Δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές (photos)

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση από τους παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση ρύθμιση που θα προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη, απέσπασε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα (πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Σύνταγμα), παρουσία πλήθους βουλευτών (δεν παρέστη λόγω υποχρεώσεων ο κ. Κρεμαστινός που όμως έστειλε επιστολή συμπαράστασης), δημάρχων και σύσσωμων των παραγωγικών φορέων των νησιών.

Μάλιστα, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκφράστηκαν έντονα αρνητικά για τον κ. Μάρδα και την κα. Βαλαμβάνη, “οι οποίοι εκφράζουν προσωπικές τους απόψεις”, ενώ όπως τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος, στο κείμενο που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ουδεμία αναφορά υπάρχει σε αύξηση του ΦΠΑ των νησιών.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι το Νότιο Αιγαίο, πληρώνει το ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία της οικονομίας και του τουρισμού, δίνοντας το παράδειγμα. Αναφερόμενος δε στις αιτιάσεις περί φοροδιαφυγής ο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι δουλειά του κράτους να έχει τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Φώτης Χατζηδιάκος, έκανε μια λεπτομερή αναφορά στο ιστορικό της θέσπισης χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αναφέροντας μάλιστα μια ιστορική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε πει: ” Το Αιγαίο κοστίζει ακριβά, αλλά είναι μονάκριβο”.

Επιμονή

Την ίδια ώρα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στη Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μαζικής αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τα τρόφιμα. Είπε συγκεκριμένα: «Έχει γίνει μια συζήτηση για δύο νησιά, θα δούμε πως θα καταλήξει. Έχει γίνει μια συζήτηση για δύο νησιά που είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα δούμε πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτιμά ακόμη πως υπάρχουν και άλλοι κωδικοί, που δεν είχαν αγγιχτεί έως σήμερα, και μπορούν να αποδώσουν έσοδα 5 δισ. ευρώ στο δημόσιο.

Κρεμαστινός

Όπως αναφέραμε ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός δεν μπόρεσε να δώσει το παρών στην έκτακτη συνεδρίαση, όμως έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Θωμά Σωτρίλη στην οποία αναφέρει - εκτός από τους λόγους που τον εμπόδισαν να παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση για την προστασία του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου- και τη διαβεβαίωση προς εκείνον της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για μη μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Βουλή και κατέληξε λέγοντας «σας γνωρίζω ότι την Πέμπτη 2 Απριλίου πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, οπότε θα του ζητήσω να μας απαντήσει ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης όσον αφορά αυτό το φλέγον για τα νησιά του Αιγαίου ζήτημα και αναμένω να έχουμε μια οριστική απάντηση».