Αιγαίο - Ικαρία: Το (δίκαιο) αίτημα του Δήμου για ένταξη στην εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Ικαρία photo credit flash.gr

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε την παράταση, έως 31 Δεκεμβρίου 2020 των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος. Κίνηση που μπορεί να έφερε χαμόγελα στους επιχειρηματίες και κατοίκων των νησιών αυτών, όμως άφησε κάποιους ενοχλημένους.. Ο λόγος; Γιατί πολύ απλά θεωρούν ότι από τη στιγμή που είναι στο Ανατολικό Αιγαίο, είναι μικρότεροι δήμοι από τους πέντε που έχουν ενταχθεί, θα έπρεπε κι αυτοί να είναι στην ίδια όχθη.

Και ο Δήμος Ικαρίας με ανακοίνωσή του πρόσφατα έκανε γνωστό το αίτημά του... Να ενταχθεί και αυτός στην ευεργετική ρύθμιση... Η απόφαση έγινε γνωστό μέσω της Διαύγειας την 23η Σεπτεμβρίου αν και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει την συγκεκριμένη απόφαση (κατά πλειοψηφία) ένα σχεδόν μήνα νωρίτερα..  

«Είναι άδικο» όπως τονίζει στην ανακοίνωση του «κάποια νησιά του Β. Αιγαίου να έχουν χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ (Λέσβος, Χίος, Σάμος), ενώ τα υπόλοιπα 6 νησιά , αν και μικρότερα, να έχουν υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ.

Επιπρόσθετα, οι χαμηλοί συντελεστές αυτοί θα πρέπει να ισχύουν λόγω νησιωτικότητας και άλλων παραγόντων που έχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά αυτών των νησιών και όχι λόγω του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.

Να σημειωθεί δε ότι από τους 198.885 κατοίκους που έχει το Β. Αιγαίο οι 169.627 διαμένουν στα 3 μεγάλα νησιά (δηλαδή το 85,29 %) ενώ οι υπόλοιποι 29.258 (δηλαδή το 14,71%) διαμένουν στα 6 μικρότερα νησιά.

Οπότε είναι απαράδεκτο αυτοί οι 14,71% κάτοικοι της περιφέρειάς μας να έχουν υψηλότερο ΦΠΑ από τους υπόλοιπους.

Ζητάμε ισονομία και ίδιους χαμηλούς συντελεστές για όλο το Β. Αιγαίο».

Η παραπάνω πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία ως απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας στις 25/8/2020

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της ert.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News