Αιγαίο: Καθορίστηκε το ύψος ενίσχυσης για το γάλα στα μικρά νησιά

Στα 3.439.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση παραγόμενου γάλακτος στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης. Ποσό που όπως αποδεικνύεται είναι το ίδιο με την περασμένη χρονιά, παρόλο που οι ποσότητες γάλακτος είναι αυξημένες και οι τιμές σε χαμηλότερο επίπεδο, σε σχέση με τις αντίστοιχες του περασμένου έτους. Και βέβαια σημειώνεται από το αρμόδιο υπουγείο ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αναπλήρωσης της μείωσης με εθνικούς πόρους και θα συμπεριλάβει και το παραγόμενο γάλα που, λόγω αδυναμίας τυροκόμησης, διακινείται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καθορίστηκε το ύψος ενίσχυσης ανά επιλέξιμο τόνο γάλακτος παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους έτους 2018 με προορισμό την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης.

Παρόλο που, λόγω των αυξημένων παραχθεισών ποσοτήτων γάλακτος, οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αντίστοιχες του περασμένου έτους με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό (3.439.000 ευρώ), η ενίσχυση ανά παραγωγό θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα.

Το Υπουργείο ξεκίνησε τις διαδικασίες αναπλήρωσης της μείωσης με εθνικούς πόρους και θα συμπεριλάβει και το παραγόμενο γάλα που, λόγω αδυναμίας τυροκόμησης, διακινείται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ενημερώνουμε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 351 χιλ. ευρώ στο γάλα και 1.049.000 στις ζωοτροφές που πετύχαμε με την τροποποίηση του μέτρου το 2018, θα πιστωθούν στις παραγωγές γάλακτος και τις ζωοτροφές του τρέχοντος έτους».