Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑιγαίο: Ερχονται αλλαγές στην χάραξη αιγιαλού και χρήση παραλίας

Αιγαίο: Ερχονται αλλαγές στην χάραξη αιγιαλού και χρήση παραλίας

|

Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια, ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά την ομιλία της χθες, πρώτη ημέρα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την κατάθεση νομοσχεδίου για τον εκσυχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τον αιγιαλό με στόχο την απλούστευση του και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προανήγγελε η υφυπουργός Οικονομιών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.

«Στο σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον η ορθολογική διαχείριση και η στοχευμένη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την Κυβέρνησή μας. Η πολιτική μας για τη Δημόσια Περιουσία έχει στόχο να εξασφαλίσει σημαντικά και σταθερά έσοδα για το Δημόσιο σε μακροχρόνια βάση, να μειώσει το ύψος του χρέους και να δημιουργήσει πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη» σημείωσε η υφυπουργός.

Οπως είπε οι βασικοί άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι η καταγραφή, η προστασία και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των διαδικασιών και του νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα, ανέφερε, «συνεχίζουμε την αξιοποίηση της ακίνητης κτηριακής περιουσίας του Δημοσίου και την ορθολογική ικανοποίηση των αναγκών στέγασης των υπηρεσιών και οργανισμών του. Σκοπός είναι η δραστική μείωση των σχετικών λειτουργικών δαπανών».

Ειδικότερα για το ζήτημα του Αιγιαλού στόχος της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών είπε η Κ.Παπανάτσιου. Και πρόσθεσε:

«Ο νόμος 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας είχε ούτως ή άλλως από την ψήφιση του πολλά προβλήματα αλλά πλέον χρειάζεται σημαντικές τροποποιήσεις προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα. Σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που έχουμε ετοιμάσει για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και στο οποίο έχουμε λάβει υπόψη τα αιτήματα των τοπικών και άλλων φορέων.

Οι ακτές μας αποτελούν σημαντικό «κεφάλαιο» για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Παράλληλα είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να το διατηρήσουμε με λογική χρήση και όχι να το απαξιώσουμε με υπερεκμετάλλευση. Και βέβαια η διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα».

Οπως εξήγησε η υφυπουργός «Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στο νόμο του αιγιαλού που κινούνται και στις δύο αυτές κατευθύνσεις, δηλαδή, και στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του, αλλά και στη δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας.

Η απόλυτη απαγόρευση έχει ως αποτέλεσμα την ανομία. Για αυτό θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια. Αν μου επιτρέπετε την παραδοξολογία, θα χαλαρώσουμε ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο αυστηρό με την έννοια ότι θα εφαρμόζεται.

Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η χάραξη του αιγιαλού είναι προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις παραχώρησης της χρήσης του και γιατί μπαίνει τάξη, περιορίζουμε τη δυνατότητα της αυθαιρεσίας που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική για τις παραλίες».

Μάλιστα η κα Παπανάτσιου έδωσε και παραδείγματα από την περσινή περίοδο όσον αφορά τη χρήση αιγιαλού λέγοντας ” Ήδη το καλοκαίρι που πέρασε κάναμε πιλοτικά ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την παραχώρηση του δικαιώματος  απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο νομό Χαλκιδικής έγιναν δέκα τρεις (13) ηλεκτρονικές δημοπρασίες με πλήρη επιτυχία, με διαφάνεια και με διασφάλιση τόσο των συμφερόντων του δημοσίου αλλά και των συμμετεχόντων σε αυτές.

Παραχωρήσαμε στο Δήμο Καλαμαριάς άνευ ανταλλάγματος και ύστερα από πολυετείς προσπάθειες τη χρήση του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, για χρονικό διάστημα ενενήντα εννέα (99) ετών. Σκοπός είναι η αξιοποίηση της παραχωρούμενης έκτασης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου και αναψυχής, και η ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή της.

Παραχωρήσαμε τη χρήση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον Δήμο Παύλου Μελά. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιήσαμε πάγιο αίτημα του Δήμου και των κατοίκων για την αξιοποίηση της  έκτασης με στόχο την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης. Θα αξιοποιηθεί με χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής αλλά ταυτόχρονα θα προστατευθεί και θα αναδειχθεί η ιστορία του χώρου και η πολιτιστική κληρονομιά“.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Ερχεται 4ερο πολυτελέστατο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ανάφη

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα