Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Στρίβειν διά της σύστασης Επιτροπής Διαλόγου;

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι 81 Μητροπολίτες προσέρχονται σε λίγη ώρα στη Μονή Πετράκη προκειμένου να πάρουν μέρος σε μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της ιεραρχίας στην σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν σε πλήρη εξέλιξη με τις ισορροπίες να είναι ιδιαιτέρως λεπτές και τους ιεράρχες να έχουν χωριστεί ουσιαστικά σε δύο στρατόπεδα. Το κλίμα μεταξύ των 82 μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σαφώς αρνητικό κατά της συμφωνίας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον κ. Ιερώνυμο, και μια σημερινή απόρριψή της θα αποτελούσε ηχηρή πολιτική ήττα για τον κ. Ιερώνυμο. Τη δυσφορία του για μη ενημέρωση επί της συμφωνίας, αλλά, εμμέσως, και κατά του περιεχομένου της έχει εκφράσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος

Πιέσεις για να μην γίνει ψηφοφορία

Τις τελευταίες ώρες οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου καθώς η μόνη χαμένη θα είναι η Εκκλησία. Δεν είναι λίγοι οι Μητροπολίτες που υποστηρίζουν πως στην περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία τότε για πρώτη φορά στην εκκλησιαστική ιστορία η Ιεραρχία θα αμφισβητήσει ανοικτά τον Αρχιεπίσκοπο. Ακόμα όμως και αν υπερψηφιστεί το κοινό ανακοινωθέν τότε ο κ. Ιερώνυμος θα είναι ο μοναδικός Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας που θα έχει διχάσει την Ιεραρχία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Βέβαια η πρόθεση αυτή μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή και θα εξαρτηθεί από τον τόνο που θα έχουν οι τοποθετήσεις των Ιεραρχών καθώς στην περίπτωση που τα πνεύματα οξυνθούν τότε το πιο πιθανό είναι η διαδικασία να καταλήξει σε ψηφοφορία.

Παράταση χρόνου μέσω επιτροπών

Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου του έχουν εισηγηθεί να προτείνει την σύσταση επιτροπών από την πολιτεία και την εκκλησία οι οποίες θα εξετάσουν τα σημεία της συμφωνίας, καθώς, εκτός από τη μισθοδοσία των κληρικών, στη συμφωνία Κράτους - Πολιτείας περιλαμβάνονται η πρόβλεψη για θρησκευτική ουδετερότητα και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο διάλογος δεν θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λήξης, και δεν αποκλείεται η κλεψύδρα να αδειάσει μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών. Αλλωστε, οι χρόνοι στην Εκκλησία είναι, συνήθως, αργοί. Ωστόσο, η επιλογή της σύστασης επιτροπής, με δεδομένη και τη συχνή «εργαλειοποίηση» του διαλόγου για να μη ληφθούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, έχει δημιουργήσει σε μερίδα της Ιεραρχίας την πεποίθηση ότι ο κ. Ιερώνυμος προχωρά σε ελιγμό με στόχο να αποφύγει την απόρριψη της συμφωνίας από την πλειοψηφία της Ιεραρχίας. Ωστόσο μια τέτοια κίνηση προσκρούει στην άποψη του Μαξίμου που δεν επιθυμεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θέλει να προχωρήσει στην απελευθέρωση 10 χιλιάδων θέσεων από το δημόσιο προκειμένου να προγραμματίσει επί πλέον προσλήψεις.

Ο «άσος» του Αρχιεπισκόπου

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα το σενάριο της αλλαγής των όσων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ περί θρησκευτικής ουδετερότητας στο επίμαχο άρθρο 3 στην περίπτωση που οι Ιεράρχες στηρίξουν το κοινό ανακοινωθέν. Αν ισχύει η παραπάνω πληροφορία τότε θα πρόκειται για ένα ισχυρό άσο του Αρχιεπισκόπου προκειμένου να πείσει τους Μητροπολίτες, καθώς υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για τροποποιήσεις από την στιγμή που δεν έχει αρχίσει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο. Παράλληλα, αναμένεται μεταξύ άλλων να προβάλει το επιχείρημα πως καθώς η συμφωνία μιλάει για 10.000 θέσεις και οι κληρικοί είναι 8.760, αυτό δίνει τη δυνατότητα να γίνουν σε μητροπόλεις 1.240 διορισμοί συμβασιούχων.

«Κλειδί» η στάση των Νέων Χωρών

Με δεδομένο την δυσφορία του Φαναρίου που ενημερώθηκε για τις προθέσεις τις κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου από τα μέσα ενημέρωσης σε συνδυασμό με τις ενστάσεις που εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον υπουργό Παιδείας που τον επισκέφθηκε κάνει ιδιαιτέρως κρίσιμη την στάση που θα κρατήσουν οι μητροπολίτες των λεγομένων «Νέων Χωρών» που περιλαμβάνουν κυρίως της περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Ο αριθμός τους είναι ιδιαιτέρως σημαντικός καθώς φτάνει τους 36 Μητροπολίτες οι οποίοι ανήκουν πνευματικά στον κ. Βαρθολομαίο και επηρεάζονται από την στάση που θα κρατήσει ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε από τις σκληρές δηλώσεις που έκανε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κκ Ανθιμος αλλά και οι ανοικτές βολές που εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος προς τους μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο για τις δηλώσεις που έκαναν σχετικά με τα δικαιώματα των κληρικών και κατά της συμφωνίας. . Μέσα σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αντιδράσεις αρκετών Ιεραρχών των «Παλαιών Χωρών» που τάσσονται κατά της συμφωνίας όπως οι Μητροπολίτες Δημητριάδος, Μεσσηνίας, Μεσογαίας, Σπάρτης, Ναυπάκτου, Πειραιώς, Καλαβρύτων, Μάνης, Ηλείας και Καρυστίας. Οπως και ο Μητροπολίτης Παροναξίας με βάση την σχετική ομόφωνη απόφαση των τελευταίων ημερών..  

ΙΣΚΕ: Αναμένουμε τις αποφάσεις της Ιεραρχίας

Το προεδρείο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος συναντήθηκε με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στην συνέχεια συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ και αποφάσισε να περιμένει την απόφαση της Ιεραρχίας προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. «Μετά τις αποφάσεις της Ιεραρχίας ο Ι.Σ.Κ.Ε. θα πράξει ανάλογα των αποφάσεων της και αν χρειαστεί θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των Κληρικών όλης της Ελλάδος και θα καλέσει σε αυτήν εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων. Πάγια θέση των Κληρικών είναι να παραμείνει το καθεστώς μισθοδοσίας, ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης με τη μορφή που έχει σήμερα, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή». 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News