Δένουν (08/12) και πάλι τα πλοία

Χειμώνας μπήκε και η Διοίκηση της ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) προχώρησε στην προκήρυξη μίας ακόμη απεργιακής κινητοποίησης, στις 8 Δεκεμβρίου του 2016. Μόλις δεκαπέντε ημέρες μετά την προηγούμενη αυτή της 24ης Νοεμβρίου…. Με τα ίδια αιτήματα….

Η διοίκηση λοιπόν της ΠΝΟ συνεδρίασε την Παρασκευή 25-11-2016, την επόμενη της πανελλαδικής απεργίας και εξέτασε διεξοδικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις και εκτίμησε την κατάσταση… Η προηγούμενη, αυτή δηλαδή της 24ης Νοεμβρίου κρίνεται ως επιτυχημένη αφού τα πλοία παρέμειναν στα λιμάνια και έτσι πάμε σε μία ακόμη,..

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν της συνεδρίασης, η Διοίκηση, αφού διαπίστωσε για μια ακόμη φορά ότι τα υφιστάμενα ζωτικά και καίρια προβλήματα του κλάδου οξύνονται, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις μας, αποφάσισε την πραγματοποίηση και νέας 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη την 00:01 ώρα, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016.

Ύστερα και από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, τέθηκε και θέμα για το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών, επισημαίνουμε ιδιαίτερα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του προς το δυσμενέστερο θα συναντήσει την οξύτατη αντίδραση του κλάδου. Η ΠΝΟ τονίζει και πάλι ότι η ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος επιβάλλει την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών και όχι την αύξησή της.

Οι Έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην Εθνική οικονομία, έχουν υποστεί εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούν και νέα. Και αυτό καλά θα κάνουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Παράλληλα, η ΠΝΟ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η μείωση των επικουρικών μας συντάξεων, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων μας με σαφή μείωση τους, η άλωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ και των Ταμείων μας η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου, oι επιχειρούμενες νέες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στις ομαδικές απολύσεις, στο δικαίωμα  της απεργίας, στον συνδικαλιστικό νόμο κλπ και κυρίως η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των Υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν  να μείνουν αναπάντητα.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί όλους τους συναδέλφους, εν ενεργεία και συνταξιούχους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση και να συστρατευθούν στον αγώνα για την απόκρουση των πρωτοφανών, ανάλγητων, εξοντωτικών αντεργατικών μέτρων, τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την επαγγελματική υπόσταση του κλάδου, ενώ συγχρόνως υποβαθμίζουν καθημερινά όλο και περισσότερο τη ζωή των ναυτεργατών και των οικογενειών τους. Η ενεργός συμμετοχή όλων στην απεργιακή κινητοποίηση και η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΠΝΟ είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη και αναγκαία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News