Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑιγαίο: Τραπεζάκια όσο πιο κοντά στη θάλασσα

Αιγαίο: Τραπεζάκια όσο πιο κοντά στη θάλασσα

|

Προς… κόντυμα το όριο των πέντε μέτρων στις παραλίες των μικρών νησιών – Τι ζητάει ο Δήμος Σύμης 

Στην άρση των στρεβλώσεων που προκύπτουν στα μικρά νησιά από την εφαρμογή της παρ.4 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4607/2019, σύμφωνα με την οποία «δεν παραχωρείται η χρήση χώρων αιγιαλού ή όχθης για ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και τροχήλατες καντίνες, όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των πέντε (5) μέτρων…», προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έπειτα από γενικευμένες αντιδράσεις αιρετών των μικρών νησιών, φαίνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε διορθωτικές παρεμβάσεις από φέτος σε ό,τι αφορά στα μικρά νησιά, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατον να βρουν εφαρμογή οι διατάξεις λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, ουσιαστικά πέρυσι υπερκαλύφθηκαν από τα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού στους δημόσιους χώρους, ωστόσο το πρόβλημα για τα μικρά νησιά παραμένει και υπό το φόβο των τσουχτερών προστίμων και της οικονομικής καταστροφής υγιών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτά, αιρετοί και επαγγελματίες, ζητούν την διόρθωσή του.

Η θέσπιση του νόμου, έγινε υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών, και του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τού υπό παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του αιγιαλού, παραλίας και δεν παραβλάπτεται η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστου αγαθού.

Ειδικά για τις παραλίες και τις παρόχθιες ζώνες, το δικαίωμα απλής χρήσης παραχωρείται εφόσον έχει συντελεσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 2971/2001 απαλλοτρίωση ή έχουν αυτές αποκτήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους με άλλο τρόπο. Ειδικότερα η παραχώρηση της απλής χρήσης των χώρων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, γίνεται αποκλειστικά μέσω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, που διενεργείται από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών και την λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, με την διαδικασία και τους όρους του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως ισχύει.

Η άσκηση άλλων δραστηριοτήτων, που δεν προβλέπονται από τις ως άνω διατάξεις, επιφέρει κυρώσεις καθώς και τη λήψη όλων των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία μέτρων προστασίας των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης των μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.

Αυτό που υποστηρίζουν οι αιρετοί των μικρών νησιών, είναι ωστόσο ότι πρακτικά αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις περιοχές τους αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης γειτνιάζουν με τη θάλασσα, απέχοντας λιγότερο σε πολλές περιπτώσεις από τρία-τέσσερα μέτρα και είναι αδύνατο να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα, από πέντε και περισσότερα μέτρα απόστασης διότι αυτό δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «δ», προσανατολίζεται να προβεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα αντικειμενικά προβλήματα που προκύπτουν, μόνον σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του νόμου στα μικρά νησιά και σύντομα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σχετική επιστολή απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ενημερώνοντάς τον ότι όχι μόνο είναι ανεφάρμοστος ο νόμος στα μικρά νησιά, αλλά ότι θα αποτελέσει αιτία για μόνιμο lockdown στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Ειδικότερα, στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Σταϊκούρα,
Με ιδιαίτερη τιμή απευθυνόμαστε σε σας, ως επισκέπτη και ιδιαίτερα αγαπητό και προσφιλές πρόσωπο στο νησί μας, σε μια ύστατη προσπάθεια να προστατεύσουμε την οικονομία του νησιού μας, τους επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον λάβει ισχύ η παρ.4 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4607/2019 σύμφωνα με την οποία “δεν παραχωρείται η χρήση χώρων αιγιαλού ή όχθης για ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και τροχήλατες καντίνες, όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των πέντε (5) μέτρων …”.

Πιο συγκεκριμένα η απόσταση των πέντε μέτρων από τη θάλασσα που ορίζεται ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα επιφέρει ένα νέο γενικό lock down στις επιχειρήσεις, πέραν αυτού που υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται λόγω πανδημίας οι επιχειρηματίες.

Όπως γνωρίζετε, τα περισσότερα εστιατόρια και μπαράκια που εδράζονται στο νησί μας γειτνιάζουν με τη θάλασσα, ενώ δεν απέχουν περισσότερο από τρία-τέσσερα μέτρα απ’ αυτήν και είναι αδύνατο να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα, καθώς τα πέντε και περισσότερα μέτρα απόστασης που απαιτούνται δεν υφίστανται, ώστε να τοποθετηθούν πέρα των πέντε μέτρων, αν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό.

Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς τραπεζοκαθίσματα, οι επιχειρήσεις αυτές, που στα ελληνικά νησιά είναι εκατοντάδες χιλιάδες, θα αναγκαστούν να κλείσουν, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα τόσο στην εγχώρια οικονομία, η οποία πλήττεται σφόδρα από την πανδημία, όσο και στους επιχειρηματίες που περιμένουν την καλοκαιρινή σεζόν ως πανάκεια στην κρίση που έχουν υποστεί όλο αυτό το διάστημα, και στον τουρισμό, που έρχεται, για να απολαύσει το φαγητό και το ποτό με θέα στη θάλασσα.

Θεωρούμε ότι η διάταξη αυτή του νόμου δε δύναται να έχει εφαρμογή στα νησιά μας, καθώς, όπως προανέφερα, τα πέντε μέτρα που ορίζονται ως προϋπόθεση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άρα η διάταξη του νόμου υπολείπεται ρεαλιστικότητας και πρακτικής εφαρμογής/αντικρίσματος. Προφανώς έχει συνταχθεί για μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας μας και δε δύναται να έχει εφαρμογή στα νησιά μας για τους λόγους που αναπτύχθηκαν ως άνω και γνωρίζετε και ο ίδιος προσωπικά από τις επισκέψεις σας στα νησιά της χώρας μας, και δη στο δικό μας που έχουμε την τιμή να το επισκέπτεστε, όταν το επιτρέπουν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις σας.

Ως εκ τούτου σας παρακαλούμε θερμά όπως επιληφθείτε του θέματος και πάρετε άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να αρθεί η εφαρμογή της διάταξης αυτής από τα νησιά μας και να ισχύσει, ενδεχόμενα, μόνο για τις παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας μας. Στις επιχειρήσεις που απέχουν λιγότερο από πέντε μέτρα από τη θάλασσα, επιβάλλεται να μην έχει ισχύ η παραπάνω διάταξη, ώστε να μην επέλθει άλλη μια καταστροφή που είμαι πεπεισμένος ότι γνωρίζετε πως δεν αντέχει η ελληνική οικονομία»


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα