Υπογραφές και αναπτυξιακή προοπτική

Για δεύτερο διάστημα σε διάστημα ενός έτους είχαμε συνάντηση ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς των υπουργείων για θέματα της σμύριδας και το μέλλον δείχνει ευοίωνο για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια… Η πρώτη συνάντηση είχε γίνει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στο γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης με το παρών να δίνουν τόσο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων όσο και οι εκπρόσωποι των Σμυριδεργατών (Σιδερής, Χουζούρης) και είχαμε το «πράσινο» φως για αλλαγές προς το καλύτερο… Είχαμε το άνοιγμα των καταλόγων για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια (61 αιτήσεις που είχαν γίνει αποδεκτές σε πρώτη φάση οι 45), είχαμε την υπόσχεση για αύξηση της ποσότητας εξόρυξης σε σταθερή βάση των 8.000 τόνων και βέβαια μία τιμή που δεν θα είναι εξευτελιστική όπως τα προηγούμενα χρόνια (είχε φτάσει ακόμη και στα 12 ευρώ)… Επίσης, είχε τεθεί και το θέμα του ανοίγματος των ορυχείων από τον Μάιο εάν είναι δυνατόν ώστε να μην φτάνουμε την τελευταία στιγμή…

Προτάσεις

Και φτάνουμε στη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (11/05) αυτή τη φορά στο γραφείο του Υπουργού Ενέργειας όπου το παρών έδωσε ο ίδιος ο υπουργός κο Σκουρλέτης. Εκ μέρους των σμυριδεργατών το παρών έδωσαν οι κ. Πάσουλας – Χουζούρης (πρόεδροι των σμυριδεργατών) και από τη πολιτική ηγεσία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες (Μανιός – Συρμαλένιος - Συρίγος). Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα θέματα καθημερινότητας αλλά και ανάπτυξης της σμύριδας. Σε θέματα καθημερινότητας συζητήθηκαν θέματα όπως η ποσότητα εξόρυξης (μίνιμουμ 7.500 τόνους), η τιμή της (μίνιμουμ 35 ευρώ), η έναρξη των εργασιών (το νωρίτερο τον Μάιο) και βέβαια το θέμα της επέμβασης από τους Επιθεωρητές Μεταλλίων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει το 80% των ορυχείων με την δικαιολογία της επικινδυνότητας. Και αυτό που έχει ενοχλήσει τους σμυριδεργάτες είναι ότι «πρώτα τα κλείνουν ως επικίνδυνα και μετά μας ενημερώνουν για το βαθμό και τους λόγους επικινδυνότητας». Οπότε πάμε σε αλλαγή πολιτικής. Και βέβαια έχουμε το θέμα των εγγραφών στον κατάλογο μελών, ο οποίος τελικά έγινε αποδεκτός στο σύνολό του από τη στιγμή που θα ξεπεραστούν ζητήματα γραφειοκρατίας που είχαν προκύψει για ορισμένα μέλη. Κερασάκι στην συζήτηση; Το γεγονός ότι τέθηκε πρόταση για ανάπτυξη της σμύριδας από το αρμόδιο υπουργείο. Όλα αυτά θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση των σμυριδεργατών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου στην Κόρωνο.    

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε (14/05) από τον ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων με τίτλο «Υπογράφηκε η ποσότητα εξόρυξης της σμύριδας για το 2016 και ξεκίνησε η συζήτηση για την αναπτυξιακή προοπτική  της ορεινής Νάξου» όπου αναφέρει τα εξής:

« Την Τετάρτη 11/5 μετά από πρόσκληση του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο με τον πρόεδρο Μ. Πάσουλα και εκπροσώπους του Σωματείου Σμυριδεργατών Νάξου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι τρεις βουλευτές των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος, καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορώνου, Ν. Χουζούρης.

Στη συνάντηση υπογράφηκε η ποσότητα εξόρυξης της σμύριδας για το 2016, περίπου 7.500 τόνοι, αλλά -το σημαντικότερο- παρουσιάστηκε από πλευράς υπουργείου μια αρχική πρόταση για την αναπτυξιακή προοπτική της ορεινής Νάξου με επίκεντρο τη σμύριδα και τον τουρισμό. Μάλιστα κατατέθηκε προς το σωματείο ένα πλαίσιο αξόνων εντός του οποίου συμπεριλαμβάνεται η σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης στην οποία θα ενταχθούν οι σμυριδεργάτες καθώς και όσοι κάτοικοι των ορεινών χωριών επιθυμούν. Το σχέδιο αυτό, εφόσον γίνει καταρχήν αποδεκτό, θα τεθεί σε ευρεία διαβούλευση που θα καταλήξει πλέον σε συγκεκριμένες αποφάσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News