Ανδρος: Σύσκεψη για το λιμάνι του Γαυρίου

Η γιορτή της Παναγίας στην Άνδρο το Σάββατο έδωσε το δικαίωμα σε ουκ ολίγους πολιτικούς να δώσουν το παρών στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων… Και βέβαια, μετά το πέρας των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων, ξεκίνησε η κουβέντα γύρω από τα ουσιαστικά προβλήματα, όπως η κατάσταση στο λιμάνι του Γαυρίου. Και με πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης «Άνδρος της Ζωής μας» και του επικεφαλής της Γιάννη Καπάκη έγινε χθες Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο (βλ Περράκη) σύσκεψη υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού με θέμα την αναβάθμιση του λιμανιού του Γαυρίου. 

Όπως διαβάζουμε στο androstiszoismas.blogspot.com «Ο κ. Σαντορινιός δεσμεύτηκε παρουσία των εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων ότι εφόσον ο Δήμος Άνδρου υποβάλλει διαμέσου του Λιμενικού Ταμείου τεχνικό δελτίο, άμεσα θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση της μελέτης μαζί με την πρόσληψη ενός Τεχνικού Συμβούλου, προκειμένου να εκπονηθεί ένα νέο στρατηγικό σχέδιο στο «Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένων» (Π.Ε.Α.Λ.), που θα αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση της θαλάσσιας επικοινωνίας του λιμανιού του Γαυρίου με την υπόλοιπη χώρα και θα προβλέπει τις απαραίτητες επεκτάσεις, με χερσαίες υποδομές και εγκαταστάσεις,  επιπλέον θέσεις για πρυμνοδετήσεις, μία θέση για πλαγιοδέτηση - πρυμνοδέτηση, καθώς και θέσεις για τον ελλιμενισμό  πλοίων κρουαζιέρας. Αντίστοιχες διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν και για όλα τα άλλα λιμάνια του νησιού πλην του Μπατσίου, για το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από το ειδικό αναπτυξιακό χρηματοδότηση ύψους 610.000, για την εκτέλεση πολύ συγκεκριμένων έργων, μεταξύ των οποίων και η ακτομηχανική μελέτη.

Επιπλέον, μας δήλωσε ότι θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο να τρέξει τη διαδικασία, για την άμεση εμβάθυνση του λιμανιού (η τελευταία είχε γίνει πριν 23 χρόνια) με προγραμματική σύμβαση την οποία θα υλοποιήσει η Διεύθυνση Λιμένων του υπουργείου Υποδομών. Μάλιστα, ο Υπουργός τηλεφώνησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στον ομόλογο του κ. Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος και συμφώνησε με την πρόταση του, ώστε το έργο να γίνει από το υπουργείο του και η κατασκευή του να μπορεί να ξεκινήσει μετά τον φόρτο του καλοκαιριού, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2019.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Παράταξης «Άνδρος της Ζωής μας» και του επικεφαλής της Γιάννη Καπάκη όπου μαζί με αντιπροσωπεία κατοίκων είχε επισκεφτεί το υπουργείο Ναυτιλίας και είχε συναντηθεί τόσο με τον κ. Σαντορινιό, όσο και με τον κ. Κουβέλη».