Δεκτή αλλά στο ...μέλλον

Είναι γνωστό ότι μπορείς ανάλογα με την οπτική γωνία που βλέπεις ένα ποτήρι με νερό να το χαρακτηρίσεις ως μισογεμάτο ή μισοάδειο… Είναι θέμα ερμηνείας έτσι δεν είναι; Όταν λοιπόν ένας υπουργός και δη Οικονομικών έχει μπροστά του μία τροπολογία και απαντάει στους ενδιαφερόμενους βουλευτές «Το κοιτάμε πάρα πολύ θετικά και θα επανέλθει με στοχευμένες παρεμβάσεις πολύ σύντομα» τι αλήθεια σημαίνει; Στο ερώτημα αυτό έχουμε λοιπόν δύο απαντήσεις… Η πρώτη είναι αυτή που έχει σχέση με την σκληρή πραγματικότητα. Το Πολυνομοσχέδιο πέρασε με 153 «ναι» όπως ήταν άλλωστε και αναμενόμενο αλλά η τροπολογία με βασικό θέμα την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων που ζουν στα 33 νησιά με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων δεν πέρασε. Αυτή είναι η πρώτη απτή απάντηση.

Η δεύτερη; Έρχεται μέσα από την ανακοίνωση των τριών βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Κυκλάδων (Μανιού, Συρμαλένιου, Συρίγου) που μας ενημερώνουν ότι η τροπολογία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα έρθει για νομοθέτηση σε ένα από τα αμέσως επόμενα νομοσχέδια μαζί με άλλα μέτρα για τη ρήτρα νησιωτικότητας, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών δεδομένων που αφορούν τα συγκεκριμένα νησιά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν μπήκε στο Πολυνομοσχέδιο και θα έρθει στο μέλλον. Επί της ουσίας δεν πέρασε, γιατί εάν περνούσε θα ήταν από σήμερα Νόμος του κράτους. Αντίθετα, παραπέμπεται στις καλένδες και όταν «έχουμε καλά νέα από την οικονομία» 

Αναφέρουμε το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ (Συρμαλένιος, Συρίγος, Μανιός) του Νομού Κυκλάδων αργά χθες το βράδυ

«Στο πλαίσιο της μάχης που δίνουμε για την εφαρμογή της νησιωτικότητας καταθέσαμε με άλλους νησιώτες βουλευτές τροπολογία για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών κάτω των τριακοσίων κατοίκων. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα έρθει για νομοθέτηση σε ένα από τα αμέσως επόμενα νομοσχέδια μαζί με άλλα μέτρα για τη ρήτρα νησιωτικότητας, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών δεδομένων που αφορούν τα συγκεκριμένα νησιά».