Δεν θα γίνουμε τουρίστες στο νησί μας

Οι αγρότες της Νάξου κράτησαν την υπόσχεσή τους. Και το πρωί της Δευτέρας το ένα μετά το άλλο, λίγο μετά τις 12 άρχισαν να εμφανίζονται τα αγροτικά οχήματα (τρακτέρ) στη παραλία της Χώρας Νάξου με προορισμό το λιμάνι με τελική κατάληξη τον συμβολικό αποκλεισμό την ώρα άφιξης του Blue Star Delos. Και η αλήθεια είναι ότι η αυτοκινητοπομπή (μερικά τρακτέρ εμφανίστηκαν φορτωμένα με σανό κι άλλα είχαν και γεωργικά εργαλεία πάνω τους) προκάλεσε εντύπωση από τη στιγμή που ήταν η μεγαλύτερη που είχε δει η Νάξος από την εποχή της διαμαρτυρίας για το …λιμάνι ή την απόφαση για τα δικαστήρια (Επαρχείο) την δεκαετία του 80…

Πρόσωπο της ημέρας; Ένας γλυκύτατος ιερέας, ο πατήρ Σπυρίδων από την Αμοργό, ο οποίος ευλογούσε τα τρακτέρ που έμπαιναν στο λιμάνι της Χώρας ενώ επίσης εντύπωση προκάλεσε η απόφαση των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα από το Φιλώτι Νάξου να μην κατέβουν στην συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας…

Τα τρακτέρ γέμισαν και το κεφαλόσκαλο και όταν έκανε την εμφάνισή του το Blue Star Delos δεν του επέτρεψαν να δέσει (γύρω στις 12:45) την στιγμή που οι αγρότες με ένα ξεχωριστό πανό που έλεγε «δεν θα γίνουμε τουρίστες στο νησί μας» έστελναν το μήνυμά τους προς κάθε κατεύθυνση κι ενώ κοντά τους βρέθηκαν τόσο η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κα Ευδοκία Ψαρρά όσο και οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής, η διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ, αλλά δυστυχώς κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Το πλοίο μετά από περίπου 20 λεπτά …βόλτας στο λιμάνι (έφτασε έως τα Παλάτια από την βορεινή πλευρά) τελικά έδεσε, οι επιβάτες κατέβηκαν (όπως και τα οχήματα) και στη συνέχεια … ανέλαβαν δράση οι αγρότες που με τα μηχανήματά τους έφτασαν έως τον καταπέλτη.  Και για περίπου μισή ώρα το πλοίο ακινητοποιήθηκε ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων και οι αγρότες εξέφρασαν μέσω κάμερας τα αιτήματά τους και τα πλάνα αυτά θα παίξουν απόψε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων (Mega, Star, Skai)

Αποστόλου

Λάδι στη φωτιά πάντως στη μάχη των αγροτών έριξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Αποστόλου (σ.σ. θα έχει συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τα μέλη της διοίκησης της ΕΑΣ – ΑΕΣ ΑΕ) που μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι υποστήριξε ότι η αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ δηλώνονται περίπου τα μισά.  Ο υπουργός απέρριψε τις προτάσεις των αγροτών για αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ και διευκρίνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα φορολογούνταν μόνο 5.700 από τους συνολικά 530.000 αγρότες, καθώς μόνο τόσοι δηλώνουν από αυτό το εισόδημα και πάνω.  Με τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, οι αγρότες που θα κληθούν τελικά να πληρώσουν φόρο ανέρχονται σε 25.000.

Κινητοποιήσεις

Σε επ' αόριστον κλείσιμο του τελωνείου του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας προχώρησαν μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγρότες που φαίνεται πως κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει και της σύσκεψης για το πότε θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αιφνιδιαστική αλλαγή του σκηνικού στο μέτωπο των κινητοποιήσεων στα μπλόκα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Νέα μπλόκα δημιουργούνται, άλλα συνενώνονται και στην πλειοψηφία τους ενισχύονται. Υπενθυμίζεται ότι «μπλοκαρισμένος» είναι ο κόμβος στα Κερδύλλια επί της Εγνατίας Οδού, από τις 20 Ιανουαρίου 2015.

Στο μεταξύ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με ένα νέο μπλόκο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Στον νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιωκόμη, ενώ ο νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι. Στον νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία. Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών εντάχθηκαν περισσότερα από 80 μελισσοκομικά οχήματα. Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται, ήδη, στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» και αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Όλα αυτά ενώ αύριο Τρίτη (27.01.2016) στις 12:00 στη Θεσσαλονίκη γίνεται η σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων για να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων (μέχρι τώρα οι αποκλεισμοί είναι δίωροι, 12:00 με 14:00 και 19:00 με 21:00) αλλά και το πότε θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τους αγρότες να τους συναντήσει για το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