική βούληση; Καταλαβαίνει ο δήμαρχος σε τι ατόπημα υποπίπτει, με το να ακούει ένα σύμβουλο της παράταξής του που δεν εκφράζει νόμιμα το χωριό, λειτουργώντας-και αυτός και ο σύμβουλος-, με αντιθεσμικό και παραταξιακό τρόπο; Δε θέλουμε να το πιστέψουμε και δεχόμαστε, αν και διαφωνούμε, την εκδοχή της ανάθεσης έργων, που και εδώ η νομιμότητα δοκιμάζεται πολλαπλά και βάναυσα. Αλλά γι’ αυτά, μιαν άλλη φορά.

 Τι έχει να πεί ο δήμαρχος μέσω του λεγόμενου γραφείου Τύπου του για όλα αυτά, τα απολύτως τεκμηριωμένα, σε άπαντες τους Κορωνιδιάτες, στους οποίους έχει το θράσος να απευθύνεται;  Εξακολουθεί να μιλά για «ψευδεπίγραφες(!) κατηγορίες και πράξεις»;

Δε ζητά από κανέναν χάρη η αγωνιστική Κόρωνος και οι περήφανοι Κορωνιδιάτες. Τη θέση του πρέπει να σεβαστεί. Και την αλήθεια. Ο νόμος δεν του δίνει την αρμοδιότητα του αξιολογητή. Το ποιοι σέβονται τον τόπο τους τούς κρίνουν αυτοί που τούς ψηφίζουν και όχι αυτοί που διοικούν το δήμο σαν να είναι επιχείρησή τους και θεωρούν τους προέδρους κοινοτήτων υποτελείς, υπαλλήλους ή πελάτες τους". 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News