Αύξηση ρεκόρ της τάξης του 223,2%

Οι δουλέμποροι αγνοούν τους όποιους κινδύνους ελλοχεύει η μεταφορά παράτυπων μεταναστών μέσα από την δίοδο του Αιγαίου προς την Ευρώπη. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το …χρήμα. Και έτσι τα στοιχεία σοκάρουν. Όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή Τύπου από το ελληνικό γραφείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ, τον τελευταίο χρόνο οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση κατά 223,22% (!!!) Μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2014 πέρασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα 22.089 άτομα, το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ο αριθμός ήταν 6.834 άτομα, ενώ όλο το 2013 ήταν 11.500 άτομα.  Η γενικότερη εικόνα πάντως τρομάζει. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, 90.000 άνθρωποι ταξίδεψαν μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη και τουλάχιστον 2.200 χάθηκαν προσπαθώντας. Συγκριτικά, ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έφτασαν στην Ευρώπη 75.000 άνθρωποι, με τους νεκρούς να αγγίζουν τους 800.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 65% των προσφύγων που καταφτάνουν μέσω Αιγαίου προέρχονται από τη Συρία. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2012 κυμαινόταν στο 40%. Εξάλλου, η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες και ο Λίβανος 1.151.000. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έως τον Αύγουστο το 2014 έγιναν στην Ελλάδα 17.365 συλλήψεις Σύρων για παράτυπη είσοδο και παραμονή, αριθμός που για όλο το 2013 έφτανε τους 8.517.Ανεπαρκείς οι δομές φιλοξενίας των προσφύγων.

Και όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γιώργος Τσαμπρόπουλος: «Η κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει προσλάβει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η επερχόμενη χειμερινή περίοδος δημιουργεί νέες προκλήσεις. Σχεδόν σε καθημερινή βάση σημειώνονται σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφίξεις πολυπληθών ομάδων».  Και το πρόβλημα είναι ότι δεν επαρκούν οι υφιστάμενες δομές, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα για την αποτελεσματική διαχείριση του αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Οι τοπικοί φορείς αναλαμβάνουν την φιλοξενία των μεταναστών, ενώ όπου υπάρχουν οργανωμένα κέντρα κράτησης (Λέσβος, Σάμος, Χίος), αυτά είναι υπερπλήρη, με κρατούμενους έως και τρεις φορές πάνω από την επίσημη χωρητικότητά τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προτάσσει ως άμεση λύση την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τον καταμερισμό των ευθυνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ζητά τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανταπόκρισης, ώστε να μπορέσουν όλες οι δομές να συμβάλουν στη διαχείριση της κατάστασης αλλά και τη συνεργασία φορέων με την κοινωνία των πολιτών.

Επίσης, ζητά την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, την άμεση και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών κράτησης των νεοαφιχθέντων, την άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης σε Λέσβο, Σάμο και Χίο ώστε να λειτουργούν εντός των ορίων της χωρητικότητάς τους, τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά κατά το πρότυπο του ΚΕ.Π.Υ στο Φυλάκιο του Έβρου, αλλά και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.
 

Πληροφορίες από το ΑΜΠΕ