Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαCaptial Controls πρόταση στα 2000 ευρώ το μήνα το όριο ανάληψης

Captial Controls πρόταση στα 2000 ευρώ το μήνα το όριο ανάληψης

|

Τα έξι σημεία που προτείνονται από τις Τράπεζες προς την Κυβέρνηση για να χαλαρώσουν τα capital controls και να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά 

Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, με αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων και ισχυρά κίνητρα για το «φρέσκο χρήμα» στις τράπεζες, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών και η αναπροσαρμογή του ποσού για εμβάσματα στο εξωτερικό και εισαγωγές από επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα θα υλοποιηθούν μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ φέρνει η νέα χαλάρωση των capital controls, την οποία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά και από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη όλου του ποσού μία φορά τον μήνα και θα επιτρέπεται ελεύθερα σε όλους να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Βέβαια για να προχωρήσει η νέα χαλάρωση στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» οι δανειστές, κάτι που αναμένεται να γίνει αμέσως μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Ενωση Τραπεζών κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών πρόταση με την οποία εισηγείται νέα χαλάρωση των capital controls σε έξι σημεία.

Πιο αναλυτικά προτείνεται:

• Να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για όλους τους πολίτες. Μέχρι τώρα το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού επιτρέπεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. για σπουδαστές στο εξωτερικό.

• Να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα.

• Οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη του ποσού των 2.000 ευρώ μία φορά τον μήνα. Οπως είναι γνωστό, σήμερα ισχύει σωρευτική ανάληψη ανά 15νθήμερο, με ανώτατο ποσό τα 840 ευρώ.

• Να αυξηθεί στο 50% το όριο ανάληψης για τα χρήματα που θα επαναπατριστούν. Δηλαδή όσοι φέρουν χρήματα από το εξωτερικό και τα καταθέσουν σε λογαριασμό που θα ανοίξουν σε τράπεζα στην Ελλάδα, να μπορούν να προχωρήσουν σε ανάληψη για το 50% του ποσού κατάθεσης, οποτεδήποτε το θελήσουν. Το όριο αυτό είναι σήμερα στο 30%. Το υπόλοιπο 50% της κατάθεσης θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.

• Να διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό. Η εισήγηση της ΕΕΤ προβλέπει και διπλασιασμό του αντίστοιχου ορίου για τις τράπεζες.

• Τέλος προτείνεται να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ • από 10.000 ευρώ σήμερα• το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων, ανά τραπεζικό κατάστημα.

Η νέα χαλάρωση θεωρείται ότι θα λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη διατηρούν μια επιφύλαξη αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα νέων λογαριασμών χωρίς προϋποθέσεις.

Οπως λένε, οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί στο συγκεκριμένο σκέλος της χαλάρωσης, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να κατευθυνθούν κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Κλίμα εμπιστοσύνης

Ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως η νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά, καθώς στόχος σήμερα είναι και η επιστροφή καταθέσεων στα τραπεζικά γκισέ.

Θα πρέπει ακόμα να υπενθυμίσουμε ότι από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου τα ποσά που κατατίθενται στις τράπεζες θεωρούνται «νέο» χρήμα και είναι ελεύθερη η ανάληψή τους για το σύνολο του ποσού της νέας κατάθεσης, είτε πρόκειται για 500 ευρώ, 5.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα οι πολίτες μπορούν είτε να «σηκώνουν» 60 ευρώ τη μέρα Χ 30 μέρες = 1.800 ευρώ, ή 420 ευρώ την εβδομάδα, ή 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί