Βρέθηκε τρόπος και μοιράζονται 18 εκατ ευρώ

Όχι δεν είναι αστείο… Είναι πλέον πραγματικότητα… Πριν από περίπου δύο εβδομάδας είχαμε αναρωτηθεί πότε θα βρεθεί ο τρόπος να πληρωθούν τα ανταποδοτικά τέλη για τους κατοίκους όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το σχετικό άρθρο http://www.naxospress.gr/article/%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5 τότε φιλοξενούσε όχι μόνο τις περιοχές που έχουν λαμβάνειν (ανάμεσά τους και η Κόρωνος με τη Γαλήνη της Νάξου) αλλά και την σχετική επερώτηση από βουλευτές…

Τώρα μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαθαίνουμε ότι έφτασε η μεγάλη στιγμή… Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η διάθεση των ποσών από σταθμούς Α.Π.Ε. που βρίσκονται σε μία ή περισσότερες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες, για τα έτη 2010-2014, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 5 της ΚΥΑ με αρ. πρωτ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/ οικ. 23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β’ 3497/29.12.2014) «Επιμερισμός ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ». Και έτσι για πρώτη φορά, πέντε χρόνια μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα καταβληθεί στους δικαιούχους το ανταποδοτικό τέλος που προβλέπεται για τους κατοίκους των περιοχών, όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ – για την χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014- τα οποία θα αποδοθούν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα οφείλεται στην επίμονη προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να επιλυθούν πολλά προβλήματα, ορισμένα από αυτά χρόνια, τα οποία καθιστούσαν ανέφικτη την απόδοση των ως άνω ποσών. Με τη διευθέτηση των, από το 2010 ακόμη, ανοιχτών θεμάτων, ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να εξαντλεί τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν, προκειμένου να επιτυγχάνει την κοινωνική «υπεραπόδοση» των μέτρων που λαμβάνει.

Τα επιμερίσαντα ποσά που παρακρατήθηκαν από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ και – στην περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών – από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 18.310.331,08 ευρώ, πρόκειται να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργών οι σταθμοί Α.Π.Ε. και θα αναρτηθούν σε Πίνακα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση προβλέπει διορία ενός μηνός για την υποβολή τυχόν ενστάσεων.

Επιτροπή

Να σημειώσουμε εδώ ότι από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου Oμάδα εργασίας έχει συσταθεί με στόχο την κατάρτιση πίνακα με τον επιμερισμό των ποσών από σταθμούς ΑΠΕ σε μία ή περισσότερες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες. Μετά την έκδοση των Αποφάσεων επιμερισμού των ποσών, η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή του μέτρου από τον ΔΕΔΔΗΕ και θα υποβάλλει στον Υπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό Έκθεση πεπραγμένων για τη διάθεση των ποσών που παρακρατήθηκαν από σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ για την περίοδο 2010 έως και 2014 και αποδόθηκαν στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών όπου λειτουργούν οι σταθμοί αυτοί, με στοιχεία που περιλαμβάνουν κατ΄ ελάχιστον τον αριθμό των καταναλωτών, τα μέσα ποσά ανά δικαιούχο καταναλωτή και τη μέγιστη και ελάχιστη απόδοση ποσού ανά δημοτική ή τοπική κοινότητα καθώς και τις περιπτώσεις των ενστάσεων που προωθούνται στην επιτροπή που περιγράφεται στην παρ. 6 του άρθρου 11 του ν. 4269/2014.

Σημειώνεται πως τμηματικά και το συντομότερο στις αρχές του 2016, θα καταβληθεί η επιστροφή του ανείσπρακτος ανταποδοτικού τέλους από την λειτουργία αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών, την οποία περιμένουν εδώ και ένα χρόνο οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες είναι εγκατεστημένες οι μονάδες ΑΠΕ, ενώ το ποσό που αναμένουν οι δικαιούχοι έχει πλέον ξεπεράσει τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό παρότι, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014, έχει ολοκληρωθεί και επικυρωθεί με Υπουργική Απόφαση η σχετική προεργασία με την οποία αποσαφηνιζόταν ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να διανεμηθεί η ειδική παρακράτηση που γίνεται στο τζίρο των αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων, στους Δήμους που είναι εγκατεστημένοι τέτοιοι σταθμοί και στους λογαριασμούς ρεύματος των Δήμων αυτών.

Με πληροφορίες από το Enikonomia.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News