Αιγαίο: Σε 15 λεπτά έκλεισε το "Εξοικονομώ" στη Κρήτη, πόσος χρόνος χρειάστηκε για το Νότιο Αιγαίο;

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ" ήταν και πάει για το Αιγαίο…. Μόλις σε 70 λεπτά εξαφανίστηκε για όλο το Αιγαίο. Και είχαμε συνολικά 3.129 εγκρίσεις σε αιτήσεις για ένταξη στην σχετική πλατφόρμα σε κάλυψη προϋπολογισμού της τάξης των 64 εκατομμυρίων ευρώ…. Με τον μ.ο της αίτησης να είναι στα 20.190 ευρώ …. Οπότε; Περιμένουμε να γίνει πράξη η υπόσχεση του Υπουργού Περιβάλλοντος κου Χατζηδάκη για ένα διαρκείας «Εξοικονομώ» με δεκάδες εκατομμύρια ….

Ας δούμε τι αναφέρει η σχετική ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και η πρώτη αντίδραση από το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου…

«Συνεχίστηκε σήμερα με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για υποβολή αιτήσεων στις 10 π.μ. για τις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.14 το πρωί. Υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.308  δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (28,2 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.550 ευρώ.

Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.16 το πρωί. Υποβλήθηκαν 1.701 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι  610, δεσμεύοντας το σύνολο του προϋπολογισμού (13,5 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση διαμορφώνεται στα 22.130 ευρώ.

Με επιστολή του στον Υπουργό Περιβάλλοντος το τμήμα ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ διαμαρτύρεται γιατί και οι πόροι που διατέθηκαν για το Βόρειο Αιγαίο είναι λίγοι σε σχέση με άλλες περιφέρειες όπως στο  Ν. Αιγαίο που διατέθηκαν 24,5 εκατομμύρια ενώ  δεν μπαίνουν από το Υπουργείο κριτήρια επιλεξιμότητας παρά μόνο η η εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

«Κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα του Προγράμματος «εξοικονομώ-αυτονομώ», για αυτό και έχει προκύψει η τόση δημοφιλία του. Η εμπειρία των δύο τελευταίων όμως κύκλων του προγράμματος δείχνει ότι το Υπουργείο είναι απαραίτητο να αλλάξει γραμμή πλεύσης  και να εξασφαλίσει την εφαρμογή του με όρους και συνθήκες που πραγματικά ανταποκρίνονται στις κοινωνικοοικονομικές και ενεργειακές ανάγκες των πολιτών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν εμμονές ως προς την τήρηση μιας διαδικασίας για την οποία έχουν εκφραστεί επανειλημμένως αμφιβολίες και αντιδράσεις» σημειώνει στην επιστολή του το Τμήμα ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ και ζητά να επανεξετάσει τη στάση του καθώς και τα κονδύλια που δίνονται σε μια από τις πιο φτωχές  Περιφέρειες  που είναι το Βόρειο Αιγαίο.

Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.27 π.μ. Υποβλήθηκαν 1.903 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.211, δεσμεύοντας το σύνολο του προϋπολογισμού (23 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση διαμορφώνεται στα 19.000 ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα -που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης- συνεχίζεται  τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 10 π.μ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News