Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαAίτηση για άδεια διατήρησης στάβλου ως 4 Δεκεμβρίου

Aίτηση για άδεια διατήρησης στάβλου ως 4 Δεκεμβρίου

|

Περιθώριο μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα για την ένταξη στη διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης στην οικεία ΔΑΟΚ.

Στις 4 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει στους κτηνοτρόφους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβολή αιτήσεων διατήρησης σταβλικών εγκαταστάσεων. Σε εγκύκλιο, που εξέδωσε σήμερα, αναφέρεται ότι άδεια διατήρησης μπορούν να βγάλουν ακόμα και στάβλοι που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή εντός οικισμών, αρκεί να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) η κτηνοτροφική εγκατάσταση να ήταν, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012, εγκατεστημένη και να διέθετε ζωικό κεφάλαιο σε συγκεκριμένο γήπεδο το οποίο βρίσκεται είτε εντός ορίων κατοικημένων περιοχών είτε πλησίον αυτών.

β) η κτηνοτροφική εγκατάσταση να διατηρεί σήμερα τη δυναμικότητα που είχε κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012. Αν η ανωτέρω δυναμικότητα είναι μεγαλύτερη του 25% των ανωτάτων ορίων της Κατηγορίας Β του παραρτήματος VII της αριθμ. 1958/2012 απόφασης Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Φ.Ε.Κ. 21/Β΄/13-1-2012) όπως ισχύει, θα πρέπει να μειωθεί στο ως άνω ποσοστό.

Για τον υπολογισμό της δυναμικότητας στο ανωτέρω ποσοστό, αναφέρεται ως παράδειγμα η περίπτωση κτηνοτροφικής εγκατάστασης εκτροφής αιγοπροβάτων εκτός περιοχών Natura, στην οποία η δυναμικότητα σε ποσοστό 25% των ανωτάτων ορίων της Κατηγορίας Β ανέρχεται σε 2750 x 25% ≈ 687 αιγοπρόβατα.
Επισημαίνεται ότι η δυναμικότητα εκφράζεται σε αριθμό εκτρεφομένων ζώων και όχι σε αριθμό ισοδυνάμων ζώων και το ζωικό κεφάλαιο πρέπει να αποτελείται από το ίδιο ή τα ίδια είδη ζώων με εκείνα που εκτρέφονταν κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012.

3. Με βάση το άρθρο 3 της αριθμ. 940/81279//26-7-2017 Κ.Υ.Α., η ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 αποδεικνύεται:
α) από τον κωδικό εκμετάλλευσης – αν έχει ήδη χορηγηθεί – από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία, ή
β) από τη δήλωση ΟΣΔΕ, ή
γ) από σχετική βεβαίωση Δημόσιας Αρχής.

Με τα ανωτέρω δικαιολογητικά θα πρέπει να αποδεικνύεται η λειτουργία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης με τη συγκεκριμένη δυναμικότητα στο συγκεκριμένο γήπεδο είτε εντός ορίων κατοικημένων περιοχών είτε πλησίον αυτών, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012. Εφόσον η απόδειξη των στοιχείων αυτών δεν είναι δυνατή με ένα μόνο από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης μπορεί να προσκομίσει περισσότερα δικαιολογητικά σε συνδυασμό αυτών.

Ως «σχετική βεβαίωση Δημόσιας Αρχής» αναφέρεται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, η βεβαίωση του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η βεβαίωση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για τη διενέργεια εμβολιασμών ή αιμοληψιών στο ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, η βεβαίωση Δημόσιας Υπηρεσίας για τη διενέργεια αυτοψίας στο ζωικό κεφάλαιο ή στην κτηνοτροφική εγκατάσταση για οποιοδήποτε λόγο, κ.ά.

Επισημαίνεται ακόμη ότι στη διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης μπορεί να ενταχθεί κτηνοτροφική εγκατάσταση της οποίας είχε διακοπεί η λειτουργία μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 αλλά βρίσκεται σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος της αριθμ. 940/81279//26-7-2017 Κ.Υ.Α., με εξαίρεση την περίπτωση οριστικής διακοπής λειτουργίας μετά από εκτελεσθείσα διοικητική πράξη Δημόσιας Αρχής. Η λειτουργία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης κατά την έναρξη ισχύος της αριθμ. 940/81279//26-7-2017 Κ.Υ.Α. αποδεικνύεται με τα ανωτέρω δικαιολογητικά αναφερόμενα στην εν λόγω ημερομηνία.

4. Ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ο οποίος υποβάλλει την αίτηση για την άδεια διατήρησης και στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί η άδεια διατήρησης είναι εκείνος ο οποίος κατείχε το ζωικό κεφάλαιο και λειτουργούσε την κτηνοτροφική εγκατάσταση κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012.
Κατ’ εξαίρεση, φορέας κτηνοτροφικής εγκατάστασης στον οποίο έχει μεταβιβαστεί με νόμιμο τρόπο το ζωικό κεφάλαιο μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος της αριθμ. 940/81279//26-7-2017 Κ.Υ.Α., δηλαδή μέχρι την 4/8/2017, μπορεί να υποβάλλει αίτηση για άδεια διατήρησης της συγκεκριμένης κτηνοτροφικής εγκατάστασης και η άδεια διατήρησης θα εκδοθεί στο όνομα του φορέα αυτού.
Στις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση συνοδεύεται από (α) το ή τα δικαιολογητικά της ανωτέρω παραγράφου 3 του παρόντος εγγράφου, στα οποία πρέπει να φαίνεται ο αρχικός κάτοχος του ζωικού κεφαλαίου κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 και (β) δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται ο νέος κάτοχος του ζωικού κεφαλαίου μέχρι την 4/8/2017.

Ως τέτοια δικαιολογητικά αναφέρονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τα ιδιωτικά συμφωνητικά δωρεάς ή πώλησης, τα τιμολόγια πώλησης, κλπ. Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στη διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης είναι η 4/12/2017.

Επισημαίνεται ότι για τη διευκόλυνση της έγκαιρης υποβολής των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι φορείς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν, μέχρι την 4/12/2017, κατ? ελάχιστον αίτηση στην οποία θα δηλώνουν την επιθυμία ένταξης τους στη διαδικασία και εν συνεχεία, ακόμη και μετά τις 4/12/2017, τα δικαιολογητικά της παραγράφου 3 του παρόντος εγγράφου καθώς και τα δικαιολογητικά για την έκδοση προσωρινής άδειας διατήρησης.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν