Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑφορολόγητο: Ο Μάιος κρίνει το αφορολόγητο...

Αφορολόγητο: Ο Μάιος κρίνει το αφορολόγητο…

|

Τον προσεχή Μάιο κρίνεται το αφορολόγητο (για το 2019 αντί του 2020) και για τον Μάρτιο του 2018 μετατίθεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Την εφαρμογή νωρίτερα –συγκεκριμένα από το 2019 αντί το 2020– του μειωμένου αφορολόγητου ορίου, στην περίπτωση που οι θεσμοί διαπιστώσουν ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Κρίσιμος μήνας είναι ο Μάιος του 2018, καθώς εάν διαπιστωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εκτός στόχου πρέπει να ψηφιστεί η σχετική διάταξη από τη Βουλή, που θα ορίζει ότι το αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί από την 1-1-2019.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν από το 2019 με 650 ευρώ ο καθένας ετησίως, ενώ περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο καθώς βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 ευρώ θα χάσουν μία σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας (εάν συνυπολογιστούν και οι περικοπές συντάξεων, χάνουν 3 συντάξεις).
Η έκπτωση φόρου μετά το «κούρεμα» των 650 ευρώ διαμορφώνεται ως εξής:
• Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.
• Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.
• Για οικογένεια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.
• Τέλος, για φορολογουμένους με τρία παιδιά και άνω η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.

Στο μεταξύ για τον Μάρτιο του 2018 μετατίθεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν κατόρθωσε να τις εξισώσει με τις πραγματικές τιμές πώλησης.

Μετάθεση αλλαγών 
Οπως φαίνεται, οι δανειστές αποδέχθηκαν το αίτημα για μετάθεση των αλλαγών αλλά δεν φαίνεται να πείθονται από το σχέδιο που τους παρουσίασαν με τη σύσταση των 75 τοπικών επιτροπών σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα υπολόγιζαν τις 10.000 νέες τιμές ζώνης.
Η νέα προθεσμία θα συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και πρέπει μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχουν παραδώσει τις νέες τιμές, οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά από 1-1-2018. Αυτό σημαίνει ότι ή θα αυξηθούν οι συντελεστές προκειμένου το εισπρακτέο ποσό να μην είναι μικρότερο των 2,65 δισ. ευρώ ή θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με τις επιβαρύνσεις να μεταφέρονται στις μεσαίες και υψηλές ιδιοκτησίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θα συστήσει τις 75 επιτροπές, που είχε ανακοινώσει, αλλά θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τα έστω και λιγοστά στοιχεία των αγοραπωλησιών ακινήτων που έχουν σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι 10.000 νέες τιμές ζώνης θα προκύψουν από το πληροφοριακό σύστημα και την εφαρμογή ενός μαθηματικού τύπου, δηλαδή ενός αλγόριθμου. Ηδη, σε βάση δεδομένων συγκεντρώνονται στοιχεία από συμβολαιογράφους, τράπεζες και τα μισθωτήρια συμβόλαια. Τα μισθώματα δηλώνονται στην εφορία ηλεκτρονικά και –κατά συνέπεια– υπάρχει έτοιμη βάση δεδομένων.
Οι συναλλαγές από αγοραπωλησίες έχουν ξεκινήσει να δηλώνονται μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει ετοιμάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προέρχονται από τις τράπεζες και από έρευνες αγοράς που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ελάχιστα στοιχεία
Το σύστημα  εποπτεύεται από ομάδα εργασίας και υποστηρίζεται από τον καθηγητή Ουίλιαμ Μακλάσκεϊ που έστειλαν οι δανειστές για τεχνική βοήθεια. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας οι πράξεις είναι ελάχιστες, ενώ σε άλλες δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία καθορισμού τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια με το παραπάνω σύστημα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ ακόμα δυσκολότερη είναι η παρακολούθηση της αγοράς με στόχο να τροφοδοτείται η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιθυμεί να δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών με τις αξίες των ακινήτων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη