Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαAirBnb: "Πέταξαν" Ανδρος και Νάξος & Μικρές Κυκλάδες το 2019

AirBnb: “Πέταξαν” Ανδρος και Νάξος & Μικρές Κυκλάδες το 2019

|

Το 2019 αποτελεί παρελθόν και έχουμε ήδη την πρώτη εικόνα για την κίνηση όσον αφορά τις κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω της γνωστής πλατφόρμας (Airbnb) – Ανδρος, Νάξος και Μικρές Κυκλάδες είναι τα νησιά που μαζί με την Αθήνα και την Κρήτη ουσιαστικά ξεχωρίζουν 

Γνωρίζετε ότι η Ανδρος είναι το πιο καυτό όνομα στην αγορά του Airbnb? Ξέρετε ότι Νάξος και Μικρές Κυκλάδες έχουν ανέβει σημαντικά και διεκδικούν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην συγκεκριμένη αγορά και μάλιστα είναι μπροστά από τα υπόλοιπα γνωστά των Κυκλάδων; Και πάντα μιλάμε με γνώμονα τη Πανελλήνια κάλυψη… Ποιος όμως αναφέρει αυτά στα στοιχεία;  Η ομάδα της Sparrow βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο BnB Guest Conference που έλαβε μέρος στο Divani Caravel Hotel στις 25 & 26 Ιανουαρίου, του μοναδικού conference για την Οικονομία Διαμοιρασμού & τη Βραχυχρόνια Μίσθωση με αθρόα συμμετοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου.

Μια από τις ομιλήτριες την πρώτη ημέρα του conference ήταν η Aimee Trusler, International Sales Manager της AirDNA.  Η AirDNA είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από πλευράς δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς συλλέγει καθημερινά όλες τις κρατήσεις και τις τιμές από περισσότερα από 5.000.000 ακίνητα που είναι καταχωρημένα στην Airbnb και την HomeAway και σύντομα θα αναλύει data και από την Booking.com.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Trusler ανέλυσε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα όπως αυτά προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της Airbnb και της HomeAway.

Οι 10 καλύτερες γειτονιές της Αθήνας με την καλύτερη αύξηση εισοδήματος

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, όσον αφορά το έσοδο ανά ακίνητο (RevPAR)  σε συνδυασμό με την πληρότητα, το Ζάππειο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι στην κορυφή του πίνακα με $84 ημερήσιο κόστος διανυκτέρευσης (περίπου €75) συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά που το κόστος διανυκτέρευσης ήταν €58.  Δεύτερο κατατάσσεται το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας με $82 κόστος διανυκτέρευσης (περίπου €73), σε σύγκριση με το 2018 που ήταν τρίτο στην σχετική κατάταξη και με κόστος διανυκτέρευσης €52.58 και τρίτη στην κατάταξη η Ακρόπολη με $84 κόστος διανυκτέρευσης (περίπου €75) σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν δεύτερη στην κατάταξη με €54.27 κόστος διανυκτέρευσης.

Top_10_neighbourhoods_by_RevPAR

Athens: Top 10 neighbourhoods by RevPAR

Ποσοστά και αριθμός καταλυμάτων στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα, από τα 12.213 διαθέσιμα καταλύματα στην Αθήνα, το 21% είναι hosts διαχειρίζονται πάνω από ένα κατάλυμα, το 49% είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το 49% ήταν ενοικιασμένα για λιγότερο από 90 ημέρες το χρόνο.

Active-Rentals-in-Athens

Active Rentals in Athens

Ποσοστά κρατήσεων

Κοιτώντας τα σχετικά στοιχεία εκτός Αθηνών, η Άνδρος, στην κατηγορία των καταλυμάτων που έχουν ενοικιαστεί από 1-3 μήνες τον τελευταίο χρόνο έρχεται πρώτη με ποσοστό 87%.  Ακολουθούν με την εξής σειρά η Λέσβος με 83%, η Θεσσαλονίκη με 54%, η Καβάλα με 80% και η Νάξος και Μικρές Κυκλάδες με 73%.  Η Αθήνα στη σχετική κατηγορία έχει ποσοστό 49%.

Occupancy-Rates

Occupancy Rates

Βαθμός ικανοποίησης επισκεπτών

Όπως και την προηγούμενη χρονιά έτσι και φέτος ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεξε τη βραχυχρόνια μίσθωση για τις διακοπές του αυξήθηκε μεταξύ του 2018 και του 2019.  Στον αντίποδα, ο βαθμός ικανοποίησης μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στοιχείο που υποδεικνύει ότι οι απαιτήσεις των επίδοξων επισκεπτών αυξάνονται και η στροφή προς πιο επαγγελματικές υπηρεσίες είναι ενδεδειγμένες.

Σύμφωνα με την κα Trusler “ Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι η ζήτηση για βραχυπρόθεσμα καταλύματα αυξάνεται. Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έμεινε σε βραχυπρόθεσμα καταλύματα τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύγκριση με το 2017 και το 2018 … Γι’ αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό να χτίσετε το brand σας.

STR-Satisfaction-2018

STR Satisfaction 2018

Airbnb και HomeAway: αριθμοί καταλυμάτων στην Ελλάδα

Όσον αφορά τον αριθμό καταλυμάτων στην Ελλάδα μεταξύ της Airbnb και της HomeAway όπως και την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος η Κρήτη είναι μακράν πρώτη στη λίστα και στις δύο πλατφόρμες ακολουθούμενη από την  Αθήνα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση και την Κέρκυρα στην τρίτη.

Συγκεκριμένα τα ενεργά καταλύματα στην Αθήνα και στις δύο πλατφόρμες (Airbnb και HomeAway) ξεπερνάνε τα 13.634 με 12.213 καταλύματα στην Airbnb και 1.421 καταλύματα στη HomeAway.

Σχετικά με την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα, η κα Trusler είπε ότι η Ελληνική πρωτεύουσα ακόμα θεωρείται μια καλή αγορά για να ξεκινήσει κάποιος βραχυχρόνια μίσθωση, διατηρώντας τον βαθμό “Α” ως βαθμολογία αγοράς με το 92% των καταλυμάτων να είναι ολόκληρα διαμερίσματα προς ενοικίαση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά που το ποσοστό ήταν στο 88%.

“Η Αθήνα έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στην εξειδίκευση…  Αυτό σημαίνει να υπάρχει διαθεσιμότητα 365 ημέρες το χρόνο, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας να ξεκινάει τουλάχιστον από το 50%, άρα οι κρατήσεις ημερολογιακά να ξεπερνάνε το μισό του έτους.”

Top-10-Cities-for-Airbnb-and-HomeAway-Greece

Top 10 Cities for Airbnb and HomeAway Greece

Οι 5 περιοχές της Ελλάδας με την μεγαλύτερη ανάπτυξη

Για άλλη μια χρονιά παρουσιάστηκαν με στατιστικά οι 5 περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων ανά ακίνητο (RevPAR Increase).  Η Άνδρος έρχεται πρώτη με 25.02%, δεύτερη η Λέσβος με 19.05%, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 14.18%, η Καβάλα με 4.28% και τέλος η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες με 3.77%.

Σύμφωνα με την κα Trusler “οι περιοχές με μεγάλη ανάπτυξη αυτή τη χρονιά είναι τελείως διαφορετικές με την προηγούμενη χρονιά και αυτό μας δείχνει πόσο ραγδαία αναπτύσσεται η βιομηχανία της βραχυχρόνιας μίσθωσης…. Αυτές τις περιοχές μπορεί να μην τις είχατε καν σκεφτεί αλλά βλέπουμε ότι έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τον τελευταίο χρόνο.”

“Οπότε όταν μιλάμε για κορεσμό της αγοράς στην Ελλάδα, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι όλη η αγορά είναι κορεσμένη.  Αυτό που μπορεί να σημαίνει είναι ότι οι κορυφαίες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Αθήνα, αναπτύσσονται γρηγορότερα από την ζήτηση…. Τώρα είναι η ευκαιρία σας να αναγνωρίσετε άλλες περιοχές στην Ελλάδα όπου μπορείτε να επενδύσετε και να προλάβετε τον ανταγωνισμό πριν τον κορεσμό”.

