Αίτημα για παράταση κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων

Παρά την παράταση, που έδωσε έως την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου, το υπουργείο Οικονομικών το σύστημα δεν αποσυμφωρήθηκε. Και πάλι οι φορολογούμενοι δεν έσπευσαν, ως αναμενόταν, να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.
 
Μιλάμε πλέον για «φορολογικό φαινόμενο», αφού δεν πρόκειται για αδιαφορία ή απλή αμέλεια. Λαμβάνει διαστάσεις «άρνησης των φορολογούμενων» να τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους.
 
Με βάση έναν απλό υπολογισμό τις έξι ημέρες που υπολείπονται θα πρέπει να υποβάλλονται σε ημερήσια βάση 142.500 και βεβαίως να αντέξει το σύστημα του Taxis.
 
Χθες το συλλογικό όργανο των Λογιστών και Φοροτεχνικών ζήτησε άλλη μια παράταση από το υπουργείο Οικονομικών.
 
Ειδικότερα, σε επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία στην υφυπουργό Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου και στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή αναφέρει: «Σχετικά με τα προβλήματα του 037 - 021 μας έχει αναφερθεί ότι έχει αρχίσει και κυλά ομαλά η διαδικασία με τα προβλήματα στους κωδικούς αυτούς, μετά την ενημέρωση από το τελευταίο αρχείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Προβλήματα όμως παρουσιάζονται στην χρέωση των προκαταβολών επομένου έτους, τόσο στις Νομικές Οντότητες, όσο και στα Φυσικά Πρόσωπα, τα οποία έχουν διακόψει εντός του 2016 και θα έπρεπε να ελέγχονται από το σύστημα, ώστε να αναγνωρίζονται και να μην χρεώνονται με τα ποσά των προκαταβολών.
 
Η εναλλακτική διαδικασία εδώ, είναι η χρέωση των ποσών προκαταβολής σε δήλωση με επιφύλαξη, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους φορολογούμενους. Επίσης, "ξανατρέχει" σήμερα νέο αρχείο βεβαιώσεων των ένστολων.
 
Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω προβλήματα, που εξακολουθούν και υπάρχουν μέχρι στιγμής και τα οποία παρεμποδίζουν και καθυστερούν την διαδικασία υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων και δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει δημοσιονομικό κόστος (ημερομηνία πληρωμής πρώτης δόσης: 31/7/2017), θεωρεί ότι για να λήξει ομαλά η ηλεκτρονική υποβολή πρέπει να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία των Φορολογικών Δηλώσεων των Φυσικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων κατά 9 ακόμη ημέρες, δηλαδή στις 26/7/2017, όπως είχε προταθεί με τα από 29/5/2017 και 20/6/2017 έγγραφα της Ομοσπονδίας μας».
 
Απάντηση ωστόσο δεν έχει δοθεί ακόμη κι αν αποφασιστεί μια νέα παράταση αυτή θα είναι μικρή και σιωπηρή και όχι εννέα ημερών όπως ζητούν οι λογιστές.