Αιγαίο - Μεταφορικό Ισοδύναμο: Από αύριο (01/08) νέα δεδομένα για τα καύσιμα

καύσιμα νάξος

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε αναρωτηθεί Μπορεί να καταβάλλεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο στους πολίτες όσον αφορά τα υγρά καύσιμα; Η αιτιολογική έκθεση που είχαμε διαβάσει μέσω του taxheaven.gr είχε αναφέρει ότι  με την παράγραφο 1 επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη πιλοτική εφαρμογή, σε 34 νησιά της χώρας, του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) στο σκέλος των καυσίμων με την άμεση καταβολή του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) κατευθείαν στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των νησιών, που είναι δικαιούχοι του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (MAN) και του Μοναδικού Αριθμού Νησιωτικής Επιχείρησης (ΜΑΝ-Ε), αντίστοιχα, αντί για την έμμεση καταβολή του στους πρατηριούχους υγρών καυσίμων, που αποδείχθηκε χρονοβόρα και προβληματική. Επιπλέον, παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης αναφορικά με την υλοποίηση του μέτρου και την επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής του και σε άλλα νησιά της Ελληνικής Επικράτειας.

Και έρχεται τώρα, ο Υπουργός Ναυτιλίας κος Πλακιωτάκης να μας πει ότι ... Από αύριο, 1η Αυγούστου 2020, δικαιούχοι του Μεταφορικού Ισοδύναμου των καυσίμων θα είναι απευθείας οι καταναλωτές. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των 34 νησιών, όπου εφαρμόζεται το μέτρο.

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο (άρθρο 112) και η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή που ισχύει για τις μετακινήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται η σχετική δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για αλλαγή σε ότι αφορά την πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στον κρίσιμο τομέα των καυσίμων, κάτι που κατ’ επανάληψη είχε ζητήσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, χαρακτηρίζοντας το σχεδιασμό του πιλοτικού προγράμματος «απερίγραπτα πρόχειρο με αποτέλεσμα να μην ωφελεί ουσιαστικά τους νησιώτες και να διαλύει οικονομικά τους πρατηριούχους».

Η καταβολή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου μέσω των πρατηρίων λήγει σήμερα 31/7/2020

Να σημειώσουμε ότι το μέτρο του Μ.Ι. στα υγρά καύσιμα, για τις περιπτώσεις δικαιούχων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3, τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή στα νησιά Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αλόννησος, Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ίος, Ικαρία, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κίμωλος, Κύθηρα, Κύθνος, Λειψοί, Λέρος, Μεγίστη, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη και Ψαρά..

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News