Top-5-Cities-by-RevPAR

Top 5 Markets by RevPAR

Αύξηση καταλυμάτων στην Ελλάδα – μείωση τιμών και πληρότητας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό προσφερόμενων καταλυμάτων και αύξηση των διανυκτερεύσεων, ταυτόχρονα υπάρχει μείωση της πληρότητας και των εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, τα διαθέσιμα καταλύματα αυξήθηκαν από 76.369 σε 94.592, μια αύξηση της τάξης του 23.9%, ενώ ταυτόχρονα η πληρότητα μειώθηκε κατά 15% από 45.4% σε 38.6% και το εισόδημα ανά ακίνητο (RevPAR – Revenue per Active Rental) μειώθηκε από €47.98 σε €43.46, μείωση της τάξης του 9.4%.  Τέλος, το μέσο ημερήσιο μίσθωμα αυξήθηκε κατά 6.5% από τα €105.62 στα €112.48.

Σύμφωνα με την κα Trusler “Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, οδεύοντας προς τον κορεσμό της αγοράς, μια ένδειξη ότι η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης.  Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αλλά σημαίνει ότι στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπάρχουν ακόμα πιο “επαγγελματικές” καταχωρίσεις και να παρέχεται μία καλύτερη εξυπηρέτηση και μία συνολική εμπειρία επισκέπτη για να καταφέρετε να ξεχωρίσετε σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά.”

Greece-Metrics-2019

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aligenis Milos Meeting: Ερχεται η πρωταθλήτρια Lovisa Karlsson

H Σουηδέζα Lovisa Karlsson στο Aligenis Milos Meeting

Φασολάδα: Με τι …φασούλια φτιάχνεται το εθνικό μας φαγητό

Σκέψου να ’ταν πλημμυρισμένα τα μαγαζιά με ντόπια φασούλια και ντόπια ροβύθια και φακές. Σκέψου να τα μαγειρεύαμε με γνώση, σεβασμό και επίγνωση του μεγαλείου τους

Πάρος: Υπό απόλυτο έλεγχο η φωτιά, τι δηλώνει ο κος Μπιζάς

Η φωτιά είχε εκδηλωθεί περί τις 4:30 στην περιοχή Ελητας Πάρου σε χορτολιβαδική έκταση, κοντά σε κατοικίες, ενώ στο νησί έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι που άγγιζαν σε ένταση τα 8 μποφόρ

Cosmote History: Προβάλλει τα “πράσινα” και “έξυπνα” νησιά στο Νότιο Αιγαίο, ανάμεσά τους και η Σύρος

Το COSMOTE HISTORY προβάλλει τα Πράσινα & Έξυπνα Νησιά του Ν. Αιγαίου - ποια είναι αυτά ...

Blue Star 2: Χωρίς προσέγγιση στην Ιο το δρομολόγιο της 23ης Απριλίου

Blue Star 2: Δεν προσεγγίζει την Ίο την Τρίτη 23/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδες: “Ευχαριστώ” σε όσους βοήθησαν στην τελετή υποδοχής Ολυμπιακής Φλόγας

Ευχαριστήρια ανακοίνωση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε όσους βοήθησαν για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Πάρος – Φωτιά στο Πυργάκι, ήχησε το 112 για εκκένωση της περιοχής

Βελτιωμένη η εικόνα – Ήχησε το 112 - Ενίσχυση και από τη Νάξο

Σαντορίνη – Ολυμπιακή Φλόγα: Υποδοχή σε μία ιστορική στιγμή

Με θέα την Καλντέρα η Σαντορίνη και ο Δήμος Θήρας υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα (video)

Κυκλάδες – Κατ. Μονογυιού: Συνάντηση εργασίας με θέμα ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Ανδρο

Συνάντηση εργασίας της Κατερίνας Μονογυιού με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Παππά για την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού - Σχολής Μηχανικών στην Άνδρο

Νάξος – Αγιος Αρσένιος: Που και γιατί θα γίνει διακοπή κυκλοφορίες σε τμήμα προς Αγία Αννα

Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα οδού στην Κοινότητα Αγίου Αρσενίου - Χρονοδιάγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....