Από υψηλά ξεκινάει η τιμή της πατάτας φέτος

Ολοκληρώθηκε η περίοδος του Πάσχα, οι αγρότες ετοιμάζονται σιγά σιγά να προχωρήσουν στην εξαγωγή της εαρινής καλλιέργειας πατάτας και τα νέα είναι καλά από την αγορά… Τι εννοούμε; Ότι παραμένουν ψηλά οι τιμές παραγωγού για την υπαίθρια πατάτα ακόμη παρά τις εισαγωγές της φθηνότερης αιγυπτιακής. Οι επόμενες εβδομάδες, μάλιστα, θα σημάνουν φουλ παραγωγή και ζήτηση για το ποιοτικό ελληνικό προϊόν. Βέβαια, οι παραγωγοί της υπαίθριας καλλιέργειας από την Πελοπόννησο ποντάρουν στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποθέματα από παλιές σοδειές, οπότε ότι φρέσκο κυκλοφορήσει θα καταναλωθεί άμεσα και στις καλύτερες δυνατές τιμές…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Fresher (κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο 22 Απριλίου), μετά τις λιγοστές ανοιξιάτικες υπό κάλυψη που έφυγαν με 60 λεπτά (σ.σ. τιμή παραγωγού) και οι υπαίθριες πατάτες διατηρούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα. Όπως σημειώνουν οι γεωπόνοι από τους νομούς της Ηλείας και της Αχαΐας οι χαμηλές θερμοκρασίες το προηγούμενο διάστημα καθυστέρησαν τη συγκομιδή για τις υπαίθριες πατάτες, αλλά το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα μπουν σε πλήρη παραγωγή. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν και πιο δυναμικά οι εξαγωγές δίνοντας έτσι ώθηση στη ζήτηση του προϊόντος.

 «Οι εξαγωγές κρίνονται αναγκαίες καθώς λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, των συνεχόμενων μέτρων και των περικοπών των συντάξεων έχει μειωθεί σημαντικά η αγοραστική δύναμη και κατ’ επέκταση η κατανάλωση όχι μόνο της πατάτας αλλά και σχεδόν όλων των κηπευτικών», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Fresher παραγωγοί πατάτας.

Στα θετικά της φετινής σεζόν για την πατάτα θεωρούνται οι τιμές στον παραγωγό που πληρώνονται με 60 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για αύξηση κατά 50% από την προηγούμενη χρονιά όπου η πατάτα άγγιζε τα 40 λεπτά το κιλό και ακολούθησε μετά πτωτική πορεία. «Η έναρξη της συγκομιδής για την υπαίθρια πατάτα έγινε τη Μεγάλη Δευτέρα και εμείς μέχρι στιγμής έχουμε λάβει 250-300 τόνους και έχουμε ήδη εξάγει το 50% σε Πολωνία και κάποιες μικρές ποσότητες στην Τσεχία», επισημαίνει ο Γιώργος Γκούµας, γενικός διευθυντής της Agrexpo που έχει την έδρα της στην Καλαµάτα και εξάγει πατάτες στην Ευρώπη.