Ανατροπές στο ασφαλιστικό για αγρότες

Λέτε να μας πουν μετά ότι ήταν πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης όπως έγινε με τον ειδικό φόρο στο κρασί και το αγροτικό πετρέλαιο αλλά και τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά; Βλέπετε όταν κάποιος έχει καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι… Και σήμερα λοιπόν είχαμε το βασικό θέμα του Ελεύθερου Τύπου, ο οποίος μιλάει για απαίτηση των δανειστών – ένα από τα 15 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2.8 δις ευρώ – ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα στα ασφαλιστικά για τους αγρότες. Και μάλιστα πιέζουν έντονα για αύξηση των εισφορών ασθένειας στο 6.95% όχι το 2019 όπως είχε ανακοινωθεί αλλά από την 1η Ιανουαρίου του 2017…

Σύμφωνα δε με τον Ελεύθερο Τύπο, το αίτημα αυτό έχει αποτυπωθεί και σε έγγραφο που έχει σταλεί στην κυβέρνηση, καθώς φέρεται να αποτελεί μέρος των προαπαιτουμένων για να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Για τις εισφορές ασθένειας, οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν ως εξής: ζητούν να καταργηθούν οι εξαιρέσεις που έχουν νομοθετηθεί και προβλέπουν χαμηλότερο ασφάλιστρο από το 6,95%, ενώ για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι εκπτώσεις 15% που έχουν όσοι ασφαλισμένοι πληρώνουν «επιτόπου» και όχι σε δόσεις το κόστος της εξαγοράς.

Και οι δύο αλλαγές θα εφαρμοστούν από την 1/1/2017, καθώς αποτελούν μέρος από τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση εντός Σεπτεμβρίου, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Πως είχε διαμορφωθεί το πλαίσιο των αλλαγών από την Κυβέρνηση μέσω της σταδιακής αύξησης των εισφορών;  

- Στο 3,61% επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών για το 2016.

- Στο 4,73% του εισοδήματος για το 2017.

- Στο 5,84% του εισοδήματος για το 2018.

- Στο 6,95% του εισοδήματος από το 2019.

Και όπως αναφέρει και ο «Αγροτικός Τύπος», το θέμα των εισφορών ασθένειας είναι σχεδόν τελειωμένο και το μόνο που απομένει είναι να αποτυπωθεί σε νόμο.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι αγρότες ετοιμάζονταν να πληρώσουν εισφορές ασθενείας στο 4,73% του εισοδήματος για το 2017 θα πρέπει να ετοιμάζονται για ένα ισχυρό σοκ. Και για να μην κάνετε τους υπολογισμούς για εισόδημα 7.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2017 αντί για 332 ευρώ όπως ήταν η αρχική πρόταση θα πάμε στα 487 ευρώ. Οχι κι άσχημα ε;