Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΝάξοςΠήρε το «ναι» ο Μπουλαξής

Πήρε το «ναι» ο Μπουλαξής

|

Με ψήφους 8 – 7 από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Ναξιώτης Νίκος Μπουλαξής είναι ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ

Τα …χρειάστηκε είναι λίγο η αλήθεια αλλά στο τέλος βγήκε νικητής. Ο λόγος για τον Ναξιώτη (γεννημένο και μεγαλωμένο στις Εγγαρές) Νίκο Μπουλαξή, ο οποίος αποτελεί τον εκλεκτό της Κυβέρνησης ια τη θέση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Το τελευταίο επεισόδιο είναι η δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ αλλά τα δύσκολα ήταν όταν πέρασε πριν από μερικές ημέρες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μαζί με τους Σωτήρη Μανωλκίδη (Α’ Αντιπρόεδρος) και Νεκταρία Καρακατσάνη (μέλος) της ΡΑΕ. Παρά την επίθεση που δέχτηκαν όλοι, πέρασαν έστω και …οριακά κι αυτό είναι που μετράει.   Ειδικότερα για τους κύριους Μπουλαξή και Μανωλκίδη θετική γνώμη διατύπωσαν οκτώ βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ) αρνητική επτά βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ) ενώ δύο δήλωσαν “παρών” (Σπύρος Λυκούδης και Ραχήλ Μακρή). Για την κυρία Καρακατσάνη θετική ήταν η γνώμη εννέα βουλευτών, αρνητική ήταν η γνώμη επτά βουλευτών και “παρών” δήλωσε ένας βουλευτής (Σπύρος Λυκούδης).

Σύζυγος

Το θέμα που κυριάρχησε – στην τρίωρη συζήτηση – όσον αφορά τον Νίκο Μπουλαξή, ήταν εργασία της συζύγου του με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Δριβελέγκας να σημειώνει ότι «η σύζυγος του Νίκου Μπουλαξή είναι «στέλεχος” σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην ενέργεια. Ο Ν. Μπουλαξής τού απάντησε ότι είναι φιλόλογος, εργάζεται ως γραμματέας σε όμιλο (ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ), όμως σε εταιρεία που δεν δραστηριοποιείται στην ενέργεια, αλλά στις κατασκευές. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, παραιτήθηκε στις 26 Μαϊου από την εργασία της και τώρα είναι άνεργη. Κι όπως δήλωσε: «Τα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας είναι τεράστια. Αντιληφθήκαμε από κοινού ότι η πρόταση που μου έγινε από το ΥΠΑΠΕΝ θα δώσει αφορμές και για να μην είμαστε στη δημοσιότητα καθημερινά, αποφάσισε η ίδια να παραιτηθεί από τη θέση της και τώρα είναι άνεργη». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος επισήμανε ότι «το να δουλεύει κάποιος με 700 ευρώ σε κατασκευαστική εταιρία, σε γραμματειακή θέση, δεν σημαίνει ότι είναι στέλεχος και δεν προδιαγράφει ότι έχει κοινά συμφέροντα με την εταιρία. Δεν μπορεί, συνεπώς, να ανακινείται τέτοιο θέμα, έμεινε τελικά άνεργη για λόγους υπερευαισθησίας». Πάντως, η κίνηση της συζύγου του κ. Μπουλαξή να παραιτηθεί επαινέθηκε ένθερμα από τα μέλη της Επιτροπής.

Ανεξάρτητη

Αναφερόμενος στους υποψήφιους, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι προέρχονται από την καρδιά της ΡΑΕ και έχουν προσφέρει δουλειά που έχει εκτιμηθεί ανεξαρτήτως της εκάστοτε διοίκησης. Επισήμανε, δε, ότι «η επιτυχία εδώ θέλει σκληρή δουλειά, ευσυνειδησία και τιμιότητα» για να συμπληρώσει ότι εκτίμησή του είναι ότι οι υποψήφιοι διαθέτουν αυτά τα προσόντα. Ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Μπουλαξής, με εμπειρία 15 ετών στη ΡΑΕ, επισήμανε ότι αποτελεί μεγάλη ευθύνη η ανάληψη της προεδρίας και ότι χρειάζονται τομές για να μπορέσει η ΡΑΕ να επιτελέσει το έργο της. Σημείωσε δε ότι «η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη αρχή, αλλά όχι ανεξέλεγκτη, λογοδοτεί στη Βουλή και στον ελληνικό λαό». «Θετική γνώμη με πολύ χαρά», που, όπως είπε, δεν σημαίνει όμως λευκή επιταγή εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι θέσεις για την αγορά

Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι τρεις προτεινόμενοι προκύπτουν οι εξής απόψεις τους για την ενεργειακή αγορά.

-Είναι τεράστια τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, ειδικά στον ηλεκτρισμό, με την κρίση να τα έχει μεγεθύνει. Στόχος είναι να υπάρξει χρυσή τομή σε όλα τα ζητήματα (Μπουλαξής). Για τη ΡΑΕ θεωρείται κομβικό σημείο η ανάπτυξη των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, γιατί συνδέεται με το τρίτο ενεργειακό πακέτο (Μανωλκίδης). Τα θέματα της ενέργειας θα πρέπει να ειδωθούν με το πρίσμα της κοινωνικής ευαισθησίας και κέντρο όλων των ρυθμίσεων να είναι ο καταναλωτής (Καρακατσάνη).

-Την ενεργειακή πορεία δεν τη χαράζει η ΡΑΕ, αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΡΑΕ συμμετέχει με γνωμοδότηση (Μπουλαξής).

-Είναι απαραίτητο να υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός για τη χώρα, πρέπει να αποφασίσουμε σε ποια καύσιμα θα δώσουμε έμφαση. Σε αυτό το σχεδιασμό θα πρέπει να σταθμισθεί και το κόστος της ενέργειας, εκεί βρίσκεται η χρυσή τομή (Μπουλαξής).

-Μπορεί να υπάρξει μείωση έστω και οριακή στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων. Αυτός είναι ο στόχος μας (Μπουλαξής).

-Το μοντέλο ΝΟΜΕ έχει ως στόχο την αξιοποίηση φθηνής παραγωγικής ισχύος της ΔΕΗ και από άλλους προμηθευτές. Υπήρχαν δύσκολα σημεία, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά και από την Ε.Ε. Αν το ζητήσει η κυβέρνηση, θα αξιολογήσουμε το μοντέλο και θα γνωμοδοτήσουμε (Μπουλαξής).

-Θα συζητηθεί εκ νέου με τον ΑΔΜΗΕ η μεθοδολογία υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου του Συστήματος Μεταφοράς κι αν χρειασθεί θα γίνουν αλλαγές (Μπουλαξής).

-Χρειάζεται να επανεξεταστεί το θέμα των ΑΠΕ, καθώς από το 2016 και μετά αλλάζει το σύστημα στήριξης τους. Είναι αίτημα και της Ε.Ε. Το ΕΤΜΕΑΡ, όπως υπολογίζεται σήμερα, αδικεί τις ΑΠΕ, δημιουργεί πλαστή εντύπωση. Είναι μια στρέβλωση. Θα εξεταστεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της αγοράς, όπου θα προσδιορισθεί και ο ρόλος των ΑΠΕ στις ημερήσιας αγορές (Μπουλαξής)

-Είναι δύσκολο θέμα τα ΑΔΙ. Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της ΡΑΕ. Ίσως λυθεί μέσα από το μοντέλο που θα προσδιορίσουμε για τις αγορές. Χρειάζεται να αμείβονται οι απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες, αλλά με την ελάχιστη επιβάρυνση της κατανάλωσης. Να εξεταστεί πρώτα ποιες είναι οι απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες, με εύλογες αμοιβές (Μπουλαξής).

-Δεν ήταν απόφαση της ΡΑΕ η τιμή του ηλεκτρικού για την Αλουμίνιον. Αλλά του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Σε αυτή τη φάση η ΡΑΕ δεν μπορεί να εκφράσει γνώμη, καθώς εκκρεμεί η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη απόφαση (Μανωλκίδης).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της